Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Ce sti despre tusea convulsiva?

Ce sti despre tusea convulsiva?
     

Tusea convulsiva reprezinta o infectie bacteriana foarte contagioasa, a sistemlui respirator superior, adica partea in care caile nazale se intrepatrund cu partea din spate a gatului. Infectia cauzeaza iritatie a cailor respiratorii, rezultand tuse severa. Boala cuprinde trei stagii si poate dura luni intregi.
Complicatii ca pneumonia pot rezulta in urma tusei convulsive. Acest gen de tuse afecteazamai grav copiii, in special nou nascutii care nu au un sistem imunitar foarte pternic. Tusea convulsiva poate crea probleme si la adulti.

Care sunt cauzele aparitiei tusei convulsive?

Tusea convulsiva are la baza infectia cu bacteria Bordetella pertussis sau B parapertussis. Infectia poate fi foarte usr transmisa prin stranut sau suflarea nasului prin mucusul eliminat. Perioada de incubatie a virusului este de la 7 la 14 zile iar simptomele apar dupa 1-2 saptamani dupa expunerea la aceasta bacterie.
Imunizarea este o solutie buna de prevenire a infectiei cu acest gen de bacterii. Vaccinul impotriva tusei convulsive este recomandat atat copiilor si adolescentilor cat si adultilor. Daca te vaccinez, esti protejat pentru o perioada de aceasta boala, insa in timp, daca nu reiei periodic vaccinul esti predispus sa o contactezi. De asemenea daca ai avut boala o data, asta nu inseamna ca nu este posibil s-o mai contactezi in viitor.

Simptome specifice tusei convulsive

Simptomele tusei convulsive pot dura 6-10 spatamani si chiar mai mult si pot avea trei stagii:

  • Stagiul 1: simptome ale racelii: stranut, rinoree, tse usoara, ochi inlacrimati, febra usoara de la primele zile pana la 1-2 saptamani. In caest stagiu o persoana este cel mai contagioasa.
  • Stagiul 2: simptomele racelii se amelioreaza, iar tusea se inrautateste. Urmeaza schimbari de la o tuse uscata la una necontrolabila, violenta. In timpul unui episod de tuse, din cauza intensitatii si repetabilitatii ei, este imposibil sa iei o gura de aer. In incercarea de a lua o gura de aer, puteti sesiza un anumit zgomot. Senzatii de varsatura si oboseala permanenta sunt alte doua simptome aparente in acest stagiu al bolii. Intre episoadele de tuse, persoana bolnava se comporta normal. Acesta este cel mai grav stagiu al bolii, dureaza de obicei 2-4 saptamani sau char mai mult.
  • Stagiu 3: desi starea se imbunatateste si incepi sa castigi putere, tusea poate fi mai puternica si poate suna mai rau. Episoadele de tuse pot dura de la saptamani la luni si de obicei dureaza mai mult la persoanele care nu s-au vaccinat niciodata.

Adultii sanatosi care se imbolnavesc de tuse convulsiva dezvolta de obicei forme usoare ale bolii, comparativ cu cei in varsta care pot avea complicatii de pe urma acestu tip de tuse.

Cum este diagnosticata tusea?

Dat fiind faptul ca o persoana se comporta absolut normal intre episoadele tusive, ingreuneaza diagnosticul. Medicul pune diagnosticul in urma unui consult fizic al simptomelor unde se face diferentierea dintre tuse convulsiva si alte boli cu simptome asemanatoare cum ar fi bronsita. Teste prin colectarea de mucus, teste de sange sau raze X, sunt adesea necesare in punerea diagnosticului.

Care este tratamentul corspunzator tusei convulsive?

Tusea convulsiva se trateaza de obicei cu antibiotice, in principal pentru a reduce riscul de raspandire a bolii. Administrate in primul stagiu al bolii, antibioticele ajuta la ameliorarea infectiei si reducerea disconfortului.

Cum poate fi prevenita tusea convulsiva?

Infectia poate fi prevenita sau redusa prin mentinerea permanenta a imunitatii. Alte metode de prevenire a bolii pot fi spalarea frecventa a mainilor si pastratul distantei fata de persoanele infectate.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.