Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Care este secretul unui ten ce se pastreaza tanar?

Care este secretul unui ten ce se pastreaza tanar?
     

Femeile in general incearca tot felul de variante: botox, face lifting, diferite creme de piele sau diverse tratamente. Cercetatorii au identificat modele specifice de expresie genetica la femeile care arata mult mai tinere decat varsta lor. Ei au descoperit ca femeile care arata mai tinere au tendinta de a avea un anumit sablon in ADN si gene asociate cu sanatatea pielii.

Pe masura ce imbatranim, pielea se schimba: isi pierde elasticitatea, devine mai subtire, putand dezvolta riduri sau pete hepatice. Intensitatea acestor schimbari depinde de mai multi factori de mediu si de stilul de viata. Dintre toti factorii expunerea la soare este unul dintre cei mai mari responsabili pentru imbatranirea pielii.

Expunerea la radiatiile ultraviolete (UV) de la soare sau lampi de bronzare poate provoca deteriorarea structurii pielii, iar aceste deteriorari se acumuleaza cu fiecare expunere, pe intreaga durata a vietii. Desigur nu avem cum sa evitam toate procesele ce dauneaza pielii.

Totusi exista anumite persoane care reusesc sa-si mentina aspectul fizic mult mai tanar, pe o perioada mult mai indelungata. Care este secretul lor?

Potrivit noului studiu al Dr. Kimball, raspunsul poate fi gasit in genele lor. Cercetatorii au ajuns la aceste concluzii in urma unui studiu efectuat pe 158 de femei albe, cu varsta cuprinsa intre 20 si 74 de ani. Unele dintre acestea pareau cu mult mai tinere decat varsta lor biologica, determinata de analiza faciala digitala. Echipa a luat biopsii cutanate atat din zone expuse la soare - inclusiv fata si antebrat, precum si din fese, reprezentand o zona protejata impotriva soarelui. Aceste mostre de piele au fost analizate pentru schimbari legate de imbatranire. In ansamblu, medicii au identificat o serie de modificari ale expresiei genetice ce apar progresiv de la varsta de 20 pana la 70 de ani. Acestea includ modificari ale stresului oxidativ, care este dezechilibrul dintre producerea radicalilor liberi si antioxidantii care contracareaza efectele lor daunatoare si senescenta celulara, un factor care contribuie la imbatranirea in care celulele se opresc sa se divida. S-au identificat si modificari ale functiei bariera a pielii. Aceste schimbari au fost mult mai accelerate femeilor cu varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani, se arata in raport.

In plus, dupa compararea probelor de piele expuse la soare si cele protejate de soare, au fost in masura sa confirme ca expunerea la radiatiile UV este o cauza majora a modificarilor genetice legate de sanatatea pielii.

Studiul a aratat, de asemenea, ca femeile care au un aspect mai tanar decat varsta lor dezvolta o varietate de procese biologice cum ar fi repararea ADN-ului, raspunsul stresului oxidativ si replicarea celulara, precum si a producerii de componente ale dermei sau a celui de-al doilea strat piele, cum ar fi colagenul si elastina. Ele aveau de asemenea o expresie mai mare a genelor legate de metabolismul mitocondriilor, organele care produc energie pentru celule.

Interesant, cercetatorii au descoperit ca modelele de expresie genetica a femeilor ce arata mai tinere decat varsta lor reala, au fost comparabile cu cele ale femeilor cu varsta mai frageda.

"Am fost deosebit de surprinsi", spune dr. Kimball, "prin identificarea unui grup de femei care nu numai ca au prezentat un aspect mult mai tanar al pielii decat ar fi de asteptat pe baza varstei lor, dar care au prezentat, de asemenea, imitand biologia unui ten mult mai tanar. Se pare ca pielea lor arata mai tanara pentru ca s-a comportat ca un ten mult mai tanar".

Moda & Frumusete - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.