Luna Apiland
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Ciocolata, prieten sau dușman?

Ciocolata, prieten sau dușman?
     

De-a lungul timpului au fost spuse foarte multe despre ciocolată: că îngrașă, că face cării dentale, că este responsabilă pentru coșuri, dar consumată cu măsură, acest deliciu dulce nu doar că nu îngrașă, ci chiar e benefică sănătății.

Ciocolata conține cantități mari de antioxidant (polifenoli și flavonoide). Fiecare 100 grame de ciocolată conține 13.120 unități de absorbție a radicalilor de oxigen. Așa întârzie ciocolata îmbătrânirea și previne unele boli cardiovasculare (reducerea riscului de a suferi de hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral, diabet de tip II). Acțiunea ei antioxidantă este de două, trei ori mai puternică decât a ceaiului verde.

Mai multe studii au arătat că ciocolata neagră este bună pentru creier. Se pare că după un atac cerebral, ciocolata neagră poate ajuta creierul, protejând nervii celulelor de viitoare atacuri. De asemenea, îmbunătățește memoria, datorița unei substanțe numite epicatechina. Nu este o simplă coincidență faptul că atunci când suntem stresați sau la limita depresiei, simțim nevoia să mâncăm ceva dulce. Creierul nostru ne transmite ideea că nivelul de serotonină a atins pragul minim și că noi trebuie să facem ceva pentru propria stare de bine. Să mâncăm alimente care au proprietatea de a crește nivelul de serotonină, ciocolata fiind unul dintre ele. Pe lângă proprietățile afrodisiace, este un antidepresiv foarte eficient. În ciocolata se găsesc trei substanțe responsabile pentru starea de bine: phenyl-etil-amina (substanța similară amfetaminelor), anand-amida (efect similar canabisului, dar numai atunci când este consumat în doze mari) și triptofanul (precursor al serotoninei). Mărește rezistența organismului la stres și determină buna dispoziție.

Contrar a ceea ce se crede, ciocolata (numai cea neagră, care are multă cacao) este un aliment care previne apariția cariilor. Acțiunea sa împotriva cariilor se datorează taninurilor din compoziție, care împiedică înmulțirea bacteriilor din gură. De asemenea, ciocolata conține fluor și fosfați, care sporesc rezistența smalțului la atacul acizilor, iar acidul oxalic din ciocolata are efect similar: reduce producția de acid.

 

 

Savuros si sanatos - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

13 propuneri pentru o inimă sănătoasă!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.