Ziua Canah
toate produsele cu -12% reducere
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Ce trebuie să știm despre calciu?

Ce trebuie să știm despre calciu?
     

În organismul omului calciul este mineralul care se găsește în cea mai mare cantitate, 0.75-1.2 kg din masa osoasă fiind calciu pur. 99% din calciu se găsește în oase și dinți, și împreună cu fosfatul se găsește sub formă fosfatului de calciu, partea rămasă se găsește liber în celule și în spațiile dintre celule. Cristalele de fosfat de calciu dau duritatea oaselor și a dinților, iar restul de calciu rămas, aproxmativ 10 grame, are rol predominant în sănătatea musculaturii, a sistemului nervos și în funcția câtorva enzime.

La ce este necesar?

  • Dezvoltarea oaselor și a dinților
  • Funcționarea sistemului nervos
  • Contracția musculară
  • Funcționarea enzimelor
  • Coagularea de sânge

Ce cantiatea este necesar?

Absorbția calciului nu este prea bună, variază între 20-40% și este influențat de numeroase elemente. Una dintre acestea este vitamina D, proteinele din alimente, trecerea alimentelor prin tractul gastro-intestinal și conținutul acidului din alimentele consumate.

În ce se găsește?

Din punctul de vedere al absorbției și al compoziției, cele  mai bune surse de calciu sunt laptele și produsele lactate. Din alimentele de origine vegetală, calciul nu se absoarbe bine, cu excepția uleiurilor din semințe, care sunt o sursă majoră de calciu.

Deficiențe

Deficiența de calciu la copii poate conduce la tulburări de dezvoltare, în special în masa osoase, de asemenea pot apărea tulburări psihice, sau probleme de dezvoltare a musculaturii și a sistemului nervos. La adulți pot apărea convulsii musculare, iar oasele devin foarte fragile. O dietă îndelungată săracă în calciu și vitamin D poate conduce la osteoporoză.

Supradozaj

Aportul zilnic de 2-3000mg de calciu conduce la constipație, reduce absorbția de fier și zinc și conduce la formarea pietrelor pe rinichi.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Arsurile si ulcerele

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.