Luna Pro Natura
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Ciocolata, prieten sau dusman?

Ciocolata, prieten sau dusman?
     

De-a lungul timpului au fost spuse foarte multe despre ciocolata: ca ingrasa, ca face carii dentale, ca este responsabila pentru cosurile, dar consumat cu masura, acest deliciu dulce nu doar ca nu ingrasa, ci chiar e benefic sanatatii.

Ciocolata contine cantitati mari de antioxidant (polifenoli si flavonoide). Fiecare 100 grame de ciocolata contine 13.120 unitati de absobtie a radicalilor de oxigen. Asa intarzie ciocolata imbatranirea si previne unele boli cardiovasculare (reducerea riscului de a suferi de hipertensiune arteriala, atac de cord, accident vascular cerebral, diabet de tip II). Actiunea ei antioxidanta este de doua, trei ori mai puternica decat a ceaiului verde.

Mai multe studii au aratat ca ciocolata neagra este buna pentru creier. Se pare ca dupa un atac cerebral, ciocolata neagra poate ajuta creierul, protejand nervii celulelor de viitoare atacuri. De asemenea, imbunatateste memoria, datorita unei substante numite epicatechina. Nu este o simpla coincidenta faptul ca atunci cand suntem stresati sau la limita depresiei, simtim nevoia sa mancam ceva dulce. Creierul nostru ne transmite ideea ca nivelul de serotonina a atins pragul minim si ca noi trebuie sa facem ceva pentru propria stare de bine. Sa mancam alimente care au proprietatea de a creste nivelul de serotonina, ciocolata fiind unul dintre ele. Pe langa proprietatile afrodiziace, este un antidepresiv foarte eficient. In ciocolata se gasesc trei substante responsabile pentru starea de bine: phenyl-etil-amina (substanta similara amfetaminelor), anand-amida (efect similar canabisului, dar numai atunci cand este consumat in doze mari) si triptofanul (precursor al serotoninei). Mareste rezistenta organismului la stres si determina buna dispozitie.

Contrar a ceea ce se crede, ciocolata (numai cea neagra, care are multa cacao) este un aliment care previne aparitia cariilor. Actiunea sa impotriva cariilor se datoreaza taninurilor din compozitie, care impiedica inmultirea bacteriilor din gura. De asemenea, ciocolata contine fluor si fosfati, care sporesc rezistenta smaltului la atacul acizilor, iar acidul oxalic din ciocolata are efect similar: reduce productia de acid.

 

 

Savuros si sanatos - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Protejarea pielii cu macese

Aboneaza-te la newsletter