Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Ce inseamna sa ai o greutate sanatoasa?

Ce inseamna sa ai o greutate sanatoasa?
     

Oamenii compara greutatea si forma corpului lor cu al celor din jurul lor, ingrijorati de greutatea prea mare sau prea mica, dar a avea o masa corporala sanatoasa nu este un standard, difera de la persoana la persoana.

Aceasta depinde de o serie de factori, incluzand varsta, sexul, tipul corpului, densitatea osoasa, raportul intre grasime si muschi, sanatatea generala generala si inaltimea.

Ideea unei greutati sanatoase poate deasemenea sa difere de la tara la tara. In Regatul Unit si Statele Unite, un BMI (Body Mass Index) sanatos este putin mai mare decat in Olanda. 

Totusi, daca luam doar BMI nu vom avea o imagine globala a unei greutati sanatoase. Indicele de masa corporala (BMI) a fost inventat de un matematician belgian, Adolphe Quetelet, care sa nascut in 1796. Este numarul rezultat in urma unei formule matematice: greutatea unei persoane in kilograme este impartita la patratul inaltimii in metri. A fost vazuta ca o indrumare utila pentru aproximarea greutatii sanatoase si pentru realizarea de sondaje privind populatia.

Pentru a calcula BMI-ul unei persoane, trebuie sa cunoasca greutatea si inaltimea acesteia.

In masuratori metrice, daca o persoana cantareste 80 de kilograme si are o inaltime de 1,8 metri, inaltimea patratului va fi de 3,24. Optzeci impartit la 3,24 da un IMC de 24,69.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), BMI poate fi clasificat dupa cum urmeaza:

  • pana la 15.9 - subnutrit
  • 18.5 - greutate redusa
  • 18,5 - 24,9 este greutatea normala sanatoasa
  • 25 - 29,9 este supraponderal
  • 30-39.9 este obez
  • peste 40 deja intram in categoria obezitatii morbide

Un calculator online al BMI il gasiti aici: https://goo.gl/qJtSKX

Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) noteaza ca BMI poate fi util ca instrument de screening, dar nu diagnosticheaza greutatea corporala sau sanatatea unui individ.

Deficiente ale BMI

BMI nu ia in activitatea unei persoane, astfel incat un atlet olimpic poate avea aceeasi inaltime si greutate ca o persoana care nu intreprinde nici o activitate fizica. Acestia ar avea acelasi BMI, dar masuratorile lor in detaliu ar fi diferite. De exemplu, muschii cantaresc mai mult decat grasimi. Acest lucru inseamna ca un atlet a carui greutate este compusa in principal din muschi poate avea acelasi BMI ca si persoana a carei greutate este compusa din grasimi.

Doua persoane pot avea, de asemenea, densitati osoase diferite si proportii corporale-grasimi, dar BMI nu ia in considerare acesti factori. O persoana cu osteoporoza poate avea un BMI mai scazut, datorita unei densitati osoase mai mici, dar asta nu inseamna ca are o greutate sanatoasa.

Dezavantajele utilizarii BMI sunt:

Acesta subestimeaza continutul in grasimi corporale la persoanele obeze sau supraponderali

El supraestimeaza continutul de grasimi corporale la indivizi musculari sau slabi.

BMI nu tine cont nici de varsta sau sex. 

 

Moda & Frumusete - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.