Luna Adams Supplements
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Vitamina D: Pentru ce este bună, descoperiri recent.

Vitamina D: Pentru ce este bună, descoperiri recent.
     

Cercetari publicate miercuri, 1 august 2018

Pe masura ce o mare parte a lumii se confrunta cu un val de caldura record, cercetarile isi indreapta atentia asupra vitaminei D, asa-numita vitamina soarelui, descoperind o serie de noi avantaje surprinzatoare.

Vitamina D este un nutrient care este sintetizat in pielea noastra atunci cand este expus la lumina soarelui si este, de asemenea, prezent in unele alimente.

Lumina soarelui este cea mai buna sursa de vitamina D, dar in lunile de iarna, Institutul National de Sanatate (NIH) recomanda completarea nivelului de vitamina D prin consumul zilnic de alimente care o contin. Acestea includ peste cu un conținut mai mare de grasimi, lapte gras, ficat de vita, galbenusuri de ou, ciuperci si cereale.

Pentru ce este bună vitamina D?

Oamenii de stiinta stiu ca vitamina D este esentiala pentru multe aspecte legate de mentinerea sanatatii si ca deficienta este legata de probleme atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea mintala.

Poate cel mai important, vitamina D ajuta la reglarea nivelurilor de calciu din corpul nostru, intarirea oaselor si prevenirea conditiilor de slabire a oaselor, cum ar fi osteoporoza.

Din ce in ce mai mult, studiile sugereaza, de asemenea, ca vitamina D ar putea oferii protectie impotriva insuficientei cardiace, diabetului, cancerului, infectiilor tractului respirator, bolilor autoimune si chiar caderii parului.

Un numar surprinzator de mare de persoane au un nivel insuficient de vitamina D. Potrivit unui studiu, mai mult de 40% dintre adultii din Statele Unite sunt deficienti. Datorita prevalentei sale, este important sa determinam care ar putea fi implicatiile acestei epidemii asupra sanatatii publice.

Simptomele de deficit de vitamina D pot varia intre indivizi, dar de obicei includ dureri la articulatii, muschi sau oase; oboseala; probleme de respiratie; si stare de spirit scazuta sau afectiune sezoniera afectiva (DAS).

Mai jos, vom trece printr-o serie de studii recente interesante care investigheaza asocierea dintre vitamina D si o varietate de boli.

Vitamina D si insuficienta cardiaca

Mai multe studii au aratat ca vitamina D ar putea fi bună pentru protectia impotriva bolilor cardiovasculare, dar oamenii de stiinta inca nu au indicat ce mecanisme conduc la aceasta asociere.

Recent, insa, s-a descoperit ca un tip de vitamina D, numita 1,25-dihidroxivitamina D3, afecteaza celulele inimii. In special, cercetatorii au analizat celulele responsabile pentru dezvoltarea tesutului cicatrician dupa un atac de cord, numit fibroblaste unitare care formeaza colonii cardiace (cCFU-Fs).

cCFU-Fs reprezinta un domeniu important de studiu deoarece, atunci cand tesutul inimii este cicatrizat, inima are un timp mai greu de pompare a sangelui, ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca.

Cercetatorii din spatele studiului au descoperit ca vitamina D a inhibat actiunea cCFU-F, care a impiedicat tesutul cicatricial sa construiasca in jurul inimilor soarecilor din studiu, prevenind astfel blocarea sistemului cardiovascular.

Vitamina D si cancerul

Cancerul de san si cancerul intestinal au fost legate si de deficitul de vitamina D in studiile recente.

Studiile arata ca vitamina D are un rol determinant in riscul de cancer de san.

Conform rezultatelor studiului, cu cat nivelul vitaminei D este mai ridicat, cu atat riscul de cancer mamar este mai mic.

Vitamina D si grasime de pe burta

Un alt studiu recent a cercetat o legatura observata anterior intre obezitate si nivelul scazut de vitamina D, concentrandu-se in special asupra modului in care diferite tipuri de grasimi corporale ar putea interactiona cu vitamina D.

"Relatia puternica dintre cresterea cantitatii de grasimi abdominale si nivelurile mai scazute ale vitaminei D sugereaza ca persoanele cu talie mai mare prezinta un risc mai mare de a dezvolta deficiente si ar trebui sa ia in considerare verificarea nivelurilor vitaminei D". Cu toate acestea, studiul nu a fost in masura sa demonstreze daca o deficienta in vitamina D cauzeaza depozitarea grasimilor in jurul burtii sau daca au grasimea de pe burta contribuie intr-un fel la un deficit de vitamina D. Cercetatorii spun ca studiile viitoare vor incerca sa determine cauza si efectul in aceasta relatie.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.