⏰ Reducere de -10% la toate produsele de pe site
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Miscarea Body Positivity: Sănătos sau toxic?

Miscarea Body Positivity: Sănătos sau toxic?
     

 Se spune că frumusețea e în ochii privitorului. Și e adevărat, în societatea actuală, normele de frumusețe sunt cât se poate de diverse și de subiective. Standardele s-au modificat odată cu anii, iar acum noțiunea de diversitate poate fi mai degrabă o nouă sursă de confuzie, decât una de acceptare.

Ce e mișcarea Body Positivity?

Relația noastră complicată cu mâncarea ne-a condus prin nenumărate sfaturi alimentare, diete și schimbări culturale de-a lungul deceniilor. Pe fondul unei culturi a programelor de slăbire din anii 90, o organizație numită The Body Positive Movement a fost fondată, în 1996, de către Connie Sobczac. Ideea era una revoluționară, deoarece promova iubirea de sine și acceptarea, spre deosebire de rușinea și restricțiile alimentare specifice trecutului.

Ani de zile, mișcarea a rămas minoritară, până prin 2015, când a ajuns în latura mainstream și a izbucnit pe blogosferă și rețele de socializare, cu hashtag-ul #BoPo. Promovând stiluri de viață sănătoase în mod tradițional, acest hashtag și mesaj au fost adoptate rapid de companiile care doreau să își apropie consumatori diverși. Dar oare mesajul original al mișcării Body Positivity a fost în timp distorsionat de marketing și media? Este „mișcarea pozitivă” atât de pozitivă pe cât sugerează?

Vitamix a încercat prin argumentele pro și contra ce urmează să trateze toate aspectele și să aducă un plus de lumină, într-un mod cât se poate de obiectiv, asupra unei idei subiective, prin definiție:

PRO Body Positivity

+ Schimbarea stereotipului și a ideilor preconcepute

 • Ceai Sanatate Venelor 50g Dacia Plant
  -38%

  Ceai Sanatate Venelor 50g Dacia Plant

  5,24 lei
  8,50 lei
  O combinație unică de plante recomandată pentru normalizarea debitului venos şi limfatic.Gama de ceaiuri medicinale poartă semnătura celebrului fitoterapeut Acad. Dr. Farm. Ovidiu Bojor și este bazată pe formule revoluționare, concepute pe grupe și subgrupe de afecțiuni. Fiecare produs este particularizat pe anumite afecțiuni, pentru obținerea unui efect maxim.7 motive pentru a folosi ...
 • Fructe uscate de Goji 90gr

  Fructe uscate de Goji 90gr

  12,20 lei
  Fructele de Goji (Lycium barbarum) sunt bogate in antioxidanti, in mod special in carotenoizi si zexanthin (un antioxidant puternic, care se regaseste in compozitia multor legume si fructe) care sunt de mare ajutor in protejarea retinei oculare si la imbunatatirea vederii.In urma testelor s-a demonstrat ca Goji are un nivel ORAC (Capacitate de absorbtie a Radicalilor de Oxygen) de peste 20,00 ...
 • Seminte de Susan 1kg

  Seminte de Susan 1kg

  39,50 lei
  Semintele de susan erau foarte apreciate in Evul Mediu, valorand cat greutatea lor in aur pentru oamenii de atunci. Acestea ascund proprietati extraordinare care te ajuta sa iti pastrezi o sanatate de invidiat.Semintele de susan au in continut magneziu si alti nutrienti, ajutand la prevenirea diabetului.Alergeni: Poate contine urme de gluten, soia, arahide, alune.Depozitare: A se pastra la loc usc ...
 • Ulei de Argan pentru fata 50ml, Zanna

  Ulei de Argan pentru fata 50ml, Zanna

  36,90 lei
  Cunoscut de comunitatea marocana ca "Arborele Vietii" sau  “Aurul Marocului”, arborele de argan (Argania spinosa), a sprijinit oamenii din aceste regiuni aride de secole. Este considerat un ajutor de nadejde pentru sanatate si frumusete. Beneficiile uleiului de Argan pentru fata:combate deshidratareareda stralucirea pieliiajuta la prevenirea aparitiei ridurilor ...

Odată cu o creștere îngrijorătoare a ratei de obezitate la nivel mondial, discriminările legate de greutate au devenit tot mai evidente. Supraponderabilitatea a devenit un simbol de lene, igienă precară și stimă de sine. Studiile au descoperit, de asemenea, că majoritatea oamenilor leagă excesul de greutate cu aceste stereotipuri nedorite și că angajatorii consideră persoanele obeze candidați nepotriviți pentru multe locuri de muncă.

Inspirând oamenii să se concentreze pe sănătate, mai degrabă decât pe standarde de frumusețe, mișcarea Body Positivity folosește un limbaj care înlătură stereotipurile, creând o societate mai incluzivă. Mișcarea separă greutatea de sănătate, și imaginea corpului de stima de sine, recunoaște stigmatizarea din jurul diferitelor tipuri de corp ce ne îngreunează ca societate și încearcă să-l modifice în bine.

+ Tragerea la răspundere a industriei modei

Succesul Body Positivity a ajuns dincolo de lumea sănătății și a ajuns la modă. Aceasta înseamnă că următoarea generație de femei va fi crescută înconjurată de imagini identificabile și de acceptare de sine. Mișcarea a început să schimbe la nivel macro – mai întâi cu adăugarea unor manechine cu dimensiuni realiste sau plus size în vitrinele magazinelor mici, tip boutique – iar mai apoi a luat pe sus mainstreamul, ajungând până pe cele mai mari scene ale show-urilor de modă, prin intermediul modelelor supraponderale, cu Vitiligo, Sindrom Down sau în scaun cu rotile. Întreaga noțiune de Body Positivity a căpătat un ecou fantastic din public: „reprezentați-ne, suntem oamenii voștri” și nume mari precum Nike sau Dove au început, de asemenea, să îmbrățișeze BoPo, într-un mod sănătos. De asemenea, mișcarea a reușit să scoată editarea foto și video exagerată din marile publicații, înlăturând utilizarea Photoshop/ Airbrush pentru a distorsiona esențial imaginea și aducând modelele mai aproape de caracteristicile „omului normal”. Body Positivity a schimbat radical datele în industria modei, și asta e probabil cea mai sănătoasă consecință, pe termen lung.

+ Sport pentru toți

Pentru persoanele care s-au luptat dintotdeauna cu probleme de greutate, și care nu s-au simțit niciodată suficient de încrezătoare, confortabile sau energice pentru a face exerciții, mișcarea Body Positivity a creat un spațiu sigur, calm și incluziv pentru practicarea sportului, care îmbrățișează toate tipurile de corp. Curvy Yoga, de exemplu, încurajează acceptarea de sine, practicând ceea ce predică. Îmbrățișează și încurajează siluetele mai pline, eliminând presiunile sociale și facilitând mișcarea. Aceasta este doar o formă de exercițiu care atenuează simptomele depresiei, fiind blând și eficient cu mintea și corpul, pentru care să îi fim recunoscători mișcării BoPo.

Aspecte negative Body Positivity

- Mișcare deturnată drept instrument de manipulare

BoPo este visul de rebranding pe care industria dietei îl aștepta. În anii 90, americanii cheltuiau 30 de miliarde de dolari pe pastile și programe de slăbit. În loc să remedieze epidemia de creștere în greutate, să dezvolte practice sănătoase de alimentație și mișcare, industria alimentară și-a dezvoltat o reputație din a valorifica disperarea consumatorilor supraponderali. Acest lucru s-a schimbat atunci când BoPo a ajuns în mainstream; companiile care doreau să se distanțeze de modurile trecute de abordare și să reia legătura cu „omul obișnuit” au redevenit relevante prin BoPo. Cu toate acestea, odată ajunse în mainstream, corpurile reale celebrate de mișcarea originală au fost înlocuite cu modele „plus sized”. În zilele noastre, „corpul ideal” rămâne totuși de neatins celor mai mulți dintre cei care luptă pentru „noul perfect”. Într-o mișcare care a celebrat cândva toate corpurile și toate culorile, hashtag-ul #BoPo a răsturnat stereotipurile, însă acum a ajuns să însoțească aproape exclusiv o formă antitetică standardelor anterioare de frumusețe. În definitiv, a schimbat extrema. Până când mișcarea nu va scăpa de manipularea industriilor și de aceste extreme, nu va putea reveni niciodată la varianta sănătoasă, de bază – iar hashtagul #celebrateallwomen va fi doar un vis!

- „Păcălirea” standardului – o alternativă periculoasă a stimei de sine

Într-o societate în care creșterea în greutate este văzută ca o problemă de sănătate, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, nu ar trebui să ne găsim motive în plus de a ne întoarce fața (și totodată atenția) de la acest aspect. Suntem destul de buni la a fugi de concluzii inconfortabile, iar asta și fără ca firmele de îmbrăcăminte sau mișcarea BoPo să justifice mărimile nesănătoase.

De exemplu, mărimea medie a rochiei americane – 14 – este de fapt marcată în Marea Britanie și Australia ca fiind 16. Mulți mari producători de haine au ales să își facă însă toate mărimile mai permisive, la nivel mondial. Prin schimbarea etichetelor, companiile se asigură că ne încadrează „în norme”, și ne hrănesc ego-urile determinate de „standardul de frumusețe”, mai degrabă decât de realitatea în care ne aflăm – și care ar trebui să ne facă mai conștienți cu privire la riscurile pentru sănătate.

- Trupul ca punct de focus și semnalele mixte

BoPo s-a transformat, până la urmă, într-un alt motiv pentru care corpurile noastre sunt în centrul unei discuții societale. Relația noastră cu corpurile noastre nu ar trebui să fie un discurs public, deoarece este mai greu pentru indivizi să-și găsească propriul echilibru cu imaginea de sine și sănătatea lor, când trebuie încontinuu să le „justifice” altcuiva. Presiunea de a ne iubi corpul a înlocuit presiunea de a ne perfecționa corpul.

Te iubești suficient? Iubește-te, mănâncă gogoașa! Iubește-te, nu mânca gogoși! Neutralitatea corpului este singura modalitate prin care putem schimba mentalitatea oamenilor. Atâta timp cât corpurile noastre sunt constant în centrul atenției, indiferent de care parte a îndemnului, ne vom simți mereu vulnerabili și nesiguri.

Concluzia: de la celebrarea diversității, până la încurajarea sănătății fizice și mentale, indiferent de forma corpului, mișcarea Body Positivity îi inspiră pe mulți – iar pentru asta, nu putem fi decât recunoscători.

Cu toate acestea, industria alimentară și multe branduri vestimentare au găsit variante de a valorifica această inspirație și ne distorsionează, încă o dată, imaginea de sine. Rămâne să vedem dacă, până la urmă, BoPo va reprezenta următorul nivel de iubire de sine sau un instrument eficient în a ne distrage atenția de la obiectivele personale de sănătate.

Tu ce părere ai despre parcursul mișcării și cum crezi că se va sedimenta impactul său pe viitor?

Moda & Frumusete - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.