✨ TENTATIA ZILEI
Ai 8% reducere pentru toate produsele din categoria Mancare sanatoasa.
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Beneficiile zahărului de stevia și rețete pentru un stil de viață sănătos

Beneficiile zahărului de stevia și rețete pentru un stil de viață sănătos
     

Ce este stevia?

Stevia, cunoscută și sub numele de Stevia rebaudiana Bertoni, este un arbust care face parte din aceeași familie cu floarea-soarelui. Planta stevia este originară din Paraguay și Brazilia, în prezent fiind cultivată atât în Japonia, cât și în China. Există 150 de specii de stevia, toate native din America de Nord și de Sud. Este folosită ca îndulcitor și supliment pe bază de plante.

Stevia conține opt glicozide. Acestea sunt componentele dulci izolate și purificate din frunzele de stevie. Aceste glicozide includ:

  • steviozidă;
  • rebaudioside A, C, D, E, și F;
  • steviolbiozidă;
  • dulcoside A.

Gustul dulce al steviei provine de la moleculele de glicozide care sunt de 250-300 de ori mai dulci decât zahărul obișnuit. Pentru a produce zahărul de stevia, glicozidele trebuie extrase din frunze. Deși frunzele de stevie conțin diverse vitamine și minerale, cele mai multe dintre ele se pierd atunci când planta este procesată într-un îndulcitor. Se folosește în procesare doar forma purificată de stevia, numită steviozidă, considerată ca fiind sigură de utilizat.

Zahărul de stevia este de aproximativ 100 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul de masă. Acesta nu conține carbohidrați, calorii sau ingrediente artificiale.

Atenție! Nu tuturor persoanelor le place gustul zahărului de stevia. Unii oameni consideră că are un gust amar sau că are un gust de mentol și de aceea preferă mierea sau alte alternative sănătoase pentru zahărul rafinat.

Când se consumă?

Stevia are mai puține calorii decât zahărul și poate juca un rol în gestionarea greutății.

  • Dulce de Stevie 50ml Dacia Plant

    Dulce de Stevie 50ml Dacia Plant

    15,19 lei
    Stevia Rebaudiana este o planta originara din America de Sud si populara de sute de ani in zona Braziliei si a Paraguayului. Extractul din stevie este un indulcitor natural de 300 de ori mai dulce decat clasicul zahar. Radacina era folosita pentru ungerea pielii. Rizomii contin tanin, crizofaneina, gluco-emodina, reocrizina si gluco-reina.Contribuie la: Stevia este inlocuitorul perfect al zah ...
  • Ciocolata Lapte Stevie, 90g, Sly Nutritia

    Ciocolata Lapte Stevie, 90g, Sly Nutritia

    10,00 lei
    Produsul are un continut de substanta uscata din cacao min. 33,5%; continut de substanta uscata din lapte min. 28%.Beneficii:Fara zaharuri adaugate, cu indulcitor natural si SteviaConsumul de alimente sau bauturi care contin eritritol in loc de zahar determina diminuarea cresterii nivelului de glucoza in sange dupa consum, comparativ cu alimentele sau bauturile care contin zahar.Cu 24% mai putine ...
  • Ciocolata Neagra cu Stevie 72% Cacao 100gr Pronat

    Ciocolata Neagra cu Stevie 72% Cacao 100gr Pronat

    13,00 lei
    Fara gluten!Ingrediente: cacao, îndulcitori (eritritol), unt de cacao, inulina, emulsificator (lecitina din floarea soarelui), extract natural de vanilie ?i îndulcitor (steviol glycosides) (0,003%).Con?ine zaharuri în mod natural. Poate con?ine urme de lapte ?i nuci.Consumul excesiv poate avea un efect laxativ.Valori nutritionale medii pentru 100g:Energie: 1956kJ/473kcalProteine: ...
  • Ciocolata Neagra 60% Stevie 100gr Torras

    Ciocolata Neagra 60% Stevie 100gr Torras

    21,49 lei
    Ingrediente: Indulcitori (eritriol, glicosid de stevia - 0.028%), unt de cacao, inulina, masa de cacao, pudra de cacao degresata, emulsificator (lecitina de soia) si arome (vanilie). Poate contine urme de lapte si alune. Consumul excesiv poate avea efect laxativ.

Diete cu conținut scăzut de calorii sau de carbohidrați

Deoarece este lipsit de calorii și carbohidrați, zahărul de stevie poate fi o alternativă excelentă la zahărul de masă pentru persoanele care urmează diete care au conținut scăzut de calorii sau de carbohidrați.

Reducerea indicelui glicemic

Înlocuirea zahărului tos cu îndulcitorul pe bază de stevia poate contribui la reducerea indicelui glicemic (IG) al alimentelor; asta înseamnă că acestea vor afecta nivelul zahărului din sânge într-o măsură mai mică.

Efecte pozitive asupra sănătății persoanei

Zahărul clasic în numeroasele sale forme este legat de declanșarea unor procese inflamatoare și dezvoltarea unor afecțiuni cronice, așa cum sunt diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Consumul de zahăr de stevia poate contribui la evitarea declanșării unor  afecțiuni medicale.

Atenție! Efectele pe termen lung ale consumului frecvent de stevie sunt necunoscute. Deși utilizarea unor cantități mici din acest îndulcitor cu zero calorii poate fi o modalitate sănătoasă de a reduce aportul de zahăr, cel mai bine este să folosești mai puțin zahăr și mai puțini înlocuitori de zahăr în general.

Stevia pentru diabetici

Numărul scăzut de calorii califică stevia ca o alternativă sănătoasă pentru controlul diabetului.

Iată câteva dintre posibilele beneficii pentru sănătate ale steviei:

Îndulcitorii de stevie contribuie cu zero calorii sau carbohidrați la dietă. De asemenea, nu au demonstrat niciun efect asupra glicemiei sau a răspunsului la insulină. Acest lucru poate permite persoanelor cu diabet zaharat să mănânce o varietate mai mare de alimente și să respecte un plan de masă sănătos.

În cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2, zahărul de stevia poate declanșa reduceri semnificative ale nivelului glicemiei și răspunsului glucagonului după masă. Glucagonul este un hormon care reglează nivelul glucozei din sânge; mecanismul care secretă glucagonul funcționează adesea defectuos la persoanele cu diabet zaharat.

Atenție! Doar medicul specialist îți poate oferi un diagnostic precis și poate prescrie tratamentele medicale de care ai nevoie, indiferent de natura afecțiunii, în urma unui consult medical și a unor analize specifice.

Care sunt proprietățile și beneficiile steviei?

Stevia este o plantă naturală, spre deosebire de alți înlocuitori de zahăr. În America de Sud și Asia, oamenii folosesc frunze de stevie pentru a îndulci băuturi precum ceaiul de mulți ani.

Frunzele de stevia au fost folosite în scopuri medicinale pentru mai multe secole, iar extractul a fost legat de scăderea glicemiei și a nivelului de grăsime din sânge.

Beneficiile steviei 

Deși este un îndulcitor relativ nou, stevia a fost legată de mai multe beneficii pentru sănătate precum:

pierdere în greutate - deoarece nu conține calorii, poate ajuta la pierderea în greutate atunci când este utilizat ca înlocuitor pentru zahărul obișnuit.

gestionarea glicemiei - Stevia poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină, hormonul care scade nivelu de zahăr din sânge.

risc redus de boli cardiovasculare - unele cercetări au legat consumul de stevie de trigliceridele scăzute și de creșterea nivelului de colesterol HDL (bun), ambele fiind asociate cu un risc redus de boli de inimă.

Dezavantaje ale steviei 

Stevia în sine poate afecta bacteriile intestinale și poate crește pofta de alimente dulci. De asemenea, reține că stevia este:

  • un produs foarte rafinat - deși este pe bază de plante și poate părea „mai natural“ decât alți îndulcitori cu zero calorii, este totuși un produs foarte rafinat. Amestecurile de stevia conțin adesea ingrediente adăugate, cum ar fi maltodextrina, care a fost legată de dereglarea bacteriilor intestinale sănătoase.
  • un îndulcitor intens care, totuși, poate crește pofta de alimente dulci. Deoarece este mult mai dulce decât zahărul, stevia este considerată un îndulcitor intens. Unii cercetători cred că îndulcitorii intenși pot crește pofta de alimente dulci. Stevia și alți îndulcitori cu zero calorii pot provoca în continuare un răspuns la insulină, pur și simplu datorită gustului lor dulce, chiar dacă nu cresc nivelul zahărului din sânge

Atenție! Deși îndulcitorii de stevie au devenit disponibili pe scară largă, cercetările privind efectele lor pe termen lung asupra sănătății sunt limitate.

Atenție! Produsele considerate sigure conțin cuvinte în lista lor de ingrediente, cum ar fi extractul de Stevia sau Stevia rebaudiana. Frunzele întregi de stevie sau extractele brute pot avea un impact potențial negativ asupra sănătății tale și pot cauza inclusiv probleme renale și cardiovasculare.

Rețete cu stevie pentru un stil de viață sănătos

Stevia este utilizată pe scară largă ca un înlocuitor de zahăr la gătit acasă și la fabricarea unor alimente de masă, alături de o serie de uleiuri sănătoase.

Atunci când zahărul este complet înlocuit cu stevia, este posibil ca produsele coapte să nu aibă același aspect sau același gust ca variantele care conțin zahăr de masă.

Totuși, stevia funcționează bine în majoritatea alimentelor și băuturilor ca înlocuitor al zahărului, deși un amestec de zahăr și stevia este de obicei preferabil din punct de vedere al gustului.

La nivel mondial, stevia este folosit ca ingredient în peste 5.000 de produse alimentare și băuturi precum:

  • înghețată;
  • deserturi;
  • sosuri;
  • iaurturi;
  • produse conservate;
  • produse de panificație;
  • băuturi răcoritoare;
  • gumă de mestecat;
  • bomboane;
  • legume preparate.

Iată și câteva rețete cu stevia pentru o mâncare sănătoasă.

Brioșe cu spanac și banane fără zahăr

Durata de pregătire: 15 min.

Calorii: 118 kcal.

Ingrediente pentru 15 brioșe mici

  • 50 g spanac proaspăt;
  • 50 ml de ulei;
  • 150 ml lapte;
  • 1 banană;
  • 70 g stevia;
  • 2 ouă;
  • 260 g făină;
  • 35 g făină de cartofi;
  • 2 lingurițe de praf de copt;
  • 1/4 linguriță de sare.

Mod de pregătire

Preîncălzește cuptorul la 200 °C. Clătește și scurge spanacul. Pune spanacul, uleiul de rapiță, laptele, banana, zahărul de stevia, ouălele într-un blender și amestecă până când se omogenizează.

Amestecă făina, praful de copt și sarea într-un castron. Apoi, cerne amestecul în spuma de spanac. Amestecă numai până când se distribuie uniform în tot aluatul. Așază în forme stabile de brioșe cu margini înalte pe o foaie de copt. Umple  formele de brioșe cu aluat, apoi coace timp de 15 - 18 minute până când brioșele sunt gata.

Poftă bună!

Ciocolată și migdale brownie fără zahăr

Durata de pregătire: 15 min.

Calorii: 339 kcal.

Ingrediente pentru 12 porții

  • 200 g ciocolată neagră;
  • 150 g unt;
  • 4 ouă;
  • 100 g făină;
  • 20 g cacao pulbere;
  • 25 g zahăr de stevia;
  • 1 linguriță de praf de copt;
  • 100 g migdale sfărâmate;
  • Pentru servire
  • 200 ml smântână (38 %);
  • 1 lingură zahăr de stevia;
  • 1/2 linguriță de vanilie;

Mod de pregătire

Preîncălzește cuptorul la 175°C. Topește ciocolata și untul într-un castron mare în cuptorul cu microunde pe cea mai joasă setare și amestecă ocazional.

Amestecă ouăle în mixul de unt și ciocolată și apoi toate ingredientele. Toarnă compoziția într-o formă dreptunghiulară (18 x 25 cm) căptușită cu hârtie de copt și coace pe raftul din mijloc al cuptorului timp de aproximativ 20-25 de minute.

Servește calduță împreună cu smântână asezonată cu stevia și vanilie.

Poftă bună!

Prăjitură cu brânză, afine și iaurt

Durata de pregătire: 30 min.

Calorii: 252 kcal.

Ingrediente pentru 4 porții

Bază

  • 150 g biscuiți digestivi;
  • 75 g unt;
  • Topping
  • 150 g afine;
  • 100 ml apă;
  •  200 ml Iaurt grecesc fără grăsimi; 
  • 200 g cremă de brânză;
  • 10 g stevia;
  • ½ linguriță vanilie;
  • frunze de mentă;
  • Servire cu
  • 50 ml apă;
  • ½ linguriță vanilie;
  • 2 linguri stevia;
  • 100 g afine;

Mod de pregătire

Zdrobește biscuiții într-o pungă de plastic folosind un sucitor. Topește untul peste biscuiții zdrobiți, pune amestecul într-o tavă (Ø 20 cm) și apasă încet. Pune tava în frigider.

Fă un piure din afine și 100 ml apă cu un mixer sau un blender de mână. Taie păstăile de vanilie pe lungime și îndepărtează pulpa cu o lamă de cuțit. Pune deoparte jumătate pentru topping.

Pune într-un vas iaurtul grecesc, crema de brânză, stevia, jumătate din pulpa de vanilie și jumătate din piureul de afine. Utilizează un mixer de mână pentru a crea un amestec uniform.

Amestecă frunzele de mentă cu piureul de afine rămas. Încălzește încet mixul într-un cuptor cu microunde și adaugă compoziția de brânză. Pune amestecul într-o formă și lasă la frigider patru ore sau peste noapte. Tortul are cel mai bun gust a doua zi.

Decorează după câteva ore în frigider cu afinele și stevia. Întinde amestecul în partea de sus a tortului cu o lingură.

Poftă bună!

Atenție!

Consumul de suplimente alimentare nu înlocuiește un stil de viață sănătos și un regim alimentar echilibrat. Suplimentele alimentare sunt alimente și nu medicamente. 

Acest articol are un scop strict informativ și nu înlocuiește un consult medical de specialitate.

Îndulcitorii de stevia pot reprezenta un echivalent al zahărului. Consumul zahărului de stevia care poate avea mai multe beneficii pentru sănătatea persoanei și se folosește  conform  instrucțiunilor de utilizare ale producătorului.

 

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.