Mancarea picanta va poate face sa simtiti ca v-a luat gura foc sau va poate face sa transpirati profund. Cu toate acestea, un nou studiu releva faptul ca consumul regulat de alimente picante ar putea, de asemenea, sa reduca riscul de decese in anumite conditii.
Chilii proaspeti contin capsaicina, despre care se stie ca are efecte anticanceroase, antiinflamatorii si antihipertensive. Studiul observational, a concluzionat ca persoanele ale caror diete zilnice contin regulat alimente picante au avut un risc mai mic de deces din cauza cancerului, a bolilor cardiace ischemice si a bolilor respiratorii.
Multe studii anterioare au demonstrat ca anumite condimente au beneficii pentru sanatate, cum ar fi ardeii rosii. Agenti bioactivi din condimente precum capsaicina pot avea efecte benefice la persoanele obeze si suferinde de boli cardiovasculare. Mirodeniile mai joca un rol proeminent in sanatatea umana.
Pentru a dovedi acest lucru, o echipa de cercetatori de la Academia Chineza de Stiinte Medicale a analizat datele obtinute de la China Kadoorie Biobank - un studiu prospectiv realizat pe mai mult de o jumatate de milion de adulti din regiuni geografice diferite din China. Au urmarit 487.375 de participanti cu varsta cuprinsa intre 30 si 79 de ani, a caror sanatate a fost evaluata in mod regulat. Cand fiecare participant a fost inscris la studiu in perioada 2004-2008, a completat un chestionar cu privire la sanatatea si consumul de alimente condimentate, carne rosie, legume si alcool. In timpul perioadei de urmarire, 5% dintre participantii supravietuitori au fost interogati la intamplare din nou in 2008 pentru a evalua daca rezultatele chestionarelor de referinta reflecta cu exactitate consumul de alimente picante in timp. Autorii studiului arata ca consumul de mancare picant a fost raportat in mod consecvent.
Un total de 20.224 de decese au fost inregistrate in perioada de urmarire, participantii fiind urmariti pentru o medie de 7,2 ani. Cercetatorii au observat ca participantii care au consumat alimente picante 3-7 zile pe saptamana au avut o speranta de viata mai ridicata cu 14%, iar cei care consumau picant o data sau de doua ori pe saptamana au avut un risc de deces cu 10% mai mic.
In alta ordine de idei, nativii americani (triburile de indieni) au folosit piperul de cayenne ca o forma de medicament timp de cel putin 9.000 de ani. Capsaicina poate fi gasita in numeroase medicamente pentru ameliorarea durerii. Capsaicina este, de asemenea, un ingredient in multe forme de spray cu piper.
Consumul frecvent de alimente condimentate a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mic de deces din cauza cancerului, a bolilor cardiace ischemice si a bolilor sistemului respirator. Acest risc redus a fost mai pronuntat in randul participantilor la femei decat al participantilor de sex masculin. In ceea ce priveste alimentele condimentate, cercetatorii au descoperit ca cele mai frecvent utilizate condimente pentru participantii care au consumat alimente picante saptamanal au fost ardeii proaspeti si uscati. Participantii care au mancat in mod regulat chili proaspeti au avut un risc redus de deces cauzat de cancer, boli cardiace ischemice si diabet.
Aditivii alimentari (cunoscuți în mod popular drept E-uri) au avut o reputație proastă în ultima vreme, însă ei există în
Reducerea aportului de zahăr rafinat poate fi dificilă, dar având în vedere cât de dăunător poate fi zahărul, merită cu sigura
După o perioadă încărcată sau una de post, sărbătorile pascale, ca mai oricare altele din calendar, ne pot face să exagerăm în mai
Fără gluten ≠ fără gust. Ai poftă de o gustare, dar trebuie să eviți glutenul, din pricina unui diagnostic de boală celiacă sau a intolera
Există o gamă largă de tratamente pentru psoriazis, de la unguente pentru piele până la cele medicamentoase, însă pentru acel
Pe tot parcursul lunii martie, sărbătorim Luna Femeii aici, la Vitamix, cu sfaturi utile și produse speciale, adaptate, cu articole documentate și