⏰ PROMOTIA ZILEI
Ai 10% reducere pentru toate produsele din categoria Mancare sanatoasa.
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Osteoporoza

Osteoporoza
     

CE ESTE OSTEOPOROZA?

Numele bolii provine din latină, și înseamnă “os poros”. Țesutul osos este un țesut viu, în care are loc atât depinere de os, cât și pierdere de os. După vârsta de 35 de ani, pierderea de țesut osos depășește depunerea osoasă, iar oasele devin din ce în ce mai fragile.
Osteoporoza este numită și hoțul tăcut, deoarece poate slăbi oasele pe decursul a mulți ani fără să fie detectată.

FACTORI DE RISC PENTRU OSTEOPOROZĂ!

1.SEXUL FEMININ- femeile sunt mult mai predispuse să dezvolte osteoporoză decat bărbații.
2.OSTEOPOROZA AFECTEAZĂ ȘI ALȚI MEMBRII AI FAMILIEI-boala are și o caracteristică ereditară
3.INTRERUPERI ALE CICLULUI MENSTRUAL-osteoporoza afectează în multe cazuri femeile aflate la menopauză, dar riscul bolii crește și în cazul unor exerciții fizice intense care intrerup temporar ciclul menstrual.
4.INTERVENȚII CHIRURGICALE-gastrectomii sau histrectomii totale. Acestea absorb tot calciul din corp.
5.TRATAMENTE MEDICAMENTOASE-tratamentele de lungă durată cu anumite medicamente anti-inflamatori sau anti-epileptice, sau chiar excesul de hormoni tiroidieni. Aceste tratamente se pot urma doar sub supravegherea strictă a medicului.
6.ALȚI FACTORI-fumatul, consumul de alcool. Fumatul blochează capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar consumul de alcool blochează absorbția calciului și reduce creșterea osoasă.

CUM SE DETECTEAZĂ OSTEOPOROZA?

Majoritatea oamenilior nu-și dau seama că ceva nu este în regulă cu oasele. Osteoporoza se poate observa în mai multe cazuri cum ar fi prin scăderea în înălțime, fracturi osoase etc. Dacă credeți că aveți riscul osteoporozei, putei efectua un test de determinare a densității și grosimii osului. Este un test nedureros, lipsit de riscuri dar care necesită echipamente profesionale. Fie că doriți să opriți sau sa preveniți apariția osteoporozei, sfatul este același: alimentați-vă corect și păstrați-vă forma fizică.


ALIMENTAȚIA ADECVATĂ

Alimentația este foarte importantă pentru prevenirea și stoparea osteoporezei în prima parte a vieții. Este impotrant că alimentația încă din tinerețe să aibă un aport adecvat de calciu. Osul pierdut mai târziu nu se poate recupera oricât ar crește aportul de calciu. Pentru persoanele adulte se recomandă un aport de cca. 800 mg calciu/zi, iar pentru bărbați trecuți de 65 de ani și femei care se afla în post-menopauza 1500 mg calcu/zi. Laptele pasteurizat, degresat sau fiert este bogat în calciu, dar se absoarbe în cantitate redusă. Produsele vegetale bogate în calciu sunt cerealele integrale, semințele și legumele de culoare verde închisă. Dacă dieta este săracă în calciu, se poate folosi un supliment.

EXERCIȚIUL FIZIC

Exercițiul fizic-oricât de puțin ar fi-ajută la menținerea densității osoase, întărește sistemul muscular și scade riscurile căderii.
Cele mai indicate exerciții antigravitaționale sunt mersul pe jos, urcarea scărilor, sau chiar și ridicare din pat sau statul în picioare câteva ore pe zi.

PREVENIREA CĂDERILOR

Osteoporoza slăbește oasele și crește riscul fracturilor. Iată câteva idei de prevenire acestor situații nedorite:

1. Recuceți riscul de cădere la domicilui . Montați balustrade solide la scări și mânere de care să vă puteți prinde la baie. Acoperiți suprafețele alunecoase cu covoare sau mochete.
2. Echipați-vă cu îmbrăcăminte și încălțăminte care să vă asigure siguranța maximă. Purtați încălțăminte care sprijină bolta plantei și cu talpa nealunecoasă, dar feriți-vă de tălpile de cauciuc. 
3. Pastrați-vă echilibrul. Dacă observați că nu aveți siguranță în timpul mersului folosiți un baston. Puneți articolele de bucătărie la îndemână/
4. În caz de cădere, dacă ați căzut miscați-va încet, evitați să forțați brațul sau piciorul lovit. Dacă bănuiți că aveți o fractură nu vă mișcați și nu lasați pe nimeni să vă miște până la sosirea ajutorului medical.

 

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Slăbește cu ajutorul dietei cu tărâțe de grâu

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.