Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Despre incontinenta urinara la barbati

Despre incontinenta urinara la barbati
     

Incontinenta urinara inseamna pierderea involuntara, necontrolata a urinei. Nu este o boala, dar este o problema a tractului urinar la barbati.
Urina este produsa de rinichi si este stocata in vezica urinara. Urina este condusa de la vezica urinara printr-un tub numit uretra, imprejumuit de muschi, prin prostata si penis, in afara corpului. Cand vezica se umple de urina, nervii semnaleaza contractia muschilor din jurul uretrei iar vezica este relaxata. Aceasta interactiune a nervilor previne eliminarea necontrolata a urinei. In timpul mictiunii, semnalele nervilor cauzeaza contractia muschilor vezicii, impingand urina din vezica in uretra. In timp ce vezica se contracta, muschii din jurul uretrei se relaxeaza, permitand eliminarea urinei in afara corpului.   

Incontinenta apare atunci cand vezica urinara se contracta brusc sau nu se contracta atunci cand ar trebui, conducand la acumularea unei cantitati mari de urina in vezica, care duce la scurgere necontrolata. Incontinenta mai poate aparea daca muschii din jurul uretrei sunt afectati sau se relaxeaza brusc, dar si atunci cand uretra este blocata, impiedicand urina sa se elimine normal sau conducand la scurgerea ei in jurul blocajului.
Incontinenta afecteaza de doua ori mai mult femeile decat barbatii, in cazul acestora avand loc mai des in cazul barabatilor mai in varsta.

De cate tipuri este incontinenta urinara la barbati?

Incontinenta urinara poate avea loc doar pentru o scurta perioada de timp (acuta), dar poate deveni o afectiune pe termen lung (cronica). Cea acuta este de obicei relationata cu alte tipuri de probleme si tratamente medicale. In continuare, vom face referire doar la incontinenta urinar cronica, care poate fi:

  1. Incontinenta de stres (efort), atunci cand stranuti, tusesti, razi, ridici obiecte sau faci alte activitati fizice care cresc presiunea in vezica urinara si te face sa pierzi cantitatimici de urina in urma acestr actiuni.
  2. Incontinenta de nevoie (vezica super activa) se manifesta prin nevoia brusca de a goli vezica. Incontinenta de nevoie are loc atunci cand vezica se contracta atunci cand nu ar trebui si poate avea loc chiar si atunci cand exista doar o cantitate mica de urina in vezica.
  3. Incontinenta de surplus este scurgerea care are loc atunci cand vezica nu reuseste sa se goleasca complet din cauza unui blocaj sau a unor contractii ale muschilor vezicii. Obstructia este de obicei relationata cu extinderea prostatei sau ingustarea uretrei de la cicatricea tesutului.

Incontinenta totala este atunci cand au loc scurgeri continue de urina datorita deteriorarii functiei sficterului (muschi inelar din jurul uretrei).

Care sunt cauzele incontinentei urinare la barbati?

Incontinenta urinara are loc atunci cand muschiul (sfincterul) nu este suficient de puternic pentru a mentine urina. Acest lucru se intampla fie pentru ca muschiul este slabit, fie daca muschii vezicii se contracta prea tare sau daca vezica este prea plina. La barbati, incontinenta urinara este de obicei relationata cu ale probleme medicale cum ar fi tratamentele in care este implicata glanda prostata, ca si exemplu: extinderea prostatei (hiperplazie prostatica benigna). Incontinenta de stres poate avea loc atunci cand prostata este eliminata sau au loc distrugeri ale nervilor sfincterului. Cea de nevoie este cauzata de contractiile vezici care sunt prea puternice pentru a fi oprite de sfincterul urinar, cauzand o nevoie acuta de a urina. Incontinenta urinara poate fi uneori agravata de consumul de alcool, de diuretice sau antidepresive, sedative sau narcotice.

Care sunt simpotmele specifice incontinentei urinare?

Cel mai important simptom este scurgerea accidentala de urina. Simptomele variaza in functie de tipul afectiunii. Astfel:

  • Incontinenta de stres se manifesta prin: pierderea urinei la stranut, tuse, ras, ridicat sau la schimbarea posturii.
  • Incontinenta de nevoie: nevoia de a urina este atat de mare incat se intampla sa nu ajungi la baie la timp si sa elimini urina.
  • Incontinenta de surplus in care se resimte nevoia de a urina dar nu se poate elimina deca o cantitate mica.

 

Cum este diagnostiata si tratata?

Diagnosticul se pune dupa un consult fizic si o analiza de urina pentru a determina cauza incontinentei. Nu de putine ori se-ntampla sa nu fie doar o singura cauza care sta la baza afectiunii si sa fie vorba de mai multe probleme medicale.

Incontinenta urinara este tratata de obicei cu medicamente sau cu exerctii specifice sau prin interventie chirurgicala in functie de gravitatea problemei.

Incontinenta urinara poate fi destul de suparatoare si jenanta, drept pentru care unii barbati ezita in a cere ajutor de specialitate. Pe de alta parte, unii considera aceasta afectiune drept o problema foarte serioasa si ca urmare aplica, desi nu este neaparat nevoie, un tratament agresiv. Dar majoritatea barbatilor nu au nevoie de interventii chirurgicale pentru a se trata.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Sa invatam sa convietuim cu osteoporoza

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.