✨ Reducere de -12% la toate produsele de pe site-ul nostru ✨
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Totul despre paradontoză

Totul despre paradontoză
     

Gingivita este stadiul incipient al afecțiunilor gingivale, netratată duce la paradontoză, o infecție severă ce cauzează distrugerea țesutului și oaselor care sprijină gingiile și în unele cazuri, pierderea dinților.

Pradontoza este o boală ce afectează rădăcina dinților. Pe termen lung paradontoza netratată poate duce la probleme mult mai serioase cum ar fi nivel ridicat de zahăr în sânge și creșterea riscului de atac de cord sau infarct. Bolile gingivale pot afecta chiar și copilul nenăscut, femeile însărcinate care au probleme gingivale pot naște prematur.

Simptome

În stadiile incipiente, simptomele sunt blande: umflarea ușoară a gingiilor, uneori sângerare la periaj. În timp însă, simptomele sunt mai severe și mai evidente:

 • gingii umflate, roșii sau vinete
 • gingii sensibile la atingere
 • gingii care se dezlipesc ușor de pe dinți
 • respirație urât mirositoare ce persistă sau gust neplăcut în gură
 • distanțarea dinților
 • puroi între gingii și dinți
 • pierderea dinților 

Tipuri de paradontoză

Paradontoza cronică

Acest tip de paradontoză este cea mai comuă formă și este caracterizată prin distrugerea lentă și pierderea progresiva a gingiilor.

Paradontoza asociată cu alte boli

Aceasta are loc de obicei la o vârstă fragedă și are loc în completare cu alte boli cum este diabetul.

Paradontoza necrotizantă

Este cea mai gravă formă de paradontoză ce are ca efect distrugerea totală a țesutului gingival, a ligamentelor dinților. Persoanele malnutrite sau cele care suferă de Sida sunt mai predispuse la această formă.

Cauzele paradontozei

Paradontoza începe de obicei cu placa bacteriană. Deși o îndepărtezi zilnic prin periaj aceasta se formează repede după 24 de ore. Placa bacteriană dacă stă pe dinți mai mult de 2-3 zile se poate întări formând tartrul, o substanță albă care face și mai dificil de înlăturat placa, fiind un rezervor pentru bacterii. Din nefericire, periajul nu poate îndepărta perfect tartrul, numai o îngrijire profesionistă o poate face. Cu cât tartrul stă mai mult pe dinți cu atât mai grave sunt afecțiunile pe care le poate cauza. Inițial, poate irita și inflama gingiile de la baza dinților și aceasta este cea mai ușoară formă: gingivita. În timp, se pot forma șanțuri între gingii și dinți pline de placă bacteriană, locuri în care se pot acumula multe bacterii. Aceste infecții adânci, pot afecta pierderea țesutului dentar și în timp, pierderea dinților. Deși acest ciclu de acumulare a plăcii bacteriene este cea mai comună cauză, mai mulți factori sunt responsabili de apariția paradontozei:

 • Îngrijirea orală precară și aici se include periajul necorespunzător, lipsa folosirii apei de gură care să împiedice formarea plăcii bacteriene
 • Consumul de tabac: fumatul este principala cauză de apariție a bolilor gingivale. Tabacul, sub orice formă, cauzează slăbirea sistemului imunitar, creează un mediu propice acumulării bacteriilor și creste riscul infecțiilor paradontale. Chiar și fumatul pasiv poate contribui la apariția diverselor afecțiuni gingivale
 • Ereditatea: deși nu fumezi și ai o igiena orală corespunzătoare, există anumite persoane mai predispuse la boli ale gingiilor
 • Medicamentele: antidepresivele, antihistamicele conțin ingrediente care reduc producția de salivă. Pentru că saliva are rol de curățare și ajută la împiedicarea înmulțirii bacteriilor, placa și tartrul se pot forma foarte ușor. Anti-convulsivele sau alte medicamente care slăbesc sistemul imunitar, cauzează câteodată o supra creștere a gingiilor (hiperplaxie gingivala), făcând placa mult mai greu de indepărtat.
 • Diabetul; persoanel cu diabet sunt mai predispuse în a avea infecții gingivale care pot impiedica utilizarea insulinei, făcând diabetul mai ușor de controlat. Ambele afecțiuni cresc riscul de boli cardiovasculare, atac de cord și infarct.
 • Schimbările hormonale: schimbarea nivelului de hormoni din perioada menopauzei, menstruației sau în cazul femeilor gravide predispun gingiile la boli paradontale.
 • Deficiențe nutriționale: o dietă săracă în calciu, vitamina C, B poate cauza apariția afecțiunilor gingivale. Calciul ajută la menținerea dinților puternici, iar vitamina C la sănătatea țesutului dentar, fiind și un puternic antioxidant.

 

Diagnostic

Gingiile sănătoase sunt ferme, de culoare roz pal. Dacă gingiile tale sunt umflate, roșii și sângerează ușor, e cazul să consulți un dentist.

Complicații cauzate de paradontoză:

- Boli ale inimii și infarct: cu cât este mai gravă infecția cu atât este mai mare riscul. Bacteriile responsabile de paradontoză pot ajunge în sânge la arterele inimii unde pot forma un ciclu de inflamări și îngustări ale arterelor ce pot duce la infarct.
- Complicații la femeile însărcinate cu probleme gingivale care pot da naștere la copii prematur.
- Nivel al zahărului în sânge necontrolat: diabetul te supune la un risc mai ridicat de a dezvolta paradontoză și alte infecții. Având mai multe infecții, nivelul de zahăr în sânge este mai greu de controlat, crescând astfel necesarul de insulina pentru a-l putea menține sub control.
- Pneumonie: dacă ai probleme serioase ale gingiilor și pe deasupra probleme ale plămânilor, inhalând bacterii din gură la plămâni poți dezvoltă pneumonie

Medicație și tratament

În toate cazurile, medicii recomandă o igienă orală corespunzătoare. Unii dentisti pot recomanda antibiotice. Antibioticele sunt recomandate în cazul infecțiilor. Ele pot fi aplicate sau direct pe gingii sau înghițite sub formă de pastile sau prin clătire. De asemenea este bine să utiliezi o pastă de dinți cu ingrediente antibacteriene care să reducă plăgile. Administrate corespunzător, problemele gingivale pot fi tratate și gingiile pot reveni la starea de sănătate de dinainte, însă în unele cazuri doar antibioticele nu sunt de ajuns și atunci un tratament combinat este cel mai indicat. În alte cazuri, doar intervențiile chirurgicale mai pot salva gingiile afectate.
În cazul infecțiilor mai severe, este nevoie de tratament mai îndelungat care poate include tratamente de curățare a tartrului de pe dinți, înlocuirea gingiei pierdute cu segmente de țesut de pe cerul gurii, intervenții chirurgicale prin reducerea sanțurilor dintre gingie și dinte.

Cum putem preveni paradontoza?

Cea mai bună cale de a preveni apariția acestei boli este o igienă orală corespunzătoare. Aceasta înseamnă periajul de minim două ori pe zi, cu o durată de 3-5 minute și folosirea unei arte dentare.

Pentru gingii sănătoase, urmează următorii pași:

 1. Alege peria de dinți potivită: alege periuțe din "păr" moale de așa mărime încât să ajungă la toți dinții. Schimbă periuța tot la 3 luni pentru a evita riscul acumulării de bacterii. Unii medici recomandă periuțele electrice întrucât capetele rotative sunt mai eficente în îndepărtarea plăcii și formarea tartrului decât periuțele obișnuite.
 2. Spală-te corect pe dinți: periajul neexecutat corect este de nici un folos. Foloseste mișcări verticale, de jos în sus pentru partea din față a dinților, pentru cealaltă parte folosește mișări circulare. Atenție: periază întotdeauna și partea interioară a dinților, cerul gurii, precum și limba.
 3. Folosește o ață dentară pentru a curăța spațiile dintre dinți unde s-au acumulat bacterii.
 4. Mergi la dentist cel puțin o dată pe an.
 5. Mănâncă sănătos: o alimentație în calciu, vitamina B și C este esențială pentru menținerea gingiilor sănătoase. Consumă multe fructe și legume: citrice, mere, fructe de pădure, broccoli, spanac. Bea lapte și ia în calcul și suplimentele pe bază de calciu.

 

Medicina alternativă

Pentru că nutriția joacă un rol în igiena orală, multe terapii se concentrează în alimentarea corpului cu nutrienți. Iată câteva dintre ele:

Coenzima Q1 (CoQ10): această substanță joacă un rol important în producerea de energie celulară. Este un bun antioxidant, de multe or mai puternic decât vitamina C. Coenzima Q10 aplicată în spațiile dintre dinți și gingii reduce semnificativ infecția.

Extractul din semințe de struguri, care are calități antibiotice. Presară puțin din acest extract pe pasta de dinți la fiecare periaj.

Fructele de pădure: îndelung folosite în cazul infecțiilor tractului urinar, fructele de pădure și sucul din fructe de pădure ajută la prevenirea acumulării bacteriilor, însă mare atenție la produsele din fructe de pădure care utilizează zahărul ca îndulcitor. Caută doar acele produse care nu conțin zahăr.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.