Luna Herbagen
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Diafragma ca metodă de contracepție

Diafragma ca metodă de contracepție
     

Diafragma datează încă din anul 1830 și se află printre primele modalități de contracepție a femeilor. Încă de atunci, îmbunătățirile în design și eficiența acestei modalități i-au construit popularitatea de care se bucură și astăzi.

Care este mecanismul său de funcționare?

Diafragma, un dispozitiv din cauciuc moale în formă de cupolă în interiorul căreia se introduce gel sau cremă cu spermicid înainte de inserție. Este menținută în cervix de muschii vaginali și este o metodă destul de eficientă de contracepție dacă este folosită corect. Acoperă colul uterin și blochează spermatozoizii să înainteze către uter sau trompele uterine. Orice urmă de spermă aflată în apropiere de linia diafragmei va muri odată ce intră în contact cu spermicidul.

Rata de eșec a diafragmei este de 20%.
Diafragmele sunt dipsonibile sub mai multe forme, printre care: cu inel (margine) plat, marginea este o fâșie plată de metal sau cu inel (margine) arcuit, la care marginea formează un arc ce permite diafragmei să ia un aspect arcuit, nu plat. Inelul plat se introduce cu ajutorul unui aplicator care facilitează inserția diafragmei în uter. Celălalt tip de diafragmă poate fi introdus cu ajutorul degetelor.

Diafragma se poate achiziționa fără prescripția medicului, se regăsește în mai multe dimensiuni și se fixează înauntrul vaginului cu ajutorul medicului sau a unui profesionist medical. Însă înainte de toate este nevoie de un examen pentru a vedea ce mărime ți se potrivește, iar mai apoi vei fi învătața cum trebuie să introduci corect diafragma și cum trebuie scoasă.

Cum se folosește?

Înainte de a introduce diafragma, adaugă o mică cantitate cât o lingură plină de spermicid și pune puțin în interior și pe marginea diafragmei, însă atenție a nu se adauga prea mult pentru că aceasta riscă nu alunece. Asezați-vă într-o poziție confortabilă, pe spate sau în picioare cu un picior ridicat pe scaun. Apăsați marginile diafragmei între degete și încercați să o introduceți în vagin cu un singur deget. Apăsați pe marginea din față și împingeți-o adânc, în spatele osului pubic. Introdusă corect, diafragma trebuie să acopere întreg uterul cu partea din spate între uter și pereții vaginali și partea din față în spatele osului pubic. După ce ați introdus diafragma, asigurați-vă că uterul este complet acoperit. Dacă nu este, scoateți diafragma, adăugați iar spermicide în interior și mai incercați o dată.
La modelul cu aplicator, diafragma este introdusă mai ușor înauntrul vaginului.

Timpul este important!

Inserează diafragma cu nu mai mult de 6 ore înaintea actului sexual. Un timp mai îndelungat poate duce la slăbirea eficienței spermicidelor. Așteaptă alte șase ore după actul sexual pentru a scoate diafragma, dar nu aștepta mai mult de 24 de ore pentru a nu crește riscul unei infecții vaginale. Nu fă duș cu diafragma în interior, aceasta poate dilua spermicidele. Pentru scoaterea ei, introdu degetul în vagin și ajutându-te de marginea ei, încearcă să o scoți ușor afară.

Sfaturi de îngrijire a diafragmei

Înainte de inserție, ai grija să te speli în zonele intime și pe mâini cu apă și săpun. Privește diafragma la lumină pentru a vedea dacă nu prezintă găuri sau puncte slăbite. Nu este indicat să o folosești dacă observi slăbiciuni ale materialului din care este confecționată. Nu folosi alte produse care nu sunt destinate folosirii diafragmei. După folosirea diafragmei, spal-o cu apă călduță și săpun. Sterge-o cu un prosop și pune-o în cutie. Deși o diafragmă ar trebuie să țina în mod normal două zile, consultă medicul o dată pe an pentru a verifica eficiența și siguranța ei.

Avantaje și dezavantaje

Folosită în mod corect, diafragma poate fi o metodă de contracepție foarte eficientă. Pentru că nu doar protejează împotriva unei sarcini nedorite dar se pare că reduce riscul apariției unor boli cu transmitere sexuală.

Spre deosebire de prezervativ, diafragma poate fi introdusă înainte cu mult timp de actul sexual, permițând perioade de sex prelungite și repetate. Cu toate acestea, necesită îngrijire specială și timp fiindcă trebuie scoasă dupa fiecare act sexual. Scurgerea de spermicide în cele sase ore după actul sexual, poate fi inconfortabilă, un absorbant zilnic fiind de mare ajutor în acest caz. Un alt dezavantaj ar fi acela că unele femei raportează infecții vaginale după folosirea ei. Dacă diafrgama este prea mare, marginile ei pot exercita presiune asupra pereților vaginului și pot irita în uretră, ducând la durere în timpul micțiunării.

Consultă medicul dacă te confrunți cu astfel de simptome sau dacă ai întrebări legate de acestă metodă de contracepție.

Sanatate sexuala - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.