☀ HOT DEALS ☀
Ai 10% reducere pentru toate produsele din categoria Dulciuri, patiserii.
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Despre anorexie: cauze, simptome, tratament

Despre anorexie: cauze, simptome, tratament
     

Ce este anorexia?

Anorexia nervosa este un tip de tulburare alimentară. Oamenii cu anorexie se confruntă cu teama de a se îngrășa. Sunt acele persoane extrem de slabe și mereu preocupate de cantitatea de mâncare ingerată. Anorexia afectează atât corpul, cât și mintea. Poate începe cu o dietă și poate continua într-un ritm necontrolat. Oamenii cu anorexie se gândesc numai la diete, se cântăresc tot timpul și au o imagine distorsionată despre propriul corp. Deși toată lumea le spune că sunt slabe, aceste persoane se văd foarte grase în oglindă. Anorexia începe de obicei în anii tinereții. Tratamentul timpuriu poate fi foarte eficient, dar netratată la timp, anorexia poate deveni o afecțiune permanentă și în timp poate cauză infometare și probleme serioase de sănătate, printre care: slăbirea oaselor (osteoporoză), afecțiuni ale rinichilor și probleme cardiace. Există situații în care oamenii au murit, ca urmare a gravității problemelor cauzate de anorexie. Cu cât este tratată mai repede, cu atât urmările nu vor fi așa de grave.

 Care sunt cauzele anorexiei?

Dezechilibrele alimentare sunt complexe, așa ca specialiștilor le este greu sa identifice cu exactitate cauzele. Totuși, aceștia au identificat anumite aspecte responsabile pentru anorexie, printre care istoricul familiei, anumiți factori sociali sau trăsături de personalitate. Anorexicii se regăsesc de obicei în următoarele situații:

  • persoane din familia acestuia au probleme de greutate: obezitate, dezechilibre alimentare sau au dereglări de comportament, sunt anxioși, depresivi
  • fac un sport sau au o slujbă care necesită anumite dimensiuni corporale: baletul, modelingul, gimnastica
  • sunt persoane care-și doresc prea exagerat să arate bine tot timpul, se îngrijoreaza foarte mult de felul în care arată
  • persoane care se confruntă cu evenimente stresate în viața lor: divorț, pierderea unei persoane dragi, etc.

Anorexia afectează 1% din populație și este mai frecventă la tineri și la femei, 9 din 10 persoane anorexice sunt femei.

Care sunt simptomele?

Persoanele anorexice: au greutatea mai mică decât greutatea normală, sunt foarte speriați că se îngrasă, refuză să se mențină la greutatea normală, sunt obsedați de diete de slăbit, limitează cu strictețe consumul de alimente, vomită sau iau pastile cu efect laxativ, fac multe exerciții sau obișnuiesc să taie în felii foarte, foarte mici alimentele pe care le consumă. De asemenea, se pot confrunta cu probleme serioase de sănătate: se simt slăbiți, obosiți, leșină, au firul de păr subțire, piele uscată, unghii sensibile, le este frig tot timpul, au tensiune arterială scăzută și bătăi slabe ale inimii, pielea de pe brațe și picioare este de culoare vânătă ca urmare a slabei circulații a sângelui.

Cum se tratează anorexia?

Anorexia nu trece fără tratament. În primul rând, o dietă sănătoasă este un prim pas în revenirea din această tulburare. Deoarece anorexia este o afecțiune pe bază fizică și psihică, este nevoie de ajutorul unui psiholog sau consilier care să ajute persoana în cauză. Nu există medicamente care să vindece anorxia, cu excepția cazului în care persoana afectată suferă de depresie și îi trebuiesc administrate antidepresive. Anorexia se tratează în timp, iar cazurile grave necesită internare în spital.
Dacă credeți că suferiți de anorexie sau dacă cunoașteți persoane care se confruntă cu această boală, nu ezitați să vorbiți deschis despre problema în cauza și să contactați sfatul unui medic. Tratamtentul la timp poate fi cea mai bună soluție în evitarea îmbolnăvirii serioase a organismului.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.