Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Diabetul zaharat

Diabetul zaharat
     

Diabetul zaharat este o boala cu evolutie cronica in cadrul careia organismul nu poate folosi glucidele din alimentatie.

Glucoza este principala sursa de energie a organismului, dar pentru a putea fi utilizata, ea trebuie sa patrunda in celule. Patrunderea glucozei in celule se face cu ajutorul insulinei, hormon secretat de pancreas.

Diabetul apare atunci cind organismul nu produce destula insulina sau nu o foloseste cum trebuie.

La persoanele cu diabet glucoza in loc sa fie folosita ca substanta nutritiva de catre celule, ramane in sange (creste glicemia) si poate fi eliminate prin urina (glicozurie).

Care sunt cauzele diabetului zaharat?

Pancreasul, o glanda abdominala, secreta prin partea ei endocrina un hormon, singurul care favorizeaza intrarea glucozei in celule si folosirea ei ca principala sursa de energie. Astfel, nivelul glucozei din sange scade. Deci insulina este singurul hormon hipoglicemiant. Absenta sau scaderea nivelului secretiei ei duce la cresterea glicemiei (adica concentratia sanguina a glucozei, care normal este 80-110 mg/dl). In cazul in care glicemia depaseste 180mg/dl, aceasta apare in urina, fenomen numit glucozurie.

Diabetul zaharat este in principal de doua feluri:

1. Diabetul zaharat de tip 1 juvenil sau insulino-dependent, care apare la copii si tineri. Este considerat o boala autoimuna, adica sistemul imunitar propriu ataca celulele secretoare de insulina si le distruge. Ca urmare, nu se mai secreta insulina si in acest caz bolnavii vor avea nevoie de administrare de insulina prin injectii toata viata.

2. Diabetul zaharat de tip 2, de maturitate, care apare la persoane trecute de obicei de 40 de ani si este cea mai raspandita forma de diabet. La acesti bolnavi, pancreasul nu produce suficienta insulina sau insulina produsa nu poate fi folosita eficient. Urmarea este tot acumulare glucozei in sange adica hiperglicemia.

Diabetul zaharat de tip 2 apare cu predominenta la persoanele supraponderale sau obeze.

Evolutia diabetului este catre numeroase complicatii, a caror aparitie poate fi temporizata, dar nu oprita definitiv, prin controlarea adecvata a glicemiei si mentinerea unui stil de viata sanatos.

Complicatiile diabetului apar cu atat mai repede cu cat nivelul glicemiei nu este bine controlat.

Complicatiile apar la nivelul:

- cordului si vaselor (ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, arteriopatia);
- nervilor (neuropatia diabetica);
- rinichilor (nefropatia diabetica);
- ochilor (retinopatie diabetica);
- gingiilor, dintilor, organelor genitale si a altor organe.

Un lucru foarte important este descoperirea la timp a complicatiilor si tratarea lor pentru a diminua efectele negative.

Multi bolnavi se intreaba daca diabetul poate fi prevenit. Raspunsul este afirmativ numai in cazul diabetului de tip 2. Diabetul zaharat de tip 2 poate fi prevenit prin:

- combaterea obezitatii
- activitate fizica
- imbunatatirea stilului de viata
- folosirea atenta a medicamentelor diabetogene (cum ar fi cortizonicele).

Diagnosticarea diabetului zaharat

Acest diagnostic se bazeaza pe determinare glicemiei din sangele venos, de peferinta dimineata pe nemancate. Trei valori ale glicemiei peste 126 mg/ml luate in zile diferite pun diagnosticul de diabet.

Diagnosticul de diabet se mai poate pune si in cazul in care se determina ocazional o glicemie de peste 200mg/dl in prezenta unor simptome sugestive pentru diabet. Glicemia ocazionala este glicemia determinata in orice moment al zilei, fara a tine cont de momentul ultimei mese.

Manifestarile diabetului zaharat

Mai mult de jumatate din pacienti nu au nici un simptom, diagnosticul stabilindu-se abia in prezenta complicatiilor cronice ale diabetului zaharat sau ca urmare a analizelor de laborator efectuate cu ocazia altor boli.

De aici rezida importanta unor investigatii de laborator macar anuale mai ales la persoanele care au factori de risc pentru diabet (locul de frunte fiind ocupat de obezitate, tulburari ale metabolismului grasimilor, alimentatia bogata in grasimi si dulciuri, stresul, sedentarismul).

Atunci cand se manifesta, diabetul poate fi sugerat de urmatoarele simptome:

- urinari frecvente si in cantitate mare;
- sete exagerata;
- senzatia permanenta de foame;
- intarzierea in vindecarea ranilor;
- intepaturi sau furnicaturi la nivelul membrelor;
- infectii frecvente;
- tulburari de vedere;

Aceste tulburari apar in timp si persista multi ani, timp in care diabetul zaharat de tip 2 poate ramane nediagnosticat. In aceste cazuri diagnosticul se pune tarziu, cand complicatiile bolii au aparut.

Foarte important este ca in prezenta acestor simptome pacientul sa se adreseze medicului de familie pentru a adopta atitudinea terapeutica adecvata situatiei si pentru a fi urmarit si consiliat de acesta.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.