⚡ PROMO ⚡
Ai 12% reducere pentru toate produsele din categoria Creme cosmetice.
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Lipsa unui somn sanatos poate genera obiceiuri alimentare daunatoare si chiar si diabet

Lipsa unui somn sanatos poate genera obiceiuri alimentare daunatoare si chiar si diabet
     

Deprivarea de somn poate contribui la sporirea poftei pentru alimente nesanatoase, ducand gustari pe timp de noapte, sugereaza cercetarile recente. Acest lucru, la randul sau, poate accentua riscul aparitiei obezitatii si chiar a diabetului.

Somnul precar ar putea contribui la obiceiurile alimentare nesanatoase, avertizeaza un studiu recent.

Gustarile noaptea tarziu pot sa nu aiba consecinte deosebite daca sunt doar din cand in cand, dar daca sunteti un obisnuit nocturn al frigiderului, atunci este posibil sa va puneti sanatatea in pericol.

Un studiu din ultimul an a sugerat ca gustarea la ore tarzii ar putea duce la afectarea pielii prin modificarea producerii unei enzime protectoare.

Cu toate acestea, unele dintre cele mai grave efecte ale gustarilor nocturne au legatura cu bolile metabolice, cercetarile demonstrand ca acest obicei poate contribui la riscul aparitiei diabetului zaharat si a bolilor de inima.

Si, potrivit unui nou studiu de la Universitatea din Arizona, persoanele care au probleme cu somnul sunt unele dintre cele mai expuse la mancare la ore tarzii, ceea ce poate creste riscul de obezitate si diabet.

"Studiile sugereaza ca deprivarea somnului poate duce la o pofta de mancare nesanatoasa noaptea, ceea ce duce apoi la cresterea in greutate", explica coautorul Michael A. Grandner. Constatarile cercetatorilor au fost prezentate recent la SLEEP 2018, reuniunea anuala a asociatiilor profesionale ce studiaza somnul, ce a avut loc la Baltimore.

Grandner si colegii sai au analizat informatii legate de somn si dieta de la 3 105 de adulti din 23 de zone metropolitane din Statele Unite.

In cadrul anchetelor, respondentii au fost chestionati despre obiceiurile alimentare pe timp de noapte, despre calitatea somnului si despre orice probleme de sanatate diagnosticate. Participantii au fost intrebati, de asemenea, daca privarea de somn le-a facut sa-si doreasca sa se hraneasca cu alimente nedorite.

Aproximativ 60% dintre respondenti au admis ca mananca noaptea in mod regulat, in timp ce doua treimi dintre acestia au spus ca insomnia ii face sa ajunga la gustari nesanatoase.

Grandner si colegii au remarcat, de asemenea, ca persoanele care au raportat poftele alimentare (de tip junk food)  au fost de doua ori mai multe in randul celor cu un somn insuficient, iar acest lucru a fost legat de un risc sporit de aparitie a diabetului zaharat.

In plus, cercetatorii au descoperit ca privarea de somn a fost un predictor fiabil al poftelor pentru gustari nesanatoase, in timp ce aceste pofte au fost legate de o probabilitate mai mare de obezitate sau de diagnosticarea cu diabet.

Aceasta legatura intre somn putin, poftele alimentare junk, si snacking-ul nesanatos de noapte demonstreaza ca somnul ajuta la reglarea metabolismului.

Intre 50 si 70 de milioane de persoane din S.U.A. traiesc cu o tulburare de somn, potrivit datelor furnizate de American Sleep Association.

Si pentru ca, asa cum raporteaza noul studiu, durata si calitatea somnului si obiceiurile alimentare sunt strans legate intre ele. Efectele pe care lipsa somnului le poate avea asupra dietei unei persoane si a sanatatii metabolice trebuie tratate foarte serios. Un somn odihnitor poate ajuta la imbunatatirea obiceiurilor noastre alimentare si la mentinerea conditiilor metabolice, afirma studiul.

"Somnul este recunoscut din ce in ce mai mult ca un factor important in sanatate, alaturi de alimentatie. Acest studiu arata modul in care somnul si obiceiurile alimentare sunt legate si lucreaza impreuna pentru a promova sanatatea”.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.