⏰ Reducere de -10% la toate produsele de pe site
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Sarcina si factorul Rh

Sarcina si factorul Rh
     

Majoritatea femeilor însărcinate primul lucru pe care îl fac este analiza grupei de sânge și Rh-ului! Dar de ce este important?

Organismul uman poate avea una dintre cele 4 grupe de sange 01, A2, B3 sau AB4, iar Rh este cel care clasifica sângele după prezența sau absența unor proteine specifice pe suprafața hematiilor. Dacă este prezentă proteina Rh în sânge atunci este vorba de o persoana cu Rh pozitiv (Rh+) iar în caz contrar, cand lipsește proteina, este vorba de Rh negativ (Rh-). Majoritatea persoanelor sunt Rh pozitiv (aproximativ 85%), dar când o mamică are Rh negativ va trebui să i-a măsuri de precauție în timpul sarcinii, deoarece poate apărea incompatibilitate de Rh care poate avea consecințe grave asupra copilului. 

Când apare incompatibilitatea de Rh? Existe patru tipuri de cazuri care pot apărea în urma sarcinii:

Cazul 1: mama cu Rh+ cu tata cu Rh- = copilul va avea Rh + sau -

Cazul 2: mama cu Rh- cu tata cu Rh- = copilul va avea Rh-

Cazul 3: mama cu Rh+ cu tata cu Rh- = copilul va avea Rh + sau -

Incompatibilitatea de Rh poate aparea în cazul 4 cand mama are Rh- iar tata Rh+ = copil cu Rh +sau-. 

Când sângele mamei cu Rh- sa amestecă cu sângele copilului cu Rh+ (cel mai probabil în timpul nașterii) sistemul imunitar al mamei va identifica eritrocitele din sângele fătului ca fiind străine (din cauza prezenței factorului Rh) și va produce anticorpi anti Rh pentru a lupta împotriva eritrocitelor fetale și poate apărea boala hemolitică al noului nascut. Este bine de știut ca în general anticorpii mamei nu afectează primul copil, dar urmatoarea sarcină cu copil Rh+ poate duce la afecții neurologice.

 

în zilele noastre boala hemolitică al noului nascut se poate preveni foarte ușor: administrare de o serie de 2 injecții cu imunoglobulina în timpul primei sarcini. Prima injectie se face în săptămâna 28 de sarcină iar a doua la 72 ore după nașterea bebelușului.

Atenție! Și avortul se numară când este vorba despre a doua sarcină!

Copilul meu - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.