30 RON reducere la comenzile de peste 199 RON ✨
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Anxietatea de performanță - o problemă în societatea noastră actuală. Cum o poți combate?

Anxietatea de performanță - o problemă în societatea noastră actuală. Cum o poți combate?
     

Anxietatea de performanță este caracterizată de un sentiment puternic, excesiv, de frică sau îngrijorare, strâns legat de capacitatea de a realiza unei sarcini anume, de teama de consecințe sau de capabilitatea efectivă de a performa acțiunea propriu-zisă.

Termenul este folosit în mod obișnuit pentru a descrie frica de scenă – de a cânta, dansa, juca, ori de a vorbi în fața oamenilor. Este, de asemenea, folosit și în raport cu anxietatea de performanță sexuală – însă acestea sunt doar câteva dintre exemple – iar în ultimii ani, odată cu ridicarea nivelului de stres, efectele anxietății de performanță au început să se simtă tot mai pregnant.

Pentru a reuși să le prevenim ori tratăm, trebuie mai înainte de toate să le înțelegem!

Vitamix îți oferă un ghid complet în ceea ce urmează, pentru ca tu să te poți ține departe sau să înveți cum să gestionezi corect acest tip de tulburare:

Cine suferă de anxietate de performanță și când?

Anxietatea de performanță poate afecta oamenii de toate genurile, copii și adulți deopotrivă. Poate începe ca un episod brusc sau se poate dezvolta treptat în timp. Acest tip de anxietate poate fi legată de orice sarcină specifică, astfel că se poate întâmpla în multe circumstanțe diferite.

Simptomele anxietății de performanță pot varia de la ușoare la severe. Poate fi o întâmplare singulară, sau se poate repeta, ajungând chiar până la a se întâmpla de fiecare dată când o persoană se confruntă cu un anumit tip de sarcină, dacă teama nu este tratată.

 • Anti-Anxietate 60cps Hypericum

  Anti-Anxietate 60cps Hypericum

  42,00 lei
  Produsul Anti-Anxietate are rol de ameliorare a tulburarilor emotionale care insotesc starile de anxietate. Reduce starea de agitatie, de neliniste generala, de frica sau panica. Se recomada adultilor care au stari emotionale crescute, femeilor la premenopauza si menopauza, persoanelor in varsta si copiilor (peste 6 ani) foarte emotivi, hiperactivi.Compozitie:extract natural din sunatoare - hyperi ...
 • Complex de Uleiuri Esentiale Anxietate 10ml, Zanna

  Complex de Uleiuri Esentiale Anxietate 10ml, Zanna

  16,30 lei
  Stresul alimenteaza emotiile negative precum anxietatea si depresia. Procesul este si invers: atat anxietatea, cat si depresia pot accentua sentimentele de stres. Scapa de anxietate si depresie cu complexul de uleiuri esentiale Anxietate!Ingrediente:Ulei esential de bergamota: Vaporizat in camera are efecte excelente in indepartarea insectelor si a mirosului de fum de tigara. Calitatile sale ...
 • Ulei esential de Cedru de Himalaya 10ml, Zanna

  Ulei esential de Cedru de Himalaya 10ml, Zanna

  9,50 lei
  Uleiul esențial de cedru se numără printre primele uleiuri extrase în antichitate. Este un ulei aromat extras din specia de cedru ce crește în estul munților Himalaya.Are proprietăți limfotonice, drenante și lipolitice, astfel fiind un ingredient important în tratamentele de eliminare a celulitei și de remodelare corporală.Proprietățile terapeutice ale uleiului de ced ...
 • Complex de Uleiuri Esentiale Calmant 10ml, Zanna

  Complex de Uleiuri Esentiale Calmant 10ml, Zanna

  15,99 lei
  Printre nenumăratele beneficii ale uleiurilor esenţiale, unul dintre atributele cele mai interesante este faptul că ele pot fi folosite pentru a creea o atmosferă liniştitoare şi pentru a promova sentimente de pace şi armonie. Când ai avut o zi lungă şi stresantă, sau când vrei să înlături sentimente anxioase, uleiurile esenţiale calmante îţi oferă o cale rap ...

Simptome

Simptomele anxietății de performanță pot fi diferite de la o persoană la alta. De asemenea, simptomele pot fi diferite atunci când aceeași persoană experimentează mai multe episoade de anxietate de performanță, în circumstanțe specifice.

Aceste simptome se pot schimba ca nivel de severitate și includ modificări fizice, emoționale, motorii și cognitive, ce includ:

 • Creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale
 • Tremur și amețeli
 • Durere de cap
 • Respirație rapidă sau superficială și senzația de gură uscată
 • Dificultate în controlul vezicii urinare
 • Stomac neliniștit
 • Vedere încețoșată
 • Transpirație necontrolată
 • Mâini sau picioare reci
 • Frisoane
 • Piele palidă sau înroșită
 • Vigilență crescută
 • Gânduri recurente privind eșecul sarcinii și dificultate de a muta focusul gândurilor
 • Schimbări de comportament
 • Senzație de pierdere a controlului
 • (... multe dintre cazuri sfârșindu-se cu) Decizia de a nu finaliza sarcina

Tipuri

Există mai multe tipuri de anxietate de performanță. Acestea includ:

 • Tracul de scenă/ acțiuni ce se desfășoară în fața oamenilor (Anxietatea socială)
 • Anxietate de performanță sexuală
 • Anxietate de performanță atletică
 • Anxietate de testare
 • Anxietate la interviu

Diagnostic

Profesioniștii din domeniul sănătății mintale, cum ar fi psihologii și psihiatrii, pot diagnostica anxietatea de performanță evaluând simptomele, gândurile și circumstanțele.

CE E DE FĂCUT?

Prevenția anxietății de performanță implică pregătirea temeinică înainte de evenimente și sarcini. Pregătirea poate include, de asemenea, să dormi suficient, să mănânci o masă sănătoasă și nutritivă, să reduci alte surse de stres, să cauți sprijinul emoțional al apropiaților și să vizualizezi finalizarea cu bine a sarcinii propriu-zise.

Opțiunile de tratament pentru anxietatea de performanță depind de severitatea simptomelor, de cât de des apar și de modul în care acestea influențează viața de zi cu zi. Afecțiunea poate fi tratată de un psiholog sau un psihiatru, și poate include metode de terapie prin vorbire sau medicamenție. În funcție de severitatea simptomelor tale, poți apela la terapie, consiliere specializată, strategii de coping diverse, și o mulțime de supliemente naturale, special dezvoltate pentru a combate efectele anxietății.

Adjuvanții care funcționează pentru menținerea unei stări cognitive optime, contracarând efectele neplăcute ale anxietății de performanță, se găsesc într-o gamă variată pe Vitamix.ro - de la ceaiuri cu proprietăți calmante (valeriană, lavandă, talpa gâștei, Calmocard) sau uleiuri esențiale, și până la mixuri comprimate de plante cu eficacitate dovedită, precum 5 - HTP sau Anxin.

Printre măsurile pentru diminuarea depresiei sunt incluse odihna, sportul și alimentația echilibrată. Alimentația este o componentă importantă pentru sănătatea mentală și, potrivit studiilor, o alimentație bazată pe fructe, legume, cereale integrale, pește, ulei de măsline, lactate degresate/ vegetale și antioxidanți este asociată cu un risc scăzut de depresie sau anxietate.

În concluzie, da, anxietatea de performanță poate fi o experiență înspăimântătoare. Însă este important să reții că, indiferent de tip, de severitate și de frecvență, există lucruri pe care le poți face pentru a îmbunătăți și, eventual, chiar a elimina simptomele. Apelează la soluțiile adjuvante Vitamix și adresează-te unui medic specialist pentru tratament, dacă efectele anxietății asupra vieții de zi cu zi devin supărătoare.

Păstrează-te sănătos. Ai grijă de mintea ta!

Vitamix.ro – aliatul formei tale optime!

 

Savuros si sanatos - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.