Ghimbirul este o plantă cu flori care îți are originea în Sud-Estul Asiei și este printre cele mai sănătoase și delicoase condimente de pe planetă. Aparține familiei Zngiberaceae și este strâns înrudit cu turmericul, cardamomul și galangalul.
Rizomul este partea folosită în mod obișnuit ca condiment. Se numește adesea rădăcină de ghimbir, sau, pur și simplu, ghimbri. Acesta poate fi folosit proaspăt, uscat, sub formă de pudră sau ca ulei sau suc. Este un ingredient foarte comun în rețete, putând fi regăsit și în alimentele procesate și în produsele cosmetice.
Ghimbirul are o istorie foarte lungă de utilizare în diferite forme de medicină tradițională și alternativă, folosit pentru a ajuta digestia, pentru a reduce greața și pentru a ajuta la combaterea gripei și a răcelii comune.
Parfumul și aroma unică a ghimbirului provin din uleiurile sale naturale. Gingerolul are efecte antiinflamaotrii și antioxidante puternice, potrivit cercetărilor. De exemplu, poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, care este rezultatul unei cantități în exces de radicali liberi în organism.
Poate ajuta la ameliorarea greței și vărsăturilor pentru persoanelor supuse anumitor tipuri de intervenții chirurgicale. Ghimbirul poate ajuta împotriva senzației de grață asociată cu chimioterapiei, dar sunt necesare studii mai ample pe oameni. Deși ghimbirul este considerat sigur, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua cantități mari.
Se recomanadă ca femeile însărcinate care sunt aproape de travaliu sau care au avut avorturi spontane să evite ghimbirul, acesta fiind cotraindicat cu antecedente de sângerare vaginală și tulburări de coagulare.
Capacitatea ghimbirului de a influența pierderea în greutate poate fi legată de anumite mecanisme, cum ar fi potențialul de a ajuta la creșterea numărului de calorii arse sau la reducerea inflamației.
Osteoartrita este o problemă comună de sănătate. Aceasta implică degenerarea articulaților din organism, ducând la simptome precum dureri articulare și rigiditate. O analiză a literaturii a constatat că persoanele care au folosit ghimbir pentru a trata osteoartrita au observat reduceri semnificative ale durerii și dizabilității.
Pe lângă aceste beneficii se mai enumeră și:
Gimbirul este încărcat cu substanțe nutritive și compuși bioactivi care au beneficii puternice pentru corp și creier. Este unul dintre puținele superalimente care merită cu adevărat acest termen.