Luna Dennree
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Imbratisari si sarutari: impactul emotional al atingerii afective

Imbratisari si sarutari: impactul emotional al atingerii afective
     

Cand atingem, imbratisam sau ne sarutam un prieten sau un partener, gestul este incarcat cu semnificatie. Cautam afectiunea, incercam sa stabilim o legatura sau incercam sa comunicam o nevoie. Diferitele culturi folosesc atingere in diverse moduri pentru a arata sensibilitate sau respect, iar alte primate neumane il folosesc pentru a crea o conexiune si a stabili ierarhii sociale.

Recent, insa, unii experti si-au exprimat ingrijorarea ca societatile occidentale se confrunta cu un moment de criza, deoarece atingerea fizica devine mai strict reglementata si suntem din ce in ce mai putin probabil sa ne angajam in actiuni sociale, cum ar fi imbratisarea.

Desigur, atingerea fizica nu este intotdeauna binevenita si nu este intotdeauna potrivita. Intre straini, poate fi un act de incalcare a intimitatii.

Dupa cum au constatat cercetatori din Finlanda intr-o lucrare de studiu publicata anul trecut, daca atingerea produce un efect pozitiv sau negativ depinde in mare masura de contextul in care apare.

"Atingerea nu duce la emotii pozitive la nivel universal", explica ei. Diferentele culturale pot avea interpretari diferite, atingerea fiind considerata o invadare a spatiului personal".

In acelasi timp, cercetarile au constatat, ca atingerea este importanta pentru oameni atunci cand vine vorba de comunicarea emotiilor si de mentinerea relatiilor - atat romantice cat si de alta natura.

   De ce atingerea este atat de importanta?

Studii cunoscute au demonstrat ca copiii - precum si sugarii primatelor neumane - care cresc fara atingere afectiva au probleme grave de dezvoltare si nu sunt capabili sa se raporteze din punct de vedere social.

Mangaierea este o practica sociala vitala, semnalizand o oferta de confort si empatie.

Prin atingere se activeaza anumite zone ale creierului nostru, influentand astfel procesele noastre de gandire, reactiile si chiar raspunsurile fiziologice.

De exemplu, un studiu arata ca atingerea afectiva activeaza cortexul orbitofrontal, o regiune a creierului asociata cu procesul de invatare si de luare a deciziilor, precum si cu comportamentele emotionale si sociale.

Anumite experimente au sugerat ca sarutul romantic este un instrument important - in special pentru femei - cand vine vorba de alegerea unui partener, deoarece cocteilul chimic personalizat gasit in saliva unui individ transmite informatii importante creierului despre compatibilitatea lor fiziologica.

O mangiiere poate fi, de asemenea, linistitoare si calmanta pentru o persoana aflata in primejdie, deoarece poate comunica o oferta de sprijin si empatie.

Un studiu din Suedia au aratat ca imbratisarea si mangaierea copiilor aflati in primejdie are un efect linistitor pentru ei.

Intr-o astfel de circumstanta, interactiunea implica semnalizarea adultilor ca sunt disponibili pentru a oferi un contact linistitor, urmata de recunoasterea de catre copil a acestei invitatii si de raspuns pozitiv la acesta.

Interactiunea si coordonarea implicate in acest scenariu permit copilului aflat in primejdie sa-si recapete un sentiment de securitate si reasigurare.

Ca urmare a acestui fapt, exista si multe dezbateri care inconjoara utilizarea contactului in timpul consilierii, intrebandu-se in principal daca beneficiile potentiale depasesc riscurile etice.

Oamenii de stiinta recunosc ca atingerea are un potential terapeutic valoros si ca unii oameni ar putea beneficia de un stimul printr-o bataie pe umar atunci cand se simt deprimati.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.