DAILY DEALS
Ai 14% reducere pentru toate produsele din categoria Tincturi.
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Beneficiile acidului linoleic conjugat

Beneficiile acidului linoleic conjugat
     

Nu toate grăsimile sunt create la fel. Unele dintre ele sunt pur și simplu folosite pentru energie, în timp ce altele au efecte puternice asupra sănătății. 

Acidul linoleic conjugat (CLA) este un acid gras găsit în carne și lactate despre care se crede că are diverse beneficii pentru sănătate, fiind un suplimente popular pentru pierderea în greutate.

Ce este CLA?

Acidul linoleic este cel mai comun acid gras omega-6, care se găsește în cantități mari în uleiurile vegetale dar și în diverse alte alimente în cantități mai mici. Prefixul „conjugat” are legătură cu aranjarea dublelor legături din molecula de acid gras.

Există 28 de forme diferite de CLA.

Găsit în carnea de vită și lactate - în special de la animale hrănite cu iarbă. 

Principalele surse alimentare de CLA sunt carnea și laptele rumegătoarelor, cum ar fi vacile, caprele și oile. Cantitățile totale de CLA din aceste alimente variază foarte mult în funcție de ceea ce au mâncat animalele.

De reținut că CLA găsit în suplimente nu este derivat din alimente naturale, ci este obținut prin modificarea chimică a acidului linoleic găsit în uleiurile vegetale. Echilibrul diferitelor forme este puternic distorsionat în suplimente. Conțin tipuri de CLA niciodată găsite în cantități mari în natură. Dn acest motiv, suplimentele de CLA nu oferă aceleași efecte asupra sănătății ca CLA din alimente.

Poate ajuta la arderea grăsimilor și la pierderea în greutate?

Activitate biologică a CLA a fost descoperită pentru prima dată de cercetători care au observat că ar putea ajuta la combaterea cancerului la șoareci. Mai târziu, alți cercetători au stabilit că ar putea reduce și nivelul de grăsimi corporale.

Pe măsură ce obezitatea a crescut la nivel mondial, a crescut și interesul pentru CLA ca un potențial tratament pentru pierderea în greutate. De fapt, CLA poate fi unul dintre cele mai studiate suplimente pentru pierderea în greutate din lume. 

Deși suplimentele de CLA sunt legate de pierderea de grăsime, efectele sunt mici, nesigure și puțin probabil să facă o diferență în viața de zi cu zi.

Beneficii pentru sănătate

În natură, CLA se găsește mai ales în carnea grasă și lactatele animalelor rumegătoare. Multe studii observaționale pe termen lung au evaluat riscul de îmbolnăvire la persoanele care consumă cantități mai mari de CLA.

În special, persoanele care își asigură CLA din alimente prezintă și un risc mai scăzut de a dezvolta diferite boli, inclusiv diabet de tip 2 și cancer. În plus, studiile au demonstrat că persoanele care ingeră CLA din carnea de vită hrănită cu iarbă au un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, acest risc mai mic ar putea fi cauzat și de alte componente din produsele animale hrănite cu iarbă, cum ar fi vitamina K2.

Dozele mari pot provoca efecte secundare grave

Dovezile sugerează că obținerea unor cantități mici de CLA natural din alimente este benefic. Cu toate acestea, CLA găsit în suplimente este obținut prin modificarea chimică a acidului linoleic din uleiurile vegetale. Ele sunt de obicei o formă diferită de CLA care se găsește în mod natural în alimente. Dozele suplimentare sunt mult mai mari decât cantitățile pe care oamenii le consumă din lactate sau carne.

CLA găsit în majoritate suplimentelor este diferit de CLA găsit în mod natural în alimente. Mai multe studii pe animale au observat efecte secundare nocive, precum creșterea grăsimilor hepatice.

Dazare și siguranță

Cele mai multe studii privind CLA au folosit deze de 3,2-6,4g pe zi. 

Studiile sugerează că CLA are efecte modeste asupra pierderii în greutate. Deși nu provoacă efecte secundare grave la doze de până la 6g pe zi, există îngrijorări cu privire la efecte pe termen lung asupra sănătății ale dozelor suplimentare. 

Pierderea a câtorva kilograme de grăsimi poate să nu merite potențialele riscuri pentru sănătate - mai ales că există modalități mai bune de a pierde grăsimi.

Dieta si fitness - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

5 idei de smoothie de luat cu tine la muncă

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.