Mierea a fost folosită ca medicament de-al lungul istoriei. Una dintre cele mai frecvente și persistente utilizări terapeutice ale mierii a fost ca pansament pentru răni, datorită proprietăților sale antimicrobiene. O dată cu apariția antibioticelor foarte active în anii 1960 mierea a fost considerată drept „substanță fără valoare, dar inofensivă”. Cu toate acestea, criza actuală și în creștere a rezistenței la antibiotice a stârnit mai tare interesul pentru utilizarea mierii, atât ca agent eficient de sine stătător, cât și ca tratament pentru a beneficia de proprietatile sale terapeutice.
Mierea este de obicei derivată din nectarul florilor și produsă de albine și este un amestec complex de zaharuri, aminoacizi, substanțe fenolice și alte substanțe. Tipurile de miere derivate din diferite plante cu flori variază substanțial în ceea ce privește capacitatea lor de a ucide bacteriile.
Majoritatea studiilor recente care investighează mecanismul de acțiune al mierii s-au concentrat pe mierea de Manuka activă bine caracterizată, standardizată, produsă de anumite specii de Leptospermum originare din Noua Zeelandă și Australia, care a fost înregistrată ca produs de îngrijire a rănilor.
Mierea de Manuka este o miere făcută în Australia și Noua Zeelandă de albinele care polenizează tufișul nativ leptospermum scoparium (cunoscut și sub numele de arbore de ceai). Este o miere vâscoasă închisă la culoare, folosită ca și înlocuitor al zahărului cu o aromă puternică.
Mierea de Manuka este folosită ca unguent natural împotriva rănilor de tot felul. A fost foarte apreciată pentru puterea sa de a lupta împotriva germenilor într-o epocă a rezistenței la antibioticele convenționale. Această miere nu a fost de mult folosită ca și remediu tradițional și se poate diferenția de mierea standard de albine prin concentrația mai mare de metilglioxal.
Când vine vorba de superalimente, mierea crudă este asociată cu beneficii pentru sănătate. Manuka nu este o miere crudă, dar este specializată. Este o miere antibacteriană și rezistentă la bacterii. Acest lucru înseamnă că bacteriile nu ar trebui să dezvolte o toleranță la efectele sale antibacteriene.
Se spune că mierea de Manuka poate vindeca orice, de la dureri de gât până la reducere sau chiar eliminarea petelor de pe piele.
vindecare rănilor deschise și a zgărieturilor
tratarea infecțiilor
ameliorarea durerilor de stomac
îmbunătățirea digestiei
întărirea sistemului imunitar
furnizarea de energie
Spre deosebire de majoritatea tratamentelor alternative, există dovezi științifice care susțin proprietățile de vindecare ale mierii de Manuka.
Majoritatea tipurilor de miere au un pH acid, iar proprietățile acide ale mierii au demonstrat un puternic efect de vindecare asupra rănilor. Aciditate blochează enzimele care rup proteinele de care corpul nostru are nevoie pentru a se vindeca și concentrația mare de zahăr din miere ajută la protecția acestor răni împotriva agenților patogeni.
Mierea având un conținut scăzut de apă în compoziția sa, atrage lichidul dintr-o rană, ajutând la eliminarea compozițiilor toxici și la accelerarea procesului de vindecare. De asemenea, mierea atrage apa din bacterii, acestea având nevoie de apă pentru a se dezvolta.
Multe specii de bacterii sunt sensibile la mierea de Manuka, inclusiv Staphylococcus aureus și Streptococcus, de asemnea poate fi eficientă împotriva Clostridium difficile, un microorganism greu de tratat, răspândit adesea în instituțiile medicale. Un studiu a evidențiat puterea mierii de Manuka de a omorâ Clostridium difficile, dar mai multe studii sunt necesare pentru a ajunge la această concluzie.
Până în prezent nu sunt dovezi care să ateste rezistență bacteriană la miere. Acest lucru sugerează că ar putea avea succes împotriva organismelor rezistente și a infecțiilor care nu se vindecă cu antibiotice obișnuite.
Mierea de Manuka poate fi potrivită pentru reducerea inflamației și iritației asociată cu acnea. Mierea trebuie aplicată direct pe piele și să acopere întreaga zonă afectată cu un strat subțire. Această mască trebuie lăsată pe față timp de 15 minute.
Mierea de Manuka ar putea ajuta la menținerea pielii fără bacterii, ceea ce ar putea accelera procesul de vindecare a acneei. De asemenea, având în vedere proprietățile sale antiinflamatoare, se spune că mierea de Manuka reduce inflamația asociată cu acneea.
Cu toate acestea, există cercetări limitate asupra capacității mierii de Manuka de a trata acneea.
Potrivit cercetătorilor o mixtură compusă din părți egale de miere de Manuka, ulei de măsline extravirgin și ceară de albine aplicată de 3 ori pe zi ajută la calmarea eczemelor.
Mierea de Manuka prin conținutul său bogat în fitochimicale, poate inhiba creșterea și dezvoltarea bacteriilor de pe placa dentară, ci și reduce cantitatea de acid produsă, ceea ce oprește bacteriile să producă substanțe dăunătoare cavității dentare. Factorii implicați în gingivita și bolile parodontale sunt foarte asemănători cu cei din rănile inflamate și infectate. Mierea elimină rapid bacteriile din rănile infectate, chiar și atunci când infecția este adânc înrădăcinată.
Un studiu confirmă că mierea de Manuka are un potențial rol terapeutic în tratamentul gingivitei și bolii parodontale.
Pentru a beneficia de proprietățile mierii de Manuka asupra tractului digestiv, trebuie consumate 1 sau 2 lingurițe în fiecare zi. Se poate consuma direct din borcan sau adăugată în mâncare.
Ulcerul gastric este una dintre cele mai comune afecțiuni prezente la oameni care se manifestează prin dureri la nivelul stomacului, greață și balonare. Helicobacter pylori este bacteria responsabilă pentru majoritatea tipurilor de ulcer gastric.
Cercetătorii sugerează că mierea de Manuka poate ajuta la tratarea ulcerului gastric cauzat de H. pylori, dar sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua pe deplin capacitatea ei de a trata ulcerul gastric cauzat de H. pylori.
Sindromul de intestin iritabil are ca și simptome constipație, diaree, dureri abdominale și mișcări neregulate ale intestinelor. O descoperire interesantă făcută de cercetători este că, consumul regulat de miere de Manuka poate ajuta la diminuarea simptomelor.
Pentru durerile în gât trebuie consumate ½ sau 1 linguriță de miere de Manuka zilnic. Dacă se consumă acest superaliment zilnic de către oamenii sănătoși, aceasta va întării sistemul imunitar.
Fibroza chistică este o afecțiune transmisă genetic care afectează plămânii și poate afecta și alte organe sau sisteme de organe, precum sistemul digestiv.
În principiu, această boală afectează celulele care produc mucus, acesta fiind anormal de gros și lipicios. Acest mucus gros blochează căile aeriene îngreunând respirația. Astfel, infecțiile respiratorii superioare sunt destul de comune pentru cei cu fibroză chistică.
Mierea de Manuka a demonstrat faptul că poate lupta împotriva bacteriilor care cauzează infecții respiratorii ale tractului superior, inhibând creșterea bacteriilor și funcționând ca și tratament antibiotic.
Pentru majoritatea oamenilor, mierea de Manuka este sigură de consumat. Nu există o limită impusă, pentru mierea de Manuka, care se poate ingera. Pentru cei care suferă de diabet este recomandat să consulte medicul înainte de a introduce mierea de Manuka în alimentație, deoarece crește nivelul glicemiei.
La fel, este recomandat să se consulte medicul înainte de a începe consumarea acestei mieri pentru cei alergici la alte tipuri de miere.
Mierea de Manuka este destul de răspândită în mediul online și în magazinele naturiste. Acest tip de miere este adesea etichetat ca miere activă de Manuka, ceea ce poate fi înșelător. Aceste termen se referă la efectele antibacteriene produse de peroxidul de hidrogen. Aceste efecte antibacteriene se regăsesc în toate tipurile de miere.
Pentru a asigura proprietățile unice de vindecare ale mierii de Manuka,, trebuie să se regăsească o referință privind activitatea antibacteriana fără peroxid (NPA) sau un rating UMF. Evaluarea UMF măsoară cantitatea de NPA prezentă în miere.
Mierea de Manuka este un tip unic de miere. Atributul să cel mai notabil este efectul asupra gestionării și vindecării rănilor.
Are proprietăți antibacteriene, antivirale și antiinflamatorii care pot ajuta la tratarea a numeroase afecțiuni, inclusiv sindromul de intestin iritabil, ulcer gastric, boala parodontală, infecții ale căilor respiratorii superioare.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a susține proprietățile sale benefice.
Având în vedere toate lucrurile luate în considerarea, mierea de Manuka este probabil o strategie eficientă de tratament, care poate accelera procesul de vindecare atunci când este utilizată.
Descoperă cele mai eficiente suplimente pentru a-ți întări imunitatea în sezonul rece. Află cum te pot ajuta produsele de la VitaMix s
Când ai simțit ultima oară că sănătatea ta este cu adevărat prioritatea ta? În agitația zilnică, uităm adesea cât de fragi
Vara este momentul ideal pentru a explora natura și pentru a petrece timp de calitate cu familia. Campingul este una dintre cele mai populare activit
O noapte de odihnă bună este crucială pentru sănătatea noastră fizică și mentală, dar căldura excesivă din timpul verii poate face somnul d
Într-o lume tot mai conectată și dependentă de tehnologie, crizele tehnologice pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale.
Hidratarea corpului nostru este esentiala, mai ales in zilele toride, in timpul petrecerilor la piscină sau cand ne relaxam sub razele soarelui. Dar,