Medicina occidentala considera inima o pompa mecanica, iar sistemul circulator, instalatia de canalizare a organismului. In medicina traditionala chineza si in traditia ayurvedica se considera ca inima este foarte strans legata de emotii si calitati spirituale. Unii specialisti afirma ca afectiunile cardiace sunt legate nu atat de un regim alimentar defectuos si lipsa de miscare, ci mai ales de golul spiritual resimtit de multe persoane.
Anemia feripriva
Corpul foloseste hemoglobina, un compus al sangelui care contine fier, pentru a transporta oxigenul la tesuturi. Daca organismul nu produce destula hemoglobina, intervine o lipsa de oxigen in organism. Simptomele care rezulta include oboseala, dispnee (bolnavul simte ca nu are aer), paloare, insomnia, ameteala, dureri variate, confuzie si rezistenta redusa la infectii.
Exista multe motive care pot sa duca la o scadere a nivelului hemoglobinei. Printre cele mai comune sunt pierderile de sange si lipsa fierului, datorita unei alimentatii defectuoase. Alte cause pot fi unele grave, ca si in cazul leucemiei, de aceea este obligatoriu sa faceti o vizita la medic.
“Hranirea” sangelui
Absorbtia eficienta a fierului depinde de existenta unei cantitati suficiente de acid folic si de vitamina C, deci in afara de consumarea unor alimente bogate in fier – ca de exemplu carne, caise si coacaze negre – consumati din belsug fructe, cereal integrale si legume verzi. Patrunjelul si urzicile contin vitamina C si fier, deci folositi din belsug patrunjel la gatit sau pregatiti o supa de urzici.
Plantele amare stimuleaza, de asemenea, digestia si imbunatatesc absorbtia nutrientilor esentiali; luati doua pana la trei picaturi de tincture de gentian sau pelin intr-o lingurita de apa, inaintea meselor.
In medicina chineza, angelica chinezeasca traditionala – cunoscuta sub numele de dang gui sau tang kwai – este considerate o planta care “hraneste sangele” si este deseori folosita pentru tratarea anemiei.
Circulatia slaba
Poate avea o varietate de cause, de la tulburari cardiace sau ale sistemului circulator pana la o tendinta mostenita pentru maini si picioare reci in zilele mai racoroase. Cei mai expusi riscului de a dezvolta boala Buerger sau trombangeita obliteranta, o afectiune care implica durerile de picioare in timpul mersului, sunt fumatorii.
Tratament
Pentru probleme minore de circulatie, consumati decocturi din plante care stimuleaza circulatia, ca de exemplu ghimbir, galangal sau scortisoara. Rozmarinul, coada – soricelului si florile de tei sunt, de asemenea, de ajutor – amestecati cantitati egale din aceste plante pentru o infuzie si adaugati un fruct de cuisoara la fiecare ceasca.
Ateroscleroza
Intarirea, solidificarea arterelor si formarea de depuneri de grasime pe peretii vaselor de sange poate fi rezultatul nivelului ridicat de colesterol din sange. Aceasta afectiune poate fi asociata cu formarea de cheaguri de sange, tulburari circulatorii si boli cardiace. Simptomele includ circulatia defectuoasa a sangelui, dureri de cap, ameteala, dureri la efort sau dispnee.
Prevenire si ameliorare
Usturoiul este foarte eficient pentru scaderea nivelului de colesterol. Puteti reduce nivelul colesterolului, adaugand la cerealele de la micul dejun o lingurita de tarate de ovaz.
Un alt remediu este Ginkgo Biloba, care fortifica vasele de sange. Acesta din urma poate fi luat sub forma de tablete.
Ștevia este adesea prezentată ca un înlocuitor sigur și sănătos al zahărului, care poate îndulci alimentele fără efecte negative a
Unii oameni pot fi precauți când vine vorba de utilizarea uleiurilor pentru gătit, împreună cu alimentele, ba chiar și pe salate. Cons
Sarcina este perioada în care trebuie să acordăm mai multă atenție sănătății și bunăstării noastre. În acest articol
Mierea a fost folosită ca medicament de-al lungul istoriei. Una dintre cele mai frecvente și persistente utilizări terapeutice ale mierii a fost ca
Ce sunt proteinele? Ce rol au proteinele în organism? Tipuri de proteine Alimente bogate în proteine De câte proteine avem nevoi
Când vine vorba de grăsimi, majoritatea dintre noi ne regăsim confuzi, depășiți de subiect, în încercarea de a diferenția tipu