Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Mecanismul celular poate schimba radical tratamentul impotriva cancerului

Mecanismul celular poate schimba radical tratamentul impotriva cancerului
     

Metastazele sau raspandirea cancerului in intreg corpul este un proces complex pe care cercetatorii incearca sa il inteleaga si in cele din urma sa il previna. Noi cercetari ne apropie tot mai mult de acest obiectiv final, deoarece oamenii de stiinta descopera un mecanism care schimba modul in care intelegem proliferarea celulelor canceroase.

Celulele au nevoie de asa-numitele proteine de semnalizare pentru a diviza si a se multiplica. Intelegerea modului in care se raspandeste cancerul este esentiala pentru oprirea acestuia; in ultimul timp, cercetatorii au facut progrese semnificative in aceasta directie.

Folosind cele mai recente tehnici de imagistica, oamenii de stiinta au fost capabili sa vada cum celulele canceroase "navigheaza" prin fluxul sanguin, penetrand prin vasele de sange pentru a ajunge in noi destinatii.

Alte studii au aratat cum pierderea anumitor proteine determina modificarea formei de celule canceroase, ceea ce le ajuta sa ocoleasca efectele sistemului imunitar.

Acum, un nou studiu se concentreaza asupra unui mecanism celular care permite celulelor canceroase sa se divida si sa migreze. Cercetarea a fost realizata de o echipa internationala de oameni de stiinta condusa de Steffen Scholpp, profesor si cercetator principal la Universitatea din Exeter din Regatul Unit.

Profesorul Scholpp si colegii sai spera ca rezultatele lor - care au fost publicate in jurnalul eLife - vor ajuta la schimbarea practicilor de tratament nu numai pentru cancer, ci si pentru tulburari de dezvoltare.

Proteina de semnalizare asigura transportul propriu

Pentru ca organismul sa se dezvolte in mod normal, celulele trebuie sa fie capabile sa comunice sau sa trimita semnale unul altuia.

Asa-numitele proteine Wnt sunt vitale pentru acest proces de dezvoltare. Ele controleaza proliferarea celulelor, deci sunt esentiale pentru dezvoltarea embrionilor si a organelor.

Cu alte cuvinte, semnalizarea Wnt conduce la cresterea prin permiterea diviziunii celulelor. In timp ce cresterea este in mod normal un lucru bun, atunci cand vine vorba de cancer, semnalizarea defectuoasa a Wnt poate determina divizarea celulelor maligne.

Cum opresc celulele active cancerul de san de la a deveni invaziv

Un strat celular numit mioepiteliu ajunge si "capteaza" celulele canceroase inainte de a se raspandi in restul corpului.

Rolul semnalizarii Wnt in cancer a fost documentat temeinic, mai intai in cancerul colorectal si apoi in alte forme ale bolii.

Cu toate acestea, pana in prezent, mecanismul precis prin care Wnt trimite semnalele sale nu era cunoscut. Cu toate acestea, profesorul Scholpp si colegii sai au descoperit ca anumite proeminente sau "lovituri" pe o celula sunt cheia pentru transmiterea semnalului - care, la randul sau, regleaza rata la care celulele se divid si se inmultesc.

Aceste umflaturi de celule se numesc citone, iar acestea servesc la transportul proteinelor de semnalizare intre celulele.

Profesorul Scholpp si echipa au descoperit ca, in cazul in care opresc cytonemele de la formare, acest "scurtcircuit" transmite semnalul de la celulele care produc Wnt. De asemenea, ei puteau observa modul in care Wnt se deplaseaza prin membrana celulara si interactioneaza cu un receptor astfel incat sa formeze un citonim.

Este prima data cand cand in urma cercetarilor s-a descoperit o proteina de semnalizare, cum ar fi Wnt, ce si-a creat propriul "sistem de transport".

In primele zile, cercetatorii au crezut ca moleculele de semnalizare sunt eliberate din celule in spatiul extracelular, zona dintre celule si difuzeaza aleatoriu. Aceasta ar insemna ca celulele tinta sunt inconjurate de un amestec de molecule de semnalizare diferite.

"In schimb, continua prof. Scholpp, cercetarile noastre arata ca exista o retea flexibila de mici proeminente care leaga toate celulele intr-un corp multicelulular. Acest concept nou permite un schimb rapid, precis si controlat de informatii intre celulele expeditorului si tinta celule.“

Am inceput sa intelegem caracteristicile acestei retele de informatii in matricea unui tesut, spune cercetatorul, adaugand, acestea sunt momente foarte interesante pentru biologie celulara.

Cercetarea noastra ofera prima introspectie modul in care aceasta retea de proeminente celulare este format si ce fel de consecinte are daca vom modifica aceste conexiuni.

Astfel de modificari ar putea conduce la noi medicamente impotriva cancerului care ar functiona prin oprirea formarii de citonezi.

In plus, avand in vedere rolul important al semnalizarii Wnt in dezvoltarea embrionului si a organelor, precum si in regenerarea celulara si vindecarea ranilor, astfel de medicamente ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a trata alte conditii de dezvoltare.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.