⚡ PROMO ⚡
Ai 12% reducere pentru toate produsele din categoria Creme cosmetice.
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

In ce zile sunt cele mai mari sanse sa ramaneti insarcinata?

In ce zile sunt cele mai mari sanse sa ramaneti insarcinata?
     

Cand incercati sa ramaneti insarcinata, poate fi util sa stiti cand apare ovulatia si cand sunteti in cea mai fertila perioada. Sau poate doriti sa stiti fereastra fertila pentru a evita sarcina.

Zilele cele mai fertile sunt cele  la o zi sau doua dupa ovulatie. Dar este posibil sa ramaneti insarcinata in zilele premergatoare ovulatiei, deoarece sperma poate supravietui timp de cateva zile in interiorul corpului feminin.

Ciclul menstrual are o perioada medie cuprinsa intre 28 si 32 de zile. Exista si cicluri mai scurte cat si altele mult mai lungi.

Prima zi a perioadei este considerata prima zi a ciclului menstrual, Variatiile ciclului menstrual se intampla de obicei in faza foliculara care apare inainte de ovulatie.

Faza luteala, care apare de la ovulatie la perioada urmatoare, este de obicei de 14 zile.

Ovulatia si conceptia

Ovulatia este eliberarea unui ovul de la unul din ovare. Dupa eliberare, ovulul se deplaseaza in tubul uterin, unde ramane aproximativ 24 de ore.

Sarcina survine daca sperma se deplaseaza in tubul uterin si fecundeaza ovulul in acest timp. Daca sperma nu fertilizeaza ovulul, el se misca in uter si se descompune, gata sa paraseasca corpul in urmatoarea perioada menstruala.

Calculul ovulatiei

Potrivit Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie, ovulatia are loc in jur de 14 zile inainte ca o persoana sa se astepte sa aiba perioada urmatoare daca ciclul lunar este de 28 de zile.

Majoritatea femeilor ovuleaza intre zilele 11 si 21 ale ciclului. Prima zi a ultimei perioade menstruale (LMP) este prima zi a ciclului. Ovulatia nu apare intotdeauna in aceeasi zi in fiecare luna si poate varia cu o zi sau chiar mai multe.

Doctorii numesc partea din ciclu in jurul valorii de ovulatie fereastra fertila, deoarece sansa unei femei de a ramane gravida este maxima in acest moment. De exemplu, daca o femeie ovuleaza in ziua a 14-a, ea poate concepe in acea zi sau in urmatoarele 24 de ore.

Cu toate acestea, fereastra fertila a inceput cu cateva zile inainte de ovulatie, deoarece sperma poate supravietui timp de pana la 5 zile in interiorul corpului feminin. Deci, chiar daca o femeie nu face sex in ziua a 14-a sau a 15-a, este inca posibil sa ramaneti insarcinata daca au avut sex neprotejat in zilele 9-13.

Un studiu publicat in revista Human Reproduction a analizat datele de la 5 830 de femei insarcinate.

Cercetatorii au descoperit ca probabilitatea ca o persoana sa ramana gravida sa creasca brusc la 7 zile dupa LMP. Aceasta probabilitate de sarcina este cea mai ridicata la 15 zile si revine la zero la 25 de zile.

Pentru femeile care au facut parte din studiu probabilitatea de a ramane insarcinata a fost:

• 2 procente in ziua 4 a ciclului lor

• 58 la suta in ziua 12 a ciclului lor

• 5 la suta in ziua 21 a ciclului lor

Cercetarile au aratata ca ca femeile mai in varsta si cele care au cicluri menstruale regulate tind sa aibe fereastra fertila mai devreme pe perioada ciclului lor.

Este esential sa retineti ca aceste constatari ar trebui sa actioneze doar ca indrumare. Fiecare persoana si fiecare ciclu este diferit.

Poate fi util ca o persoana sa-si noteze datele ciclul lunar si sa ia observe semnele de ovulatie pentru a ajuta la identificarea exacta a zilei ovulatiei in fiecare luna.

Semne de ovulatie

Temperatura bazala a corpului unei femei poate creste usor in timpul ovulatiei.

Urmarirea semnelor ovulatiei poate ajuta sa se determine ziua precisa a ovulatiei.

Semnele includ:

• crampe usoara in abdomenul inferior

• o secretie vaginala mai umeda si mai transparenta asemanatoare cu albusul oualor

• o crestere usoara a temperaturii bazale a corpului

• o dorinta sexuala mai mare

Unele dintre aceste semne, cum ar fi temperatura corporala bazala, vor continua sa se fluctueze dupa ce ovulatia a avut loc. Din acest motiv, nu ar trebui sa utilizeze exclusiv temperatura pentru a prezice fereastra fertila.

Poate fi util sa se urmareasca semnele timp de cateva luni pentru a obtine un tipar a ceea ce este normal pentru corpul ficareia.

Dar ar trebui sa se tina cont de faptul ca exista mai multe variabile, iar calendarul ovulatiei se poate schimba de la o luna la alta. O alta optiune este utilizarea unui kit de predictie a ovulatiei sau a unui monitor de fertilitate.

Ajutoarele pentru fertilitate masoara nivelurile hormonilor specifici din urina pentru a determina ziua ovulatiei in fiecare luna. Unele dispozitive identifica, de asemenea, zile de fertilitate maxima.

Folosirea combinata a acestor metode poate oferi o mai buna precizie.

Urmatorul tabel rezuma un ciclu menstrual tipic si cat de fertil o persoana este probabil sa fie in fiecare etapa:

1-7  Menstruatie  - Stadiul cel mai putin fertil

8-9  Post-menstruatie - Posibila de conceptie  sarcinii

10-14 zile- Perioada cea mai fertila

15-16 Post-ovulatie - Posibila conceptia

17-28 Ingrosarea mucoasei uterine

Sanatate sexuala - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.