Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Sarcina si factorul Rh

Sarcina si factorul Rh
     

Majoritatea femeilor insarcinate prima lucru care il fac este analiza grupei de sange si Rh-ului! De ce este important?

Organismul uman poate avea una dintre cele 4 grupe de sange 01, A2, B3 sau AB4, iar Rh este cel care clasifica sangele dupa prezenta sau absenta unor proteine specifice pe suprafata hematiilor. Daca este prezenta proteina Rh in sange atunci este vorba de o persoana fiind Rh pozitiv (Rh+) iar in caz contrar, cand lipseste proteina, este vorba de Rh negativ (Rh-). Majoritatea persoanelor sunt Rh pozitiv (aproximativ 85%), dar cand o mamica are Rh negativ va trebui sa i-a masuri de precautie in timpul sarcinii, deoarece poate aparea incompatibilitate de Rh care poate avea consecinte grave asupra copilului. 

Cand apare incompatibilitatea de Rh? Existe patru tipuri de cazuri care pot aparea in urma sarcinii:

Cazul 1: mama cu Rh+ cu tata cu Rh- = copilul va avea Rh +sau-

Cazul 2: mama cu Rh- cu tata cu Rh- = copilul va avea Rh-

Cazul 3: mama cu Rh+ cu tata cu Rh- = copilul va avea Rh +sau-

Incompatibilitatea de Rh poate aparea in cazul 4 cand mama are Rh- iar tata Rh+ = copil cu Rh +sau-. 

Cand sangele mamei Rh- sa amesteca cu sangele copilului cu Rh+ (cel mai probabil in timpul nasterii) sistemul imunitar al mamei va identifica eritrocitele din sangele fatului ca fiind straine (din cauza prezentei factorului Rh) si va produce anticorpi anti Rh pentru a lupta impotriva eritrocitelor fetale si poate aparea boala hemolitica al noului nascut. Este bine de stiut ca in general anticorpii mamei nu afecteaza primul copil, dar urmatoarea sarcina cu copil Rh+ poate duce la afectii neurologice.

In zilele noastre boala hemolitica al noului nascut se poate preveni foarte usor: administrare de o serie de 2 injectii cu imunoglobulina in timpul primei sarcini. Prima injectie se face in saptamana 28 de sarcina iar a doua la 72 ore dupa nasterea bebelusului.

Atentie! Si avorturile se numara cand este vorba despre al doilea sarcina!

Copilul meu - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Bicarbonat+citrice =4 beneficii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.