BLACK FRIDAY 2019
Reduceri pana la 80% si minim 15% la orice produs
0zile :00ore:00min:00sec

Regim alimentar pentru bolnavii de hiperuricemie

Regim alimentar pentru bolnavii de hiperuricemie
     
Hiperuricemia afecteazã 2-18% din populaţia globului, iar într-un numãr apreciabil de cazuri, hiperuricemiile evoluazã spre gutã. Guta numitã si "boala regilor" sau "reumatismul bogaţilor" a fost pentru prima oarã descrisã, cu cel puţin 2500 ani în urmã de Hipocrate. Se cunosc multe personalitãţi care au suferit de gutã ca pildã Charles Darwin, John Calvin, Benjamin Franklin şi Martin Luther.
 
Hiperuricemia este o stare patologicã caracterizatã prin creşterea concentraţiei sanguine acidului uric peste limitele normale. Se considerã cã este vorba de o hiperuricemie atunci când concentraţiile de uraţi serici sunt de peste 7 mg% la bãrbaţi şi peste 6 mg% la femei.

Tratamentul dietetic al hiperuricemiilor şi a gutei:
 
Regimul alimentar ocupã un loc bine conturat în cadrul mãsurilor terapeutice menite a restabili echilibrul metabolic al bolnavilor cu hiperuricemie. La acest lucru concurã, pe lângã dietoterapie, tratamentul farmacologic, exerciţiile fizice şi curele hidrominerale.
 
 
 
În general, hiperuricemia şi guta sunt asociate cu obezitatea. S-a constatat de asemenea, cã prin reducerea greutãţii corporale la valorile normale se obţine o ameliorare a suferinţelor legate de litiazã. 
Micşorarea aportului energetic nu trebuie fãcutã însã brutal întrucât duce la instalarea cetozei de foame. 

Preparate culinare folosite în atacul de gutã (exemple):

Sucuri de legume
Suc de morcovi: morcovi 500g, suc de lãmâie.
Suc de salatã verde: salatã verde 200g.
Suc de roşii: roşii 200g.

Sucuri de fructe
Suc de zmeurã: zmeurã 200g.
Suc de fragi,afine sau cãpºuni: fragi, afine, cãpşuni 200g.
Suc de portocale : portocale 200g.
Cocteiul din sucuri de fructe: mãr 100g, vişine 100g, caise 100g.
Lapte cu suc de zmeurã : lapte 200g, zmeurã 100g.

Supe
Supã de morcovi :morcovi 500g, apã 1000ml, sare 2g.
Supã-cremã de legume: morcovi 50g, pãstârnac 50g, pãtrunjel rãdãcinã 25g, cartofi 100 g,dovlecei 30g, fasole verde 30g, pãtrunjel frunze 5g, roşii 50g, sare 2g, apã 700 mls.
Supã de roşii: roşii 300g, supã de legume limpede 300ml, pãtrunjel frunze,  sare, orez 25g.
Supã-cremã de fulgi de ovãz : fulgi de ovãz 30g , lapte 150ml, apã 200ml, sare 1 g.

comments powered by Disqus

Dieta si fitness - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Rodie, cel mai bun fruct de iarna
Comanda
L-V intre 9-17
0365-430.166
Transport GRATUIT
la comenzi peste 150 Lei

Produsul lunii