☀ HOT DEALS ☀
Ai 12% reducere pentru toate produsele din categoria Uleiuri cosmetice.
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Ce trebuie sa stim despre ceaiuri?

Ce trebuie sa stim despre ceaiuri?
     

Ceaiul este o bautura preferata de oameni de mai multe decenii, efectele lui benefice fiind cunoscute foarte bine in zilele noastre. Cand punem un pliculet de ceai in cana, rar stam sa ne gandim ce drum lung au parcurs acele frunze de ceai pana noi le-am cumparat din magazin. Unde se cultiva in zilele noastre, prin ce difera intre ele, cum ar fii ceaiul rooibos de ceaiul alb. Fiecare numindu-se diferit, dar ce se ascunde in spatele acestor nume?

Ce este de fapt ceaiul?

Ceaiul este acea fiertura care este obtinuta din frunzele sau mugurii uscati ai arborilor Camellia sinensis si Camellia assamica, sau fiertura care nu contine frunze de ceai ci altfel  de plante cum ar fi plantele medicinale, condimentele sau fructele.

In zilele noatre cele mai mari plantatii de ceai se gasesc in China, Japonia, India, Nepal si Sri Lanka. Probabil ca nu este la fel de cunoscut ca producatoare de ceaiuri, dar si in Australia se gasesc a serie de plantatii de ceai.

Arborele de ceai este de fapt un copac, care se taie periodic, pentru ca culegerea frunzelor sa fie mai usoara, asa ca nu sunt lasate sa creasca mai inalte de 1-1,5 metrii.
Intre arborii de ceai mai sus amintite singura diferenta consta doar prin forma frunzelor.

Frunzele ce ceai culese sunt pregatite in doua feluri pentru consumare. Prima metoda consta din faptul ca sunt culese si pregatite manual, astea vor fii ceaiurile mai scumpe si mai gustoase, iar a doua metoda  consta in culegerea cu diferite aparate din care se vor face ceaiurile filtrate.
Pregatirea frunzelor are mai multe etape pana sa ajunga la consumatori. Dupa culegere se indeparteaza umiditatea din frunze. Aceasta etapa se  face de fapt prin ofolire la aer. Urmeaza invartirea, fermentatia iar la urma uscara.


Numele ceaiului

Ceaiurile isi capata numele ori dupa culoare ori dupa locul in care au fost produse. Frunzele de ceai capata o culoare aproape neagra dupa fermentatie, de aceea sunt numiti aceste ceaiuri,ceaiuri negre. Acele ceaiuri care nu trec prin etapa fermentatiei sunt vandute sub numele de ceai verde.

In zilele noastre ceaiul alb devine unul dintre cele mai preferate ceaiuri, care este facut-a din frunzele cele mai tinere ale arborelui. In acestea efectul benefic este si mai ridicat decat in ceaiul verde.La noi se gasesc inca doua tipuri de ceai care sunt preparate asemanator ceaiului negru.Unul dintre acestea este ceaiul chai, care contine diferite condimente speciale. Al doilea tip este ceaiul earl grey, in care frunzele negre de ceai sunt condimentate cu ulei de bergamota.

Obiceiuri

Consumul de ceai are un trecut foarte adanc, deci nu este de mirare ca ii apartin o serie de obiceiuri. Daca ne gandim bine ca nu este totuna cat timp lasam pliculetul in apa fierbinte, atunci o sa intelegem ca o schimbare mica poate strica gustul ceaiului. De aceea a avut intotdeauna un  “ritual” prin care expertii incercau sa aduca tot cei mai bun dintr-un ceai.
Este foarte important de retinut ca ceaiurile obtinute din frunze de ceai au efect revigorizant  deci nu se recomanda consumul lor de catre copii.
Se tinem cont de timpul recomandat pentru a lasa frunzele in apa, iar ceaiurile obtinute din plante medicinale sa nu le preparam cu apa fierbinte doar cu apa calda, pentru ca isi va pastra mai bine efectele benefice.
Sa alegem ceaiuri de calitate si daca nu este necesar sa nu indopam cana cu prea mult zahar pentru a nu pierde aroma naturala a ceaiului.

 

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Din ce cauza apare matreata si cum o tratam?

Aboneaza-te la newsletter