30 RON reducere la comenzile de peste 199 RON ✨
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Lipsa unui somn sănătos poate genera obiceiuri alimentare dăunătoare și chiar și diabet

Lipsa unui somn sănătos poate genera obiceiuri alimentare dăunătoare și chiar și diabet
     

Deprivarea de somn poate contribui la sporirea poftei pentru alimente nesănătoase, ducând gustări pe timp de noapte, sugerează cercetările recente. Acest lucru, la rândul său, poate accentua riscul apariției obezității și chiar a diabetului.

Somnul precar ar putea contribui la obiceiurile alimentare nesănătoase, avertizează un studiu recent.

Gustările noaptea târziu pot să nu aibă consecințe deosebite dacă sunt doar din când în când, dar dacă sunteți un obișnuit nocturn al frigiderului, atunci este posibil să vă puneți sănătatea în pericol.

Un studiu din ultimul an a sugerat că gustarea la ore târzii ar putea duce la afectarea pielii prin modificarea producerii unei enzime protectoare.

Cu toate acestea, unele dintre cele mai grave efecte ale gustărilor nocturne au legătură cu bolile metabolice, cercetările demonstrând că acest obicei poate contribui la riscul apariției diabetului zaharat și a bolilor de inimă.

Și, potrivit unui nou studiu de la Universitatea din Arizona, persoanele care au probleme cu somnul sunt unele dintre cele mai expuse la mâncare la ore târzii, ceea ce poate crește riscul de obezitate și diabet.

"Studiile sugerează că deprivarea somnului poate duce la o poftă de mâncare nesănătoasă noaptea, ceea ce duce apoi la creșterea în greutate", explică coautorul Michael A. Grandner. Constatările cercetătorilor au fost prezentate recent la SLEEP 2018, reuniunea anuală a asociațiilor profesionale ce studiază somnul, ce a avut loc la Baltimore.

Grandner și colegii săi au analizat informații legate de somn și dieta de la 3 105 de adulți din 23 de zone metropolitane din Statele Unite.

În cadrul anchetelor, respondenții au fost chestionați despre obiceiurile alimentare pe timp de noapte, despre calitatea somnului și despre orice probleme de sănătate diagnosticate. Participanții au fost întrebați, de asemenea, dacă privarea de somn le-a făcut să-și dorească să se hrănească cu alimente nedorite.

Aproximativ 60% dintre respondenți au admis că mănâncă noaptea în mod regulat, în timp ce două treimi dintre aceștia au spus ca insomnia îi face să ajungă la gustări nesănătoase.

Grandner și colegii au remarcat, de asemenea, că persoanele care au raportat poftele alimentare (de tip junk food) au fost de două ori mai multe în rândul celor cu un somn insuficient, iar acest lucru a fost legat de un risc sporit de apariție a diabetului zaharat.

În plus, cercetătorii au descoperit ca privarea de somn a fost un predictor fiabil al poftelor pentru gustări nesănătoase, în timp ce aceste pofte au fost legate de o probabilitate mai mare de obezitate sau de diagnosticarea cu diabet.

Această legătură între somn puțin, poftele alimentare junk și snacking-ul nesănătos de noapte demonstrează că somnul ajută la reglarea metabolismului.

Între 50 și 70 de milioane de persoane din S.U.A. trăiesc cu o tulburare de somn, potrivit datelor furnizate de American Sleep Association.

Și pentru că, așa cum raportează noul studiu, durata și calitatea somnului și obiceiurile alimentare sunt strâns legate între ele. Efectele pe care lipsa somnului le poate avea asupra dietei unei persoane și a sănătății metabolice trebuie tratate foarte serios. Un somn odihnitor poate ajută la îmbunătățirea obiceiurilor noastre alimentare și la menținerea condițiilor metabolice, afirma studiul.

"Somnul este recunoscut din ce în ce mai mult ca un factor important în sănătate, alături de alimentație. Acest studiu arată modul în care somnul și obiceiurile alimentare sunt legate și lucrează împreună pentru a promova sănătatea”.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Vitamine si minerale care te ajuta sa ramai insarcinata!

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.