✨ TENTATIA ZILEI
Ai 10% reducere pentru toate produsele din categoria Mancare sanatoasa.
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Vitamina D: beneficii pentru sanatate

Vitamina D: beneficii pentru sanatate
     

Vitamina D este un unică pentru că aceasta se poate sintetiza în pielea noastră prin expunerea la razele soarelui. Există 2 tipuri de vitamina D: vitamina D3 care se formează în mod natural în urma expunerii pielii la razele ultraviolete B (UVB) și vitamina D2 care organismul nostru nu o poate crea și se poate regăsi în uleiul de pește, pește gras și în cantități mici le putem regăsi în gălbenușul de ou, brânzeturi și ficatul de vită.

Insuficiența de vitamina D afectează 50% din întreaga populație. Estimativ 1 miliard de oameni din întreaga planetă prezintă deficiență din această vitamină. Această „pandemie” a hipovitaminozei D este cauzată de stilul de viață (lipsa mișcării/plimbărilor în aer liber) și mediul (poluarea aerului). Studiile actuale sugerează că este posibil să avem nevoie de mai multă vitamina D decât cea recomandată în prezent pentru a preveni bolile cronice, iar cea mai sipliă metodă de a lua vitamina D este prin suplimente.

Simptomele de deficit de vitamina D pot include:

 • îmbolnavirea mai frecventă
 • oboseală
 • dureri de oase și spate
 • stări depresive
 • căderea parului
 • dureri musculare

Deficitul de vitamina D, de ce se întâmplă?

Sursa majoră de vitamina D pentru copii și adulți este expunerea la lumina naturală. Aplicarea unei creme de protecție solară cu un factor de protecție de 30 (SPF) reduce sinteza vitaminei D în piele cu mai mult de 95%. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare, deoarece aceștia au nevoie de o expunere mai lungă la soare.  S-a descoperit și că persoanele obeze, care au indicele de masă corporală (IMC) mai mare de 30 kg/m2prezintă un deficit de vitamina D.

Deficitul de vitamina D, consecinte.

Această deficiență poate rezulta cu anomalii ale calciului, fosforului și la metabolismul oaselor. Pe langă aceste mai poate apărea hipotrofie musculară, copii afectați prezintă dificultăți de a sta în picioare și de a merge, iar la persoanele în vârstă crește riscul de fracturi.

Beneficiile vitaminei D

Beneficiile vitaminei D sunt numeroase, chiar dacă o suplimentă prin suplimente alimentare sau prin simplul fapt că stăm la soare (5-10 minute de 2-3 ori pe săptămână).

 • un prim beneficiu al vitaminei D este acela de a promovareasănătatea osoasă. Aceasta reglează calciul și menține nivelul fosforului din sânge. Acești factori sunt vitali pentru menținerea integrității și sănătății osoase,
 • cel mai comun beneficiu al vitaminei D este cel de reducere a răcelilor,
 • ajută la menținerea sănătății copiilor,
 • ajută femeile gravidă să rămână sănătoase, atât ele cât și fătul, în acea perioadă. Nivelul scăzut de vitamina D în sarcină este asociat cu diabet gestațional,
 • ajută la creșterea rezistenței musculare,
 • întărește sănătatea orală,
 • poate preveni diabetul de tip 1 sau diabetul de  tip 2,
 • ajută la scăderea în greutate,
 • ajută la lupta împotriva depresiei,

Ca și beneficiu clinic important  al vitaminei D este scăderea riscului de a dezvolta cancer. Multe studii au sugerat o legătură strânsă între nivelul scăzut de vitamina D și un risc crescut de cancer, mai exact cancerul colorectal.

Dacă stilul nostru de viață nu ne permite să asimilă vitamina D din alimente sau de la soare, o putem face prin suplimente orale la recomandarea medicului sau specialistului. Suplimentarea vitaminei D în dieta noastră zilnică va ajuta organismul să primească beneficiile acestei vitamine minunate.

 

 

 

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.