Luna Herbagen
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Importanța proteinelor pentru sănătatea organismului uman

Importanța proteinelor pentru sănătatea organismului uman
     

Ce sunt proteinele?

Ce rol au proteinele în organism?

Tipuri de proteine

Alimente bogate în proteine

De câte proteine avem nevoie zilnic?

Cum integrăm proteinele în dietă?

 

Ce sunt proteinele?

Proteinele sunt molecule mari, complexe, care joacă multe roluri critice în organism.

Cuvântul „proteină” provine din grecescul „protos”, care „reflectă statutul privilegiat al proteinelor în alimentaÈ›ia umană”.

Proteinele sunt alcătuite din sute sau mii de unități mai mici numite aminoacizi care sunt ataÈ™ate una de cealaltă în lanÈ›uri lungi. Există 20 de tipuri diferite de aminoacizi care pot fi combinate pentru a compune o proteină. SecvenÈ›a de aminoacizi determină structura unică tridimensională a fiecărei proteine È™i funcÈ›ia sa specifică.

O proteină este alcătuită din 300 sau mai mulți aminoacizi. Numărul și secvența specifică de aminoacizi sunt unice pentru fiecare proteină.

Proteinele sunt un macronutrient esenÈ›ial în special pentru construirea masei musculare. Acesta este frecvent întâlnit în produsele de origine animală, dar È™i în alte tipuri de alimente, cum ar fi nucile È™i leguminoasele.

 

Ce rol au proteinele în organism?

Proteinele sunt organizate pe patru niveluri:

  • primar; 

  • secundar; 

  • terÈ›iar;

  • (opÈ›ional) cuaternar.

Proteinele sunt o clasă de macromolecule care îndeplinesc o gamă diversă de funcÈ›ii pentru celule.

AtenÈ›ie! Forma È™i funcÈ›ia proteinelor sunt strâns legate, iar orice schimbare de formă cauzată de schimbările de temperatură sau pH poate duce la denaturarea lor È™i la pierderea funcÈ›iei.

Printre cele mai importante roluri se numără:

  • anticorpi–se leagă de particule străine specifice, aÈ™a cum sunt virusurile È™i bacteriile, pentru a ajuta la protejarea organismului;

  • enzime–efectuează aproape toate reacÈ›iile chimice din celule; ele ajută È™i la formarea de noi molecule prin citirea informaÈ›iilor genetice stocate în ADN.

  • mesager–proteinele mesager, cum ar fi unele tipuri de hormoni, transmit semnale pentru a coordona procesele biologice între diferite celule, È›esuturi È™i organe;

  • componenta structurală–oferă structură È™i suport pentru celule; pe o scară mai mare, ele permit corpului să se miÈ™te.

  • transport/depozitare–leagă È™i transportă atomi È™i molecule mici în celule È™i în întreg organismul.

  • Proteina din Mazare Eco, 200gr, Deco Italia

    Proteina din Mazare Eco, 200gr, Deco Italia

    30,84 lei
    Proteina de mazare este o sursă excelentă de proteine vegetale È™i pentru persoanele care au probleme de intoleranță la lactoză sau gluten. Oferă o senzaÈ›ie de saÈ›ietate pentru o perioadă lungă de timp, reduce absorbÈ›ia de grăsimi È™i îmbunătățeÈ™te metabolismul.Proteina din mazăre poate fi utilizată în timpul construirii masei musculare datorită conÈ›inutului de prot ...
  • IFN, proteina naturala 120cpr Dacia Plant

    IFN, proteina naturala 120cpr Dacia Plant

    124,90 lei
    Este o proteina sintetizata in organism, avand proprietati antivirale, antiproliferative si imunomodulatoare.In organism IFN-ul este sintetizat in mai multe tesuturi, existand diferite tipuri de anticorpi, cele mai cunoscute fiind: α (produs de monocite), β (produs de fibroblasti), γ (produs de limfocitele T) etc.Are rol in apararea organismului atat impotriva infectiilor (bacteri ...
  • Chlorella 300mg 90cps, Adams
    -13%

    Chlorella 300mg 90cps, Adams

    42,14 lei
    49,00 lei
    SusÈ›ine funcÈ›iile sistemului imunitar prin stimularea producerii de anticorpi, fiind un bun radioprotector, detoxifiant, ajutând la eliminarea metalelor grele de către organism.DescriereChlorella, algă unicelulară care se găseÈ™te în apele dulci, deÈ›ine cea mai mare cantitate de clorofilă din rândul vegetalelor. Cu un conÈ›inut ridicat de oligoelemente, vitamine È™i miner ...
  • Chlorella 300mg 30cps, Adams

    Chlorella 300mg 30cps, Adams

    20,00 lei
    SusÈ›ine funcÈ›iile sistemului imunitar prin stimularea producerii de anticorpi, fiind un bun radioprotector, detoxifiant, ajutând la eliminarea metalelor grele de către organism.DescriereChlorella, algă unicelulară care se găseÈ™te în apele dulci, deÈ›ine cea mai mare cantitate de clorofilă din rândul vegetalelor. Cu un conÈ›inut ridicat de oligoelemente, vitamine È™i miner ...

 

Tipuri de proteine

Principalele tipuri de proteine includ:

  • enzime digestive (ex: amilază, lipază, pepsină, tripsină): ajută la digestia alimentelor prin catabolizarea nutrienÈ›ilor în unități monomerice.

  • de transport (ex:hemoglobină, albumină): asigură transportul de substanÈ›e în sânge sau limfă pe tot corpul.

  • structurale (ex: actină, tubulină, keratină) - construiesc  structuri diferite.

  • hormoni (ex: insulină, tiroxină)–contribuie la coordonarea activității diferitelor sisteme ale corpului.

  • de apărare (ex: imunoglobuline)–protejează organismul de agenÈ›ii patogeni străini.

  • de contracÈ›ie (ex: actină, miozină)–au efect de contracÈ›ie musculară.

  • de depozitare (ex: proteine de depozitare a leguminoaselor, albuÈ™ de ou albumină)–asigură hrana în dezvoltarea timpurie a embrionului È™i a răsadului.

 

Alimente bogate în proteine

Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi. Nouă dintre aceÈ™tia nu pot fi produÈ™i de organism, aceÈ™tia  fiind numiÈ›i „aminoacizi esenÈ›iali”. AceÈ™tia sunt: histidina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul È™i valina. 

Aminoacizii esențiali pot fi asimilați prin consum de alimente proteice sau prin aport de suplimente alimentare.

Alimentele care conÈ›in toÈ›i aminoacizii esenÈ›iali se numesc proteine complete. Ele sunt, uneori, numite proteine ideale sau proteine de înaltă calitate. Proteinele complete includ carnea È™i produsele lactate, quinoa, seminÈ›e de cânepă, seminÈ›e de chia È™i soia.

Multe proteine pe bază de plante nu sunt considerate proteine complete. Acestea includ fasolea, cerealele și leguminoasele, laptele vegetal și legumele, care conțin cantități mici de proteine. Proteinele incomplete pot fi combinate pentru a crea proteine complete.

Alimente de origine animală bogate în proteine sunt:

  • carnea macră de vită;

  • cotletul de porc;

  • pieptul de pui fără piele;

  • pieptul de curcan;

  • somonul;

  • tonul.

Alimente lactate bogate în proteine sunt:

  • iaurtul;

  • brânza de vaci;

  • ouăle;

  • laptele.

Alte alimente bogate în proteine includ:

  • unele conserve, sardine, hamsii È™i ton;

  • fasolea;

  • lintea;

  • untul de arahide;

  • nucile mixte;

  • quinoa;

  • maca.

 

De câte proteine avem nevoie zilnic?

Valorile alimentare de referință pentru proteine variază în diferite etape ale vieÈ›ii. Valorile zilnice de care are nevoie o persoană depind È™i de alÈ›i factori, inclusiv de nivelul de activitate, masa musculară È™i starea generală de sănătate.

Pentru un adult mediu, se recomandă un consum minim de 0,83 g de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală pe zi. Cu alte cuvinte, un adult cu o greutate de 70 kg ar trebui să mănânce minim 58 g de proteine în fiecare zi. Mai exact, echivalentul proteinei găsite în aproximativ 200 g de piept de pui sau 240 de grame de nuci amestecate.

În timpul perioadelor de creÈ™tere, cum ar fi copilăria, sarcina È™i alăptarea, nevoia de proteine este relativ ridicată.

Valorile alimentare de referință pentru etapele de viață.

 

Valoare de referință

g/zi 70 kg adult

Copii (12 luni–17 ani)

0,83–1,14 g/kg greutate corporală

-

Adulți (18-65 ani)

0,83 g/kg greutate corporală

58g

Vârstnici (> 65 de ani)

1 g/kg greutate corporală

70g

Gravide

0,83 g/kg greutate corporală

58g

Primul trimestru

+ 1g pe zi

59g

Trimestrul doi  

+ 9 g pe zi

67g

Trimestrul trei 

+ 28 g pe zi

86g

Alăptarea (0-6 luni)

+ 19 g pe zi

77g

Alăptarea (> 6 luni)

+13 g pe zi

71g

 

Cum integrăm proteinele în dietă?

Un aport ridicat de proteine oferă numeroase beneficii: poate contribui la creÈ™terea masei musculare È™i poate îmbunătăți starea generală de sănătate. Iată câteva sfaturi utile pentru integrarea proteinelor în dieta personală:

MâncaÈ›i mai întâi proteinele

La masă, mâncaÈ›i mai întâi sursa de proteine, mai ales înainte de a ajunge la amidon. Consumul de proteine în primul rând la mese vă poate ajuta să ajungeÈ›i la o senzaÈ›ie de saÈ›ietate È™i să vă păstraÈ›i un nivel adecvat de zahăr din sânge È™i insulină.

IncludeÈ›i un aliment bogat în proteine la fiecare masă

IncludeÈ›i un aliment bogat în proteine la fiecare masă pentru a obÈ›ine o senzaÈ›ie de saÈ›ietate È™i pentru a menÈ›ine masa musculară.

Nu ocoliÈ›i gustările cu brânză

Gustările sunt o modalitate bună pentru un aport de proteine suplimentare în dietă, atâta timp cât le alegeÈ›i pe cele sănătoase. ConsumaÈ›i brânză pentru o gustare bogată în proteine È™i calciu È™i care poate îmbunătăți sănătatea inimii.

ÎnlocuiÈ›i cerealele cu ouă

Înlocuirea cerealelor cu ouă stimulează consumul de proteine, stimulează senzaÈ›ia de saÈ›ietate È™i vă ajută să mâncaÈ›i mai puÈ›ine calorii, mai ales în cazul unei diete.

AdăugaÈ›i migdale în alimentaÈ›ie

Migdalele sunt bogate în mai multe substanÈ›e nutritive È™i pot stimula conÈ›inutul de proteine al unei mese sau gustări.

AdăugaÈ›i unt de arahide în alimentaÈ›ie

Untul de arahide creÈ™te aportul de proteine. De aceea, poate ajuta la scăderea poftei de mâncare, poate îmbunătăți sănătatea inimii È™i contribuie la scăderea glicemiei.

Consumați iaurt grecesc

Iaurtul grecesc poate conÈ›ine de două ori mai multe proteine decât iaurtul tradiÈ›ional È™i poate fi consumat singur sau adăugat la alte alimente.

ConsumaÈ›i  brânză de vaci în orice moment

Brânza de vaci este un aliment bogat în proteine, sățios È™i care poate contribui la îmbunătățirea stării de sănătate a organismului.

MâncaÈ›i conserve de peÈ™te

Conservele de peÈ™te sunt o sursă convenabilă de proteine de înaltă calitate È™i acizi graÈ™i omega-3.

AdăugaÈ›i  mai multe cereale integrale

Cerealele integrale sunt bogate în nutrienÈ›i importanÈ›i, inclusiv fibre, vitamine, minerale È™i antioxidanÈ›i.

Atenție! Prezentarea are un caracter strict informativ.

 

Concluzie

Proteinele sunt importante pentru asigurarea bunei funcționări a organismului uman. Asigurați-vă aportul necesar zilnic prin consum de alimente proteice și suplimente proteice.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.