Ai livrare gratuita!
* la toate comenzile de peste 79 lei
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Un stil de viata activ

Un stil de viata activ
     

Glucoza din sange ofera combustibilul necesar activitatii fizice. In timpul exercitiului, nivelul glucozei din sange creste din rezervele de glicogen din ficat si muschi. Oricine face regulat exercitii trebuie sa mentina o cantitate destula de glicogen. Acest lucru este valabil in special pentru cei angajati in sporturi de rezistenta, cum ar fi atletismul, ciclismul si vaslitul. Singura posibilitate de a mentine muschii plini cu glicogenul necesar este daca se consuma regulat cantitati necesare de carbohidrati. Alimentele pe baza de amidon, cum ar fi painea, orezul, cartofii si pastele, sunt bogate in carbohidrati. Totusi, unii carbohidrati ofera o mult mai mare sursa de combustibil pentru corp decat altii.

 

 

 

Daca rezervele de glicogen nu sunt bine aprovizionate intre sedintele de antrenament, nivelul glicogenului din corp poate deveni, cu timp, mai scazut. Daca nu se afla decat o mica cantitate de combustibil in rezerva, performanta fizica poate fi serios afectata. Fenomenul “lovirii de perete”, comun pentru maratonisti si alti atleti, apare cand rezervele de glicogen din corp au ajuns la zero.

 

Regimul sportiv

 

Cel mai bun regim sportiv trebuie sa se bazeze pe alimente ca fructele proaspete, legumele (altele decat cartofii) si cerealele integrale, cum ar fi orezul brun, pastele, ovazul si painea din faina intergrala. Aceste alimente elibereaza glucoza mai incet, ceea ce este esential pentru exercitii eficiente, in plus, ele sunt adevarate surse de fibre, vitamine si minerale. Alimentele care elibereaza glucoza mai repede, cum ar fi cartofii, orezul alb si pastele care nu sunt pe baza de faina integrala se consuma mai bine in combinatie cu multa salata sau legume, caci acestea tind sa incetineasca viteza cu care glucoza este eliberata in sang.

 

Lichidele si exercitiile

 

Muschii poseda 75% apa, iar pierderea a doar 3% din aceasta poate face ca muschii sa-si piarda 10% din forta si 8% din viteza. Ori de cate ori corpul are o lipsa de apa, performanta fizica tinde sa scada. Lipsa de apa nu lasa corpul sa produca destula transpiratie pentru racorirea necesara, ducand la riscul supraincalzirii.

 

 

 

Fiecare om ar trebui sa bea cel putin 1,5l de apa pe zi. Oricine face exercitii regulat trebuie sa bea si mai multa apa, pentru a inlocui lichidele pierdute prin transpiratie, caci in timpul unui exercitiu mai lung, corpul poate pierde pana la 2 l de lichid pe ora. Nu asteptati sa va fie sete ca sa beti. Cand simtiti setea, aveti toate sansele sa fiti destul de deshidratat. Obisnuiti-va sa beti apa regulat, in timpul zilei si la intervale in timpul exercitiilor, daca este posibil.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Capcanele dietelor

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.