In organismul omului calciul este mineralul care se gaseste in cea mai mare cantitate, 0.75-1.2 kg din masa osoasa fiind calciu pur. 99% din calciu se gaseste in oase si dinti, si impreuna cu fosfatul se gaseste sub forma fosfatului de calciu, partea ramasa se gaseste liber in celule si in spatiile dintre celule.Cristalele de fosfat de calciu dau duritatea oaselor si a dintilor, iar restul de calciu ramas, aproxmativ 10 grame, au un rol predominant in sanatatea musculaturii, a sistemului nervos si in functia catorva enzime.
La ce este necesar?
Ce cantiatea este necesar?
Absorbtia calciului nu este prea buna, variaza intre 20-40% si este influentat de numeroase elemente. Una dintre acestea este vitamina D, proteinele din alimente, trecerea alimentelor prin tractul gastro-intestinal si continutul acidului din alimentele consumate.
In ce se gaseste?
Din punctul de vedere al absorbtiei si al compozitiei, cele mai bune surse de calciu sunt laptele si produsele lactate. Din alimentele de origine vegetala, calciul nu se absoatbe bine, cu exceptia semintelor de ulei, care sunt o sursa majora de calciu.
Deficiente
Deficienta de calciu la copii poate conduce la tulburari de dezvoltare, in special in masa osoase, de asemenea pot aparea tulburari psihice, sau probleme de dezvoltare a musculaturii si a sistemului nervos. La adulti pot aparea convulsii musculare,iar oasele devin foarte fragile. O dieta indelungata saraca in calciu si vitamin D poate conduce la osteoporoza.
Supradozaj
Aportul zilnic de 2-3000 mg de calciu conduce la constipatie, reduce absorbtia de fier si zinc si conduce la formarea pietrelor pe rinichi.
Complexul de vitamine B este compus din 8 vitamine: B1 (tiamina) B2 (riboflavina) B3 (niacină) B5 (acidul pantotenic) B6 (piridoxină) B7 (bi
Ștevia este adesea prezentată ca un înlocuitor sigur și sănătos al zahărului, care poate îndulci alimentele fără efecte negative a
Unii oameni pot fi precauți când vine vorba de utilizarea uleiurilor pentru gătit, împreună cu alimentele, ba chiar și pe salate. Cons
Sarcina este perioada în care trebuie să acordăm mai multă atenție sănătății și bunăstării noastre. În acest articol
Mierea a fost folosită ca medicament de-al lungul istoriei. Una dintre cele mai frecvente și persistente utilizări terapeutice ale mierii a fost ca
Ce sunt proteinele? Ce rol au proteinele în organism? Tipuri de proteine Alimente bogate în proteine De câte proteine avem nevoi