Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Osteoporoza

Osteoporoza
     

CE ESTE OSTEOPOROZA?

Numele bolii provine din latina, si inseamna “os poros”Tesutul osos este un tesut viu, in care are loc atat depinere de os, cat si pierdere de os.Dupa varsta de 35 de ani, pierderea de os depaseste depunerea de os, si oasele devin din ce in ce mai fragile.
Osteoporoza este numit si hotul tacut, deoarece poate slabi oasele pe decursul a multi ani fara sa fie detectata.

FACTORI DE RISC PENTRU OSTEOPOROZA!

1.SEXUL FEMININ-De patru ori mai multe femei decat barbati suferea de osteoporoza!
2.OSTEOPOROZA AFECTEAZA SI ALTI MEMBRII AI FAMILIEI-boala are si o caracteristica ereditara
3.INTRERUPERI  ALE CICLULUI MENSTRUAL-osteoporoza afecteaza in multe cazuri femeile aflate la menopauza, dar riscul bolii creste si in cazul unor exercitii fizice intense care intrerup temporar ciclul menstrual.
4.INTERVENTII CHIRURGICALE-gastrectomii sau histrectomii totale.Acestea absorb tot calciul din corp.
5.TRATAMENTE MEDICAMENTOASE-tratamentele de lunga durata cu anumite medicamente anti-inflamatori sau anti-epileptice, sau chiar excesul de hormoni tiroidieni.Aceste tratamente se pot urma doar sub supravegherea stricta a medicului.
6.ALTI FACTORI-fumatul, consumul de alcool. Fumatul blocheaza capacitatea estrogenilor de a proteja oasele, iar consumul de alcool blocheaza absorbtia calciului si reduce cresterea osoasa.

CUM SE DETECTEAZA OSTEOPOROZA?

Majoritatea oamenilior nu-si dau seama ca ceva nu este in regula cu oasele lor decat daca  se rupe ceva.Osteoporoza se poate observa in mai multe cazuri cum ar fi prin scaderea in inaltime, fracturi osoase etc. Daca credeti ca aveti riscul osteoporozei, putei efectua un test de determinare a densitatii si grosimii osului.Este un test nedureros, lipsit de riscuri dar care necesita echipamente profesionale.Fie ca doriti sa opriti sau sa preveniti aparitia osteoporozei, sfatul este aceeasi:hraniti-va corect si patrati-va forma fizica.


ALIMENTATIA ADECVATA

Alimentatia este foarte importanta pentru prevenirea si stoparea osteoporezei in prime perte a vietii.Este impotrant ca alimentatia inca din tinerete sa aiba un aport adecvat de calciu.Osul pierdut mai tarziu nu se poate recupera oricat ar creste aportul de calciu.Pentru persoanele adulte se recomanda un aport de cca. 800 mg calciu/zi, iar pentru barbati trecuti de 65 de ani si femei care se afla in post-menopauza 1500 mg calcu/zi.laptele pasteurizat, degresat sau fiert este bogat in calciu, dar se absoarbe in cantitate reduza.Produsele vegetale bogate in calciu sunt cerealele integrale, semintele si legumele de culoare verde inchis.Daca dieta este saraca in calciu, se poate folosi un supliment.

EXERCITIUL FIZIC

Exercitiul fizic- oricat de putin ar fi- ajuta la mentinerea densitatii osoase, intareste sistemul muscular si scade riscurile caderii.
Cele mai indicate exercitii antigravitationale sunt mersul pe jos, urcarea scarilor, sauchir si ridicare din pat sau statul in picioare cateva ore pe zi.

PREVENIREA CADERILOR

Osteoporoza slabeste oasele si creste riscul fracturilor.Iata cateva idei de prevenire acestor situatii nedorite:

1.Recuceti riscul de cadere la domicilui . Montati balustrade solide la scari si manere de care sa va puteti preinde la baie. Acopetiri suprafetele alunecoase ci covoare sau mochete.
2,Echipativa cu imbracaminte si incaltaminte care sa va asigure siguranta maxima. Purtati incaltaminte care sprijina bolta plantei si cu talpa nealunecoasa, dar feriti-va de talpile de cauciuc.Asigurati-va ca pelerinele sau paltoanele sunt suficient de scurte ca su calcati pe ele cand urcati scarile.
3.Pastrati-va echilibrul. Daca observati ca nu aveti siguranta in timpul mersului folositi un baston.Puneti articolele de bucatarie la indemana ca sa aveti de  ce va prinde in caz de nevoie.
4.In caz de cadere. Daca ati cazut miscati-va incet, evitati sa fortati bratul sau picioril lovit.Daca banuiti ca aveti o fractura nu va miscati si nu lasatipe nimeni sa va miste pana la sosirea ajutorului medical.

 

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Dieta in functie de grupa sanguina

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.