⚡ PROMO ⚡
Ai 8% reducere pentru toate produsele din categoria Insula de mirodenii.
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Ce trebuie să știm despre ceaiuri?

Ce trebuie să știm despre ceaiuri?
     

Ceaiul este o băutură preferată de oameni de mai multe decenii, efectele lui benefice fiind cunoscute foarte bine în zilele noastre. Când punem un pliculeț de ceai în cană, rar stăm să ne gândim ce drum lung au parcurs acele frunze de ceai până noi le-am cumpărat din magazin. Unde se cultivă în zilele noastre, prin ce diferă între ele, cum ar fii ceaiul rooibos de ceaiul alb. Fiecare numindu-se diferit, dar ce se ascunde în spatele acestor nume?

Ce este de fapt ceaiul?

Ceaiul este acea fiertură care este obținuta din frunzele sau mugurii uscați ai arborilor Camellia sinensis și Camellia assamica, sau fiertura care nu conține frunze de ceai ci altfel de plante cum ar fi plantele medicinale, condimentele sau fructele.

În zilele noastre cele mai mari plantații de ceai se găsesc în China, Japonia, India, Nepal și Sri Lanka. Probabil că nu este la fel de cunoscut ca producătoare de ceaiuri, dar și în Australia se găsesc a serie de plantații de ceai.

Arborele de ceai este de fapt un copac, care se taie periodic, pentru că culegerea frunzelor să fie mai ușoara, așa că nu sunt lăsate să crească mai înalte de 1-1,5 metrii.
Între arborii de ceai mai sus aminți singura diferență constă doar prin forma frunzelor.

Frunzele ce ceai culese sunt pregătite în două feluri pentru consumare. Prima metodă constă din faptul că sunt culese și pregătite manual, astea vor fii ceaiurile mai scumpe și mai gustoase, iar a două metodă constă în culegerea cu diferite aparate din care se vor face ceaiurile filtrate.
Pregătirea frunzelor are mai multe etape până să ajungă la consumatori. După culegere se îndepărtează umiditatea din frunze. Această etapă se face de fapt prin ofolire la aer. Urmează învârtirea, fermentația iar la urmă uscarea.

Numele ceaiului

Ceaiurile își capată numele ori după culoare ori după locul în care au fost produse. Frunzele de ceai capătă o culoare aproape neagră după fermentație, de aceea sunt numiți aceste ceaiuri, ceaiuri negre. Acele ceaiuri care nu trec prin etapa fermentației sunt vândute sub numele de ceai verde.

În zilele noastre ceaiul alb devine unul dintre cele mai preferate ceaiuri, care este făcut din frunzele cele mai tinere ale arborelui. În acestea, efectul benefic este și mai ridicat decât în ceaiul verde. La noi se gasesc încă doua tipuri de ceai care sunt preparate asemănător ceaiului negru. Unul dintre acestea este ceaiul chai, care conține diferite condimente speciale. Al doilea tip este ceaiul earl grey, în care frunzele negre de ceai sunt condimentate cu ulei de bergamotă.

Obiceiuri

Consumul de ceai are un trecut foarte adânc, deci nu este de mirare ca îi aparțin o serie de obiceiuri. Dacă ne gândim bine că nu este totuna cât timp lăsăm pliculețul în apa fierbinte, atunci o să înțelegem că o schimbare mică poate strica gustul ceaiului. De aceea a avut întotdeauna un “ritual” prin care experții încercau să aducă tot cei mai bun dintr-un ceai.
Este foarte important de reținut ca ceaiurile obținute din frunze de ceai au efect revigorant deci nu se recomandă consumul lor de către copii.
Să ținem cont de timpul recomandat pentru a lăsa frunzele în apă, iar ceaiurile obținute din plante medicinale să nu le preparăm cu apă fierbinte doar cu apă caldă, pentru că își va păstra mai bine efectele benefice.
Să alegem ceaiuri de calitate și dacă nu este necesar să nu îndopăm cana cu prea mult zahăr pentru a nu pierde aroma naturală a ceaiului.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.