Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Cum ar trebui sa va pregatiti pentru o colonoscopie?

Cum ar trebui sa va pregatiti pentru o colonoscopie?
     

O colonoscopie este un tip de studiu imagistic in care un medic utilizeaza un instrument special numit colonoscop pentru a examina mucoasa colonului.

Un medic poate recomanda o colonoscopie pentru a evalua colonul pentru leziuni canceroase, pentru a identifica zonele de sangerare sau pentru a diagnostica alte tulburari legate de intestin.

Inainte de procedura, un medic va prescrie un preparat de colonoscopie sau o reteta medicamentoasa. Desi exista tipuri diferite de preparate, scopul este intotdeauna golirea colonului de materii fecale, astfel incat medicul sa poata vedea clar peretii intestinului.

Procedura de colonoscopie implica inserarea unui scop subtire, cu o lumina la capat in rect. Medicul va avansa domeniul de aplicare prin colon pentru a o examina. De asemenea, ele pot elimina mostrele de tesut pentru biopsie sau pot elimina o crestere a tesutului cunoscut sub numele de polip.

Cum sa va pregatiti pentru o colonoscopie

Procesul de pregatire pe o saptamana va include cativa pasi diferiti:

Cu o saptamana inainte

Preparatul pentru colonoscopie include numai lichide limpezi cu 24 de ore inainte de procedura. Este posibil ca medicul sa recomande modificari specifice ale dietei in saptamana care duce la o colonoscopie.

In timp ce legumele conservate sau gatite sunt acceptabile pentru a manca, oamenii ar trebui sa evite urmatoarele alimente in aceasta saptamana:

- boabe, inclusiv orez brun, fulgi de ovaz si paine de grau
- nuci
- seminte, inclusiv mac sau seminte de susan
- fructe si legume crude

Un medic poate recomanda, de asemenea, ca oamenii sa inceteze sa mai ia anumite medicamente care ar putea creste riscul de sangerare in timpul unei colonoscopii. Exemplele includ diluanti ai sangelui, cum ar fi warfarina si clopidogrelul si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul.

Pacientii vor trebui sa opreasca aceasta medicamentatie cu 3-7 zile inainte de procedura. O persoana nu trebuie sa intrerupa niciodata medicamentele fara recomandari specifice medicului.

Cu doua zile inainte

In acest moment, oamenii ar trebui sa bea multa apa sau alte lichide pentru a se asigura ca nu devin deshidratate atunci cand isi incep pregatirea intestinului. E nevoie a se consuma 2 litri de apa pentru reducerea riscului de deshidratare.

Un medic poate recomanda, de asemenea, evitarea alimentelor care sunt rosii sau portocalii in acest moment, deoarece acestea ar putea face ca colonul unei persoane sa para sangerand.

Cu 24 de ore inainte

Este crucial sa consumati numai lichide limpezi in cele 24 de ore care duc la colonoscopie.

Exemple de lichide limpezi acceptabile includ:

- cafea sau ceai, dar fara adaugarea de lapte sau frisca
- bauturi care contin electroliti, cum ar fi bauturi sportive
- gelatina
- sucuri de fructe naturale fara pulpa

In general, daca se poate vadea prin mancare sau bautura, ar trebui sa fie acceptabil in cadrul unei diete limpezite. Cu toate acestea, o persoana ar trebui sa consulte medicul cu orice intrebari despre anumite alimente.

Un medic va prescrie o solutie de baut pentru a ajuta la curatarea colonului. Aceasta solutie va determina persoana sa aiba frecvente miscari ale intestinului, pana cand nu va mai ramane fecale in colon. 

Exemple de solutii orale includ GoLytely, Colyte, NuLytely si TriLyte.

Solutiile sunt destinate sa faca o persoana sa mearga la baie. Miscarile lor intestinale se vor transforma in diaree.

Preparatul intestinal poate uneori sa faca o persoana sa simta greata, balonare sau sa fie insetata sau ametita. Daca se intampla acest lucru, pacientul ar trebui sa ia o pauza de cel putin 30 de minute de la bautul preparatului si sa bea incet fluide clare. Daca pot tolera revenirea la bautul preparatului, ar fi indicat.

In timpul pregatirii intestinale, o persoana trebuie sa:

- poata merge usor la toaleta
- poarte pantaloni elastici care sunt mai usor de tras in jos
- bea lichide limpezi dupa inghitirea preparatului pentru a elimina gustul neplacut

Miscarile intestinului vor deveni in cele din urma clare sau galbene. Aceasta schimbare semnaleaza faptul ca colonul unei persoane este probabil sa fie lipsit de materie fecala.

In cazul problemelor cu constipatie, medicul poate recomanda folosirea unui balsam pentru a face scaunele mai usor de trecut.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.