Luna Pro Natura
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Anafilaxia si alergiile la alimente

Anafilaxia si alergiile la alimente
     

In cazul unei alergii la mancare, corpul are o reactie defensiva, de autoaparare impotriva alimentelor care i-ar putea face rau, numita reactie alergica. In majoritatea cazurilor, simptomele nu sunt grave: mancarime, nas infundat, dureri de stomac. Dar cand alergia este periculoasa, este nevoie de un tratament de urgenta, fiindca in unele situatii, aceasta poate fi mortala.
Alergiile la alimente sunt mai frecvente in randul copiilor decat la adulti, aproape 7 din 100 de copii fac alergie la mancare si doar 3-4 adulti din 100 pot avea o reactie alergica la anumite alimente. Copiii trec repede peste aceste alergii dar daca o alergie apare la un adult, aceasta persoana este probabil s-o aibe pentru toata viata.

Care sunt simptomele alergiilor la alimente?

- mancarime la nivelul gurii, buze umflatecrampe, dureri de stomac, diaree
- mancarime a pielii, bubite rosii, urticarie
- nas infundat, respiratie grea
- ameteli, dureri de cap

Copiii au de obicei aceleasi simptome ca si adultii. Daca copilul d-voastra mic plange, vomita sau are diaree este cazul sa vedeti un medic caci poate fi vorba despre o alergie.
Cu cat reactia alergica se face mai repede simtita, cu atat este vorba despre o alergie mai grava.

Ce este anafilaxia?

Anafilaxia este cea mai grava forma de alergie, care afecteaza intregul corp. Anafilaxia se manifesta de obicei dupa o ora dupa ce ai mancat alimentul la care ai alergie, iar simptomele revin dupa 1-2 ore.

Simptomele anafilaxiei sunt:

- limba si gat umflat
- probleme de respiratie aparute brusc
- rau la stomac si stari de voma
- senzatie de lesin, slabire a trupului
Anafilaxia poate fi mortala, daca va confruntati cu astfel de simptome sau vedeti pe cineva ca le are sunati la urgente.

Ce alimente cauzeaza alergii in general?

Cateva tipuri de alimente cauzeaza majoritatea alergiilor si de obicei proteinele din alimente sunt cele responsabile de aparitia reactiilor alergice.
- oua, lapte, faina, alune, soia, peste care cauzeaza probleme copiilor de pana la 5 ani; odata cu inaintarea in varsta, copiii nu mai fac alergie la peste sau alune.
- alune,  migdalele, pestele si crustaceele de obicei cauzeaza probleme in randul adultilor
Daca esti alergic la un aliment, este posibil sa ai alergii si la alimente asemanatoare. De exemplu daca ai alergie la alune, este posibil sa fii alergic si la soia sau mazare.

Cum este diagnosticata alergia?

Se face printr-un examen fizic, unde medicul cerceteaza simptomele si cauta sa afle ce alimente ai consumat, daca sunt antecedente in familie cu alergii la diverse alimente. De asemenea trebuie facute analize de sange.

Cum se trateaza alergia?

Cel mai bun tratament este sa nu mai mananci niciodata alimentul la care esti alergic. Medicamentele prescrise de medic ajuta la disparitia alergiilor. Daca spre exemplu ai avut o forma grava de alergie in trecut, riscul de a te confrunta din nou cu ea este mare. Citeste cu atentie etichetele alimentelor pe care le consumi si nu manca niciodata alimente al caror termen de garantie este expirat.

Care este diferenta dintre intoleranta anumitor alimente si alergia la mancare?

Intoleranta anumitor alimente este comuna. Simptomele in acest caz sunt in majoritatea cazurilor dureri de stomac si nu cauzeaza o reactie alergica, te poti simti rau dar nu este periculoasa. Alergiile la alimente in schimb sunt periculoase. Daca nu sti exact ce anume ai, intoleranta sau alergie la alimente, cel mai bine este sa consulti un medic.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Aboneaza-te la newsletter