Zilele Stef Mar
toate produsele cu -14% reducere
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Vascul - Plante medicinale

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Vascul

Vascul

 Denumire stiintifica: Viscum album

Vâscul este o plantă foarte cunoscută care trăieşte ca semiparazit pe foioase şi conifere, fixată cu ajutorul rădădcinilor sale sugătoare şi împrăştiate dar pe care nu o putem totuşi îndepărta din viaţa noastră graţie puterii sale tămăduitoare. Ea creşte sferic pe frunzele plantei gazdă.
Frunzele şi tulpinile micuţe se taie mărunt pentru a fi uscate, se culeg numai de la începutul lunii octombrie până la mijlocul lunii decembrie şi în lunile martie şi aprilie întrucât se consideră că în celelalte luni vâscul nu are putere de leac. Cea mai mare forţă o au plantele culese de pe stejari şi plopi.

În lunile martie şi aprilie vâscul nu are bobiţe. Frunzele şi tulpinile de vâsc nu sunt otrăvitoare dar bobiţele administrate intern da.  Vâscul imfluenţează pozitiv funcţionarea întregului sistem glandular şi are efect benefic în stimularea metabolismului.

Are efect pozitiv şi asupra pancreasului astfel încât curele lungi previn apariţia diabetului. În caz de tulburări hormonale sau tulburări cronice metabolice consumul a 2 ceşti pe zi de ceai de văsc este extrem de benefică. Vâscul este un leac excepţional împotriva arteriosclerozei, previne atacurile de apoplexie. Este folosit ca şi mijloc hemostatic (opreşte sângerarea). Tras rece pe nas opreşte opreşte hemoragiile nazale, consumat ca ceai opreşte hemoragiile pumonare şi intestinale din timpul tifosului sau al dizenteriei. Este stimulant al funcţiei cardiace şi circulatorii, scade tensiunea arterială la hipertensivi şi o creşte la hipotensivi. Are un efect favorabil asupra menstruaţiei, determină încetarea dereglărilor menstruale, mai ales a metroragiilor precum şi a metroragiilor postpartum (de după naştere). Sucul proaspăt de vâsc poate înlătura sterilitatea femeii. Vâscul se mai utilizează şi medicinal ca un mijloc de prevenire şi combatere a cancerului. Sub formă de alifie se foloseşte în tratamentul degrăturilor.

Mod de utilizare:
Ceaiul de vâsc: se prepară doar ca extract rece. Se pune peste noapte o linguriţă cu vârf de vâsc la macerat cu 1-4 litru de apă, dimineaţa se încălzeşte uşor şi se filtrează.
Tinctura se poate cumpăra de la farmacie.
Suc proaspăt: frunzele şi tulpinile proaspete sunt spălate şi presate în stare umedă cu ajutorul storcătorului electric.
Alifia: se prepară prin amestecarea la rece a bobiţelor albe proaspete ale vâscului cu untură de porc care se va folosi extern la degerături.



Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.