Aurul verde al Argentinei

Aurul verde al Argentinei
     

Pe langa faptul ca contine o serie de calitati pozitive, yerba mate este considerat o legatura de comunicare intre membrii familiei.

Binecuvantat sa fie aurul verde!

Nu este consumat numai in tarile precum Uruguay, Paraguay si Argentina, ci si Chile se considera o tara  consumatoare acestor infuzii sanatoase. Desi de-a lungul anilor a scazut in preferintele oamenilor, pana in secolul XIX a fost unul dintre cele mai populare bauturi ale regiunii.

Sosirea verii aduce niste imagini care se repeta in fiecare an. In plus fata de costumele de baie, mare si soare, turistii din Argentina si Uruguay , care sosesc in aceasta parte a globului pot fi observate in mai multe localitati din tara.

Necontestata va fi fotografia acelei familii care se reuneste pentru a bea yerba mate. Acolo, pe plaja, adultii si copii se bucura de aceasta bautura, care este considerata cea mai consumata bautura, si potrivit datelor publicate in ziarul El Carlin, in 2005 a ocupat 88,8% din preferinte.

Yerba mate este o planta din America de Sud, care contine mai mult de 200 de substante, din care 50 sunt identificate, printre care putem gasi uleiuri esentiale, acizi alifatici, alcool tertiar, benzen, furfurol, aldehide si cetone, ale caror proprietati sunt destul de benefice organismului uman.
Contine elemente multiple, cum ar fi vitaminele B1,B2,E,A si C, polifenoli cu actiune antioxidanta si imunoprotectiva,  potasiu, magneziu, mangan, fier, calciu, fluor si 15 aminoacizi. Fara indoiala acesta planta este considerata un aliment bogat si util, cu beneficii nutritionale si chiar si terapeutice. In acest ultim domeniu ii putem gasi si activitati anticancerigene, este testat mai ales in inhibarea celulelor de cancer oral.

Nutritionista si vicepresedintele Colegiului de Nutritionisti din Chile, Nelba Villagrán Arias a spus ca planta contine un alcaloid numit mateina, care are o structura chimica similara cu cea a cafelei, dar fara actiuni negative asupra somnului. In ciuda acestui structuri chimice, continutul lui este aproape nesemnificativa,astfel poate fi consumata si de persoane sensibile. Si pentru a-i semana unei cesti de cafea se necesita cam 100 de saci de yerba mate, declara ea.

Cel mai important lucru este in interior

Sa ne intoarcem la imaginea cu turistii. De fiecare data cand ei apar la stiri comentand beneficiile teritoriului argentinian, pot fi observati tinand in mana un recipient rotund, cu o bombillia de metal, protejand acel termos mic de apa, pentru a fi reumplut din cand in cand. Asa se cunoaste cel mai bine modalitatea de a bea mate.

In acest sens, Nelba Villagran spune ca mate se poate consuma in diferite forme, fara a pierde proprietatile plantei. Se poate consuma din vas de dovleac sau lemn, cu bombillia sau ca infuzie( ca si ceai), si si in apa de 80 grade Celsius.

Alte efecte de yerba mate descrise de nutritionista Villagrán Nelba sunt:

-Cresterea de concentrare si de energie
-Cresterea stimularii rezistentei naturale la boli si infectii
-Reducerea nervozitatii, cresterea rezistentei la oboseala fizica si mentala
-Imbunatatirea starii de spirit, cu actiune afirmativa in cazuri de depresie
-Intarzie acumularea acidului lactic in muschi
-Are efect benefic asupra digestiei, ajuta in constipatii
-Reduce apetitul, ajutand in cure de slabire
-Dilateaza vasele de sange, reduce tensiunea arteriala
-Previne cariile dentare.

 

Sursa: ceaimate.ro

comments powered by Disqus

Yerba Mate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Felurile ceaiului mate
Comanda
L-V intre 9-17
0365-430.166
Transport GRATUIT
la comenzi peste 150 Lei

Produsul lunii