Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Dintii strambi nu sunt doar o problema de estetica

Dintii strambi nu sunt doar o problema de estetica
     

Ortodontia este o specializare a medicinei dentare care se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Ortodontia este specialitatea care se ocupa cu indreptarea pozitiei  dintilor, reglarea ocluziei (muscaturii) si a rapoartelor dintre cele doua maxilare.

Aparatele ortodontice sunt mijloacele prin care se realizeaza acest lucru. Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri ( fixe sau mobile, vizibile sau invizibile) si se recomanda de catre ortodont pentru fiecare caz individualizat. Acestea  actioneaza pentru realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele ortodontice functioneaza prin exercitarea unei presiuni usoare asupra dintilor si maxilarelor. In functie de severitatea problemei, medicul dentist va recomanda tipul de aparat corespunzator.

Pe langa aspectul inestetic, dintii strambi sunt mai greu de ingrijit, pot fi pierduti mai devreme datorita carierii si parodontopatiei, si obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui. Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor.

Partea buna este ca ortodontia nu mai este o ramura care se adreseaza doar copiilor. Datorita tehnicilor moderne aparute, dintii pot fi indreptati la orice varsta. De altfel exista aparate ortodontice invizibile care pot fi purtate si de persoane care nu isi doresc sa se vada acest lucru. Pe langa aspectul fizionomic ce il comfera tratamentele ortodontice (uneori schimbarile de fizionomie sunt drastic inbunatatite) ele comfera si o stare de sanatate a aparatului dentomaxilar.

Durata unui tratament ortodontic variaza foarte mult in functie de complexitatea problemelor, de colaborarea pacientului etc. In general se situeaza intre 18 si 24 luni.

Ortodontia si aparatele ortodontice la copii 

Trebuie precizat din start ca tratamentul ortodontic, atat la adulti cat si la copii, trebuie realizat doar de catre medicul ortodont specialist. Este foarte important sa ducem copiii la ortodont cat mai repede deoarece problemele ortodontice sunt mai usor de corectat daca sunt interceptate din timp.  Varsta ideala la care trebuie sa ducem copilul la ortodont este considerata varsta de 7 ani.

Tratamentul ortodontic realizat in copilarie are numeroase avantaje:

– Dintii si maxilarele sunt in crestere, motiv pentru care este mult mai usor sa aranjezi dintii si sa ghidezi cresterea si pozitionarea corecta a maxilarelor.
– Tratamentul ortodontic are o perioada mai scurta decat la adulti.
– Anomaliile datorate obiceiurilor vicioase  (sugerea degetului) se corecteaza mult mai usor si rapid.

Ortodontia la copii nu trebuie vazuta doar din prisma esteticii; pe langa corectarea imaginii fetei si a gurii, prin indreptarea dintilor si realizarea unei muscaturi corecte, copilul poate vorbi mai usor, poate mesteca mai usor alimentele si bineinteles se poate spala mai usor pe dinti, lucru care duce automat la rezolvarea problemelor de gingivita si carii dentare.

Este foarte usor pentru parinte sa isi dea seama daca trebuie sa isi duca copilul la ortodont. Trebuie doar sa urmareasca cateva semne. Copilul trebuie dus la ortodont daca se observa urmatoarele:

– Au dintii inghesuiti sau rau pozitionati
– Pierderea prematura sau dimpotriva intarziata a dintilor temporari
– Dintii de sus si dintii de jos nu se intalnesc
– Respiratie dificila
– Dificultati la masticatie
– Prezinta obiceiuri ca: sugerea degetului, respiratie pe gura, muscarea obrazului, scrasnirea dintilor sau inclestarea maxilarelor
– Expresie faciala asimetrica

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Adolescenta si sportul

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.