Luna AdNatura
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Tot ce trebuie sa stii despre infectia cu Chlamidia

Tot ce trebuie sa stii despre infectia cu Chlamidia
     

Desi este una din mai frecvente boli cu transmitere sexuala, exista inca un anumit grad de mister in ceea ce priveste aceasta boala. Pana acum cativa ani, laboratoarele nu au putut dovedi existenta germenului Chlamidia, desi anual in Statele Unite, se semnaleaza circa 3 milioane de cazuri. Cu toate acestea, aproximativ 75% dintre femei si 50% dintre barbati nu prezinta simptome, prin urmare infectia nu este sesizata.

Factori de risc

  • daca ai sub 20 de ani si ti-ai inceput viata sexuala
  • daca tu sau partenerul intretineti relatii sexuale si cu alti parteneri
  • daca folosesti contraceptive orale
  • daca ai cervicita (cervix inflamat)

Ca majoritatea bolilor cu transmitere sexuala, Chlamidia afecteaza mai mult femeile decat barbatii. La un contact cu o persoana infectata, 40% dintre femei contacteaza boala, in timp ce doar 20% dintre barbati iau aceasta infectie in aceleasi conditii.

Semne si simptome

Simptomele chlamidiei sunt asemanatoare cu cele ale gonoreei. Femeile cu chlamidia observa o scurgere vaginala de culoare galbena, care mai este denumita si cervicita mucopurulenta. Alte simptome includ:

  • durere in timpul mictiunii
  • durere in zona joasa a abdomenului sau de rect
  • scaune cu mucus
  • sangerare vaginala intermitenta
  • durere si sangerari in afara zilelor de menstruatie

Lipsa simptomelor la unele persoane e ceea ce face din aceasta boala o afectiune misterioasa si periculoasa.

Cauze

Chiar daca chlamidia este cauzata de o bacterie (hlamidia Trachomatis), germenul are proprietati asemanatoare virusilor, incluzand dependenta fata de celulele-gazda pentru crestere si diviziune. Aceste caracteristici fac obiectul cercetarilor intreprinse de nenumarati oameni de stiinta.

Perioada de incubatie

Semnele bolii apar abia dupa o saptamana – doua de la infectare.

Efecte posibile asupra sanatatii

Expertii in sanatate publica considera ca un sfert sau chiar jumatate dintr-un milion de cazuri de persoane diagnosticate anual cu boala nflamatiei pelviene sunt datorate chlamidiei. Boala inflamatorie pelviana poate duce la infertilitate a trompelor uterine si la sarcina extrauterina. Studiile au aratat ca 30% din persoanele care au chlamidia netratata vor deveni sterile. Un alt aspect asupra carora medicii isi pun intrebari este: de vreme ce proteinele chlamidiei si proteinele corpului nostru sunt asemanatoare, organismul nostru le poate confunda si poate ataca celulele bune. Acest lucru poate duce la obstructia trompelor uterine.

Diagnostic

Deoarece chlamidia nu se manifesta la toate persoanele, expertii in sanatate publia au sfatuit toate femeile cu varsta intre 16-25 ani sa-si faca un ontrol ginecologic cel putin o data pe an. Medicul va depista chlamidia dintr-un test din care iese daca cervixul este rosu, umflat sau sangereaza usor. Se poate sa fie nevoie si de un test cu prelevare de tesut, in orce caz, cu cat sunt facute mai multe teste, cu atat reiese acuratetea diagnosticului.

Tratament

Tratamentul recomandat este fie cu Doxicilina, 100 mg oral luate de doua ori pe zi, timp de 7 zil, sau Azitromicina intr-un tratament de unica doza de 1 gram oral. Ambele tratamente actioneaza la fel. Alte tratamente se pot face cu Ofloxacin, Eritromicina. Femeile insarcinate infectate cu chlamidia au un risc crescut pentru avort spontan iar copiii nascut din mame infectate au un risc ridicat de a avea infectii ale ochilor, pneumonie, bronsita. Tratamentul pentru femeile insarcinate include Eritromicina, 500 mg administrate oral de 4 ori pe zi, 7 zile, amoxicilina 500 mg administrata oral de 3 ori pe zi, timp de 7 zile. Doxicilina si Ofloxacinul n trebuie sunb nici o forma administrate femeilor insarcinate.

Urmari

Nu este nevoie sa faci un nou test dupa ce ai terminat tratamentul pentru chlamidia decat daca simptomele persista. De vreme ce chlamidia poate cauza infertilitate la barbati, este nevoie ca si partenerul sa faca tratament.

Preventia

Prezervativele, spermicidele, cupa cerviala, diafragma te pot proteja impotriva bacteriei. Este recomandat insa sa nu faci sex pe perioada tratamentului.

Sanatate sexuala - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.