0zile :00ore:00min:00sec

Iata motivele pentru care iubim Dovleacul

Iata motivele pentru care iubim Dovleacul
     

Bogat in betacaroten, dovleacul are proprietati antiinflamatoare si antioxidante, este anticancerigen si anti-diabetic. Dovleacul, sau bostanul, are foarte putine calorii, dar totodata este o sursa bogata de fibre, antioxidanti, minerale, vitamine, fiind recomandat de nutritionisti pentru controlul colesterolului si reducerea greutatii corporale.

In functie de soi si preferinte, dovleacul poate fi consumat crud, copt, fiert, sub forma de placinte, tarte, shakeuri, salate, supe etc. Principalele elemente nutritive sunt luteina, alfa si beta-carotenul, vitamina A, proteinele, zincul, avestea avand, in principal, rolul de a regenera organismul. in componenta chimica a dovleacului mai gasim si carbohidrati, grasimi, acizi grasi esentiali omega-3 si omega-6 (acid linoleic), fibre, fitonutrien?i, fola?i, zeaxantina, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan ?i fier.

Semintele de dovleac au rol energizant ?i con?in ulei, protide, lecitina, acizi gra?i mono-nesatura?i, aminoacizi, proteine, minerale, rezine ?i enzime care combat viermii intestinali.

Poti consuma dovleac si daca suferi de anemie, de oboseala cronica sau in perioadele foarte stresante. Dovleacul are efecte benefice si in caz de insomnie, depresie, nervozitate si anxietate. Actioneaza la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant si tonic, calmand migrenele si imbunatatind memoria.

Dovleacul este una dintre putinele legume care actioneaza si la nivel hormonal, cu beneficii atat pentru femei, cat si pentru barbati. Creste libidoul, regleaza nivelele hormonale, calmeaza durerile menstruale si imbunatateste fertilitatea in cazul ambelor sexe. Datorita continutul bogat in vitamine si minerale, dovleacul joaca un rol important in mentinerea sanatatii.

Uleiul de dovleac este obtinut prin presarea la rece a semintelor de dovleac, fiind bogat in vitamine, agenti antiinflamatori, acid linoleic si oleic. Consumul de ulei de dovleac are numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului ridicat de zinc, antioxidanti si magneziu. Printre aceste beneficii se numara mentinerea sanatatii inimii si a tractului urinar, dar si reducerea inflamatiilor. Uleiul de dovleac poate fi consumat in salate, ca dressing, in supe crema, ca ingredient pentru sosuri sau pentru prepararea legumelor la cuptor.

Semintele de dovleac contin o cantitate ridicata de magneziu. Mai exact, in 100 de grame de seminte de dovleac se regasesc 262 mg de magneziu, un mineral esential pentru sanatatea organismului. Acestea pot fi consumate atat prajite, insa semintele de dovleac crude sunt mai sanatoase si au un aport ridicat de vitaminte si minerale. Le poti adauga atat in salate, cat si in alte mancaruri.

Sucul de dovleac

Sucul de dovleac este obtinut din pulpa de dovleac, avand un continut bogat de vitamina D, fier, fosfor si cupru. Sucul poate fi obtinut cu usurinta in casa si poate fi consumat ca atare sau poate fi folosit chiar si pentru prepararea prajiturilor. Sucul de dovleac este folosit si ca ingredient activ in produsele farmaceutice.

comments powered by Disqus

Savuros si sanatos - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Comanda
L-V intre 9-17
0365-430.166
Transport GRATUIT
la comenzi peste 150 Lei

Produsul lunii