DAILY DEALS
Ai 8% reducere pentru toate produsele din categoria Sanatate sexuala.
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Totul despre maslin

Totul despre maslin
     

Maslinul (Olea Europae) este cunoscut inca din inceputul istoriei omenirii si este o planta foarte utila in zonele mediterane. Radacinile isi are cel mai probabil din Asia Mica, de acolo s-a raspandit pe toata coasta Marii Mediterane. Este cunoscuta si in alte parti ale lumii, se cultiva si in zonele mediterane ale Americii, a Australiei sau Noua Zelandei. Maslinul traieste cateva sute de ani, si este o planta foarte iubita si respectata de intreaga lume, asta datorita  faptului ca este utila in multe domenii  si este foarte frumoasa. In primul rand se cultiva pentru a obtine semintele de masline. Infloreste la sfarsitul primaverii, in mai, semintele de masline sunt consumate verzi, iar pentru a obtine uleiul, in noiembrie se culeg semintele de masline mov, aproape negre si se preseaza. Frunzele argintii ale maslinului sunt verzi tot timpul, in trecut din frunzele lui se faceau coroanele cu care erau onorati campionii sau castigatorii unor competitii sportive sau poetice. Am vazut acest obicei reinviat si la jocurile olimpice de la Atena.

De ce este bun?

Roadele maslinului contin in jur de 15-25% de ulei. Acest ulei este folosit in gastronomie,salate dar totodata si la prepararea medicamentelor sau a produselor cosmetice. Este legendar efectul protector de  sanatate pe care il contin mancarurile mediterane, si asta datorita faptului ca sunt preparate din sau in ulei de masline. Treisfert din cantitatea de ulei presat din semintele de masline sunt acizi grasi nesaturati, care reduc nivelul de colesterol din sange, producandu-se mai putine depuneri pe peretii vaselor de sange. Este bogat in vitamine, antioxidanti si nutrienti, face bine ficatului, tractului gastro-intestinal si muschilor, usureaza munca inimii.


Cum sa il consumam?

Se gasesc pe piata cam 150 de feluri de ulei de masline, sunt alesi de catre experti ca si vinurile. Uleiul de masline intr-adevar bun are o culoare deschisa, un miros bun si proaspat. Este numit de cea mai buna calitate ulei de masline extravirgin, care este presat din propria greutate prin sedimentare si centrifugare , fara tratamente termice si chimice. Este cea mai valoroasa forma a maslinului: este plin de vitamine, antioxidanti si acizi grasi nesaturati, in acesta este cel mai scazut continutul de acizi grasi liberi, este sub 0,8%. Daca puteti ,consumati numai ulei din acesta, mai ales daca il folositi crud la salate. Uleiul virgin este obtinut tot prin acesta metoda, doar ca este presat mai puternic, este facut din culturi mai slabe. Ulei de masline simplu se obtine cu ajutorul tratamentului termic, se recomanda folosirea lui la gatit si prajit. Desi este ieftin, expertii nu recomanda consumare uleiului numit si ulei din resturile de presare (sansa), pentru ca este de proasta calitate, obtinut cu ajutorul unor solventi din resturile prestate a doua oara.

Sfaturi

Daca atunci cand pregatesti un sandwich in loc de unt folosesti putin ulei de masline, consumi cam cu 260 de calorii mai putin, deoarece uleiul iti va da mai repede senzatia de saturare. Ulei de calitate buna poate inlocui orice lotiune sau crema de corp. Da pielii elasticitate, vitamina E apara de imbolnavirile tumorale, iar compozitia de acizi grasi se potriveste perfect cu grasimea de sub piele. Uleiul de baie obtinut din patru linguri de ulei de masline si un sfert de litru de lapte batut este foarte bun pentru pielea uscata, crapata. Uleiul de masline amestecat cu sare de mare este foarte bun la peeling.

Interesant

Cu cel mai mare consum de ulei de masline pe persoana se pot mandrii grecii: o persoana consuma cam 20 de litri de ulei de masline pe an.

 

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Deficienta vizuala la nou nascuti

Aboneaza-te la newsletter