Luna Secom
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Recomandari - Colon Iritabil

Recomandari - Colon Iritabil
     

Ce este Colonul?

Colonul este o parte a intestinului impartita in patru segmente: colon ascendent, transvers, descendent si sigmoidian. Colonul nu are functie de digestie, dar la nivelul sau se absorb cantitati mari de apa si electroliti din alimentele nedigerate care au trecut prin intestinul subtire.

 

Generalitati

Majoritatea pacientilor cu sindromul de colon iritabil (SCI) prezinta dupa mancare, simptome ca: dureri abdominale, constipatie, diaree, sau perioade de constipatie alternand cu diaree, balonare abdominala.
Se recomanda reducerea sau eliminarea din dieta a alimentelor bogate in grasimi, alimentelor ce produc diaree, inclusiv cafeaua si alcoolul, a celor care produc gaze (fasolea, varza, broccoli) precum si a indulcitorilor artificiali pe baza de sorbitol.
Pentru combaterea constipatiei se recomanda un consum ridicat de fibre, lichide si exercitii fizice.

 

Simptome

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afectiune intestinala functionala, caracterizata prin durere sau disconfort abdominal, balonare, poate fi insotita de diaree sau constipatie, prezenta mucusului in scaun si senzatia de defecatie incompleta.

 

Cauze

Intestinul persoanele care sufera de sindromul de colon iritabil este mai sensibil si predispus la contractii puternice la stimulii de intensitate medie. Factorul cel mai frecvent care determina perturbari intestinale este stresul. Simptomele se inrautatesc în perioadele de stres emotional sau dupa consumarea unor anumite alimente.


Tratament

Principalele metode de tratament in cazul sindromului de colon iritabil este controlul dietei si al stresului. Tratamentul medicamentos se practica in cazul formelor severe, cu dureri puternice si deteriorarea activitatilor zilnice.

 

Dieta

Fiecare bolnav de colon iritabil este unic in felul sau, iar dieta/alimentele benefice unui bolnav poate sa-i provoace dureri, probleme digestve sau neplaceri altuia. Identificati alimentele care va provoaca neplaceri digestive si evitati consumul lor. Regimul alimentar variaza si in functie simptome: diaree, constipatie sau alternanta lor.

Serviti mesele ntr-un mediu linistit si relaxant, nu in graba, mestecati bine si evitati inghitirea de aer (accentueaza balonarea). Tineti evidenra meniurilor zilnice si a simptomelor ce le preced

 

In cazul constipatiei dieta trebuie sa contina:
- cantitati suficiente de fibre vegetale, pere, mere, zmeura, mazare, varza de Bruxelles, taraţe de grau, cereale, paine integrala si graham;
- consum ridicat de lichide: 6-8 pahare de apa pe zi (fibrele absorb apa);
- exercitii fizice: mers pe jos, ciclism sau inot pentru mentinerea tranzitului intestinal.

Deoarece este greu sase asigure o cantitate suficienta de fibre se pot adauga laxative usoare, ce contin metilceluloza sau psyllium, nu irita mucoasa intestinala, si se pot administra pe termen lung. Administrarea se face inainte sau in timpul mesei. Laxativele ca Dulcolax se utilizeaza doar la recomadarea medicului.
Administrarea de fibre pentru controlarea constipatiei pot accentua simptomele in cazul unor pacienti. Suplimentele de fibre se administreaza dupa sfatul medicului, progresiv, pentru prevenirea balonarii.

 

In cazul diareei eliminati sau limitati consumul de:
- alcool;
- cafeina (cafea, ceai negru, cola si ciocolata;
- nicotina;
- alimente care baloneaza (fasolea, broccoli, varza, mere);
- alimente bogate in lactoza (lapte, branza, smantana);
- condimente picante (salsa, boia iute);
- citrice;
- alimente grase: sunca, unt, ulei;
- bauturi carbogazoase;
- alimente cu indulcitori artificiali (sorbitol).

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Importanta legumelor pentru corpul uman

Aboneaza-te la newsletter