Ziua Herbagetica
toate produsele cu -14% reducere
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Boala celiaca si intoleranta la gluten!

Boala celiaca si intoleranta la gluten!
     

Dureri de cap? Migrene? Balonare sau dureri abdominale? Poate ca este altceva decat simple simptome!

In zilele de azi ne intalnim tot mai des cu boala celiaca sau intoleranta la gluten! Este o boala cu manifestari neplacute care afecteaza aproximativ un om din o suta si se manifesta in doua feluri: Sensibilitatea nonceliaca la gluten, care este un raspuns imun care se poate trata cu o dieta adecvata si se manifesta cu simptome ca dureri de cap recurente, stari de oboseala sau dureri articulare. Boala celiaca nu este o reactie alergica, este defapt o boala autoimuna! Este mai severa ca sensibilitatea la gluten si se manifesta cu simptome serioase, dar uneori poate sa fie asimptomatica.

Dar de fap ce este glutenul?!

Glutenul este o proteina complexa ce se gaseste in cerealele cu spic, ca graul, orzul sau secara. Consumul  acestei proteine de catre persoane sensibile duce la inflamatii si la leziuni la nivelul intestinal. Dr. Alina Stanescu-Popp, medic primar, supraspecializarea gastroenterologie pediatrica, spune: „Multa vreme, boala celiaca a fost definita ca o afectare a intestinului subtire indusa de gluten, insa actualmente ea este privita ca o boala care afecteaza multe sisteme si organe: tractul gastrointestinal, sistemul nervos central, sistemul osteoarticular, pielea, ficatul, sistemul reproducator”.

Desi este foarte greu depistat, exista simptome care pot anunta boala:

  • oboseala neexplicabila
  • balonare
  • dureri abdominale
  • diaree
  • flatulenta
  • tulburari de tranzit intestinal
  • eruptii cutanate
  • rani/afte in cavitatea bucala
  • dureri articulare
  • furnicaturi la picioare
  • migrene
  • osteoporoza precoce.

Diagnosticul se stabileste cu ajutorul analizelor de laborator (anticorpi anti-transglutaminaza) iar tratamentul consta dintr-o dieta care trebuie respectata toata viata. Dieta consta din eliminarea al painii din grau, biscuitilor, pastelor din grau, prajiturilor, fursecurilor din alimentatie.

Atentie! Condimentele, sosurile, concentratiile de supa, colorantii artificiali, dulciurile sau unele bauturi alcoolice pot contine gluten! Glutenul poate fi folosit ca agent de ingrosare, stabilizator si aditiv alimentar in unele preparate alimentare. 

Din fericire alimentatia cu gluten se poate inlocui cu quinoa, amaranth, hrisca, orez, linte, mei sau chiar faina de cartofi. Se poate consuma carne, legume, fructe si vin.

Gateste fara gluten! Aici veti gasi retete culinare gustoase fara gluten!

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Prepara o masca de fata cu Spirulina!