Zilele springmarkt
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Tocmai ai aflat că ai intoleranță la gluten? Iată primii pași

Tocmai ai aflat că ai intoleranță la gluten? Iată primii pași
     

Glutenul reprezintă un grup de proteine găsite în anumite cereale, cum ar fi grâul, secara și orzul. Acestea ajută alimentele să-și mențină forma, oferind elasticitate și umiditate. De asemenea, permite pâinii să crească.

Deși glutenul este sigur pentru majoritatea oamenilor, cei cu afecțiuni precum boala celiacă sau sensibilitatea la gluten ar trebui să îl evite pentru a preveni efecte adverse asupra sănătății.

Ce este boala celiacă?

Boala celiacă este cea mai gravă formă de intoleranță la gluten. Este o boală autoimună care afectează aproximativ 1% din populație și poate duce la afectarea sistemului digestiv. Poate provoca o gamă largă de simptome, inclusiv probleme ale pielii, probleme gastrointestinale, modificări ale dispoziției și multe altele.

Ce poți să faci pentru a preveni aceste simptome?

Multe alimente sunt făcute cu ingrediente care conțin gluten, așa că este deosebit de important să îl eviți pe cât se poate și întotdeauna să verifici etichetele care afișează ingredientele din care este făcut alimentul.

Iată o listă cu câteva alimente care nu conțin gluten și pe care le poți consuma liniștit:

  1. Cereale integrale – Câteva cereale integrale conțin gluten, în timp ce restul sunt în mod natural fără. Este important să verifici etichetele alimentelor atunci când achiziționezi cereale integrale. Cerealele integrale fără gluten sunt: quinoa, orez brun, orez sălbatic, hrișca, tapioca, ovăz. Cereale de evitat: toate soiurile de grâu, secară, orz.
  2. Fructe și legume – Toate fructele și legumele proaspete sunt în mod natural fără gluten.
  3. Proteinele – Multe alimente conțin proteine, inclusiv surse animale și vegetale. Cele mai multe sunt în mod natural fără gluten. Proteinele fără gluten ar fi: leguminoase (fasole, linte, mazăre), nuci și semințe, carne roșie (vită proaspătă, porc, miel), păsări de curte (pui proaspăt, curcan), fructe de mare (pește proaspăt, scoici), alimente tradiționale din soia.
  4. Lactate – Majoritatea produselor lactate sunt în mod natural fără gluten. Cu toate acestea, cele care sunt aromate și conțin aditivi ar trebui întotdeauna verificate de două ori. Produse lactate fără gluten: lapte, brânză, unt, smântână, iaurt.
  5. Băuturi – Există mai multe tipuri de băuturi fără gluten pe care le poți savura liniștit. Acestea ar fi: apa, suc 100% fructe, cafea, ceai, vin, cidru, bere, băuturi energizante, limonada.

O dietă fără gluten este de obicei recomandată celor cu boala celiacă, o afecțiune care declanșează un răspuns imunitar atunci când sunt consumate alimente care conțin gluten. Dacă eviți glutenul, trebuie să știi că există o mulțime de alimente din care poți alege pentru a-ți asigura o dietă bine echilibrată.

Succesul cu o dietă fără gluten se reduce la verificare etichetelor ingredientelor, deoarece glutenul este adesea adăugat la alimente la care nu te-ai aștepta. Cu toate acestea, dacă te concentrezi pe consumul în mare parte a alimentelor proaspete, întregi, fără gluten și a unei cantități minime de alimente procesate, nu vei avea nicio problemă în a urma această dietă. Accesează webshop-ul VitaMix și acolo vei găsi produse care te vor ajuta să ai grijă de sănătatea ta!

Savuros si sanatos - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.