DAILY DEALS
Ai 14% reducere pentru toate produsele din categoria Tincturi.
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Morcovul, cel mai prețios rezervor de vitamine

Morcovul, cel mai prețios rezervor de vitamine
     

Originar din zona mediteraneană, morcovul a fost cultivat încă din vremea romanilor și a galilor, fiind considerat un aliment deosebit de valoros, cu proprietăți terapeutice multiple, valabile în combaterea unei game largi de afecțiuni.

Sub denumirea științifică de Daucus carota L., ssp. sativa Hoffm. (din familia Umbelliferae), morcovul s-a dovedit util atât prin rădăcinile îngroșate, cât și prin semințele uscate și frunze. Fiind foarte bogată în vitamine, zaharuri și săruri minerale, rădăcina suculentă de morcov, de culoare galbenă-portocalie, a fost utilizată de multe secole în medicina tradițională ca un component energizant, un aliment esențial pentru copii, bolnavi, femei gravide și bătrâni și o sursă excepțională de antioxidanți naturali contra tumorilor.

Conținutul biochimic al morcovului este foarte diversificat, ceea ce explică multiplele efecte benefice în hrănirea întregului organism și în menținerea sănătății.

Rădăcinile au un conținut ridicat de carotenoizi (ce dau culoarea portocalie), în principal beta-caroten, care este transformat de organism în vitamina A, numită vitamina frumuseții, cu efecte directe pentru piele, inima și sistem imunitar.

Inafară vitaminei A (120 u. la 100 g), mai există vitaminele B1, B2, B6, C, E, K, P, PP, ceea ce explică necesitatea unui consum susținut de rădăcini în caz de avitaminoze severe. În paralel oferă și o bogație de săruri minerale, absolut necesare creșterii și sănătății omului: fier (7%), potasiu, fosfor, calciu, magneziu etc.

Efectele terapeutice sunt datorate și altor compuși organici cum sunt glucidele (6 %), mai ales levuloza și dextroza, pectine, proteine, glicolipide, fosfolipide, steroli, lecitine, acizi grași (linoleic, palmitic), aminoacizi (asparagina) și daucarina - un puternic vasodilatator la nivel cerebral.

Valoarea energetică a rădăcinilor este de 30 kcal la 100 g, din care 93% este energie ușor resorbită de organism.

Semințele uscate conțin un ulei eteric complex (0,4-0,8%) în care predomină sesquiterpenoide în proporții de peste 50-60% din total.

În cantități apreciabile există și compuși monoterpenici oxigenați (geraniol, terpineol, acetat de geranil și de terpinil), precum și hidrocarburi monoterpenice (camfen, felandren, tujen, pinen, limonen).

Frunzele conțin acizi organici (cafeic, ferulic), clorofilă, fibre vegetale și săruri minerale (fier, aluminiu, zinc, magneziu etc.).

Remediu valoros în bolile digestive și în detoxifiere

Atât pentru organismele bolnave, cât și pentru cele sănătoase, rădăcina are proprietăți antianemice, vitaminizante, mineralizante, tonifiante, energizante, imunostimulatoare de apărare contra infecțiilor și stimulatoare în creșterea copiilor.

La nivelul aparatului digestiv are acțiuni antidiareice, laxative, purgative, antiseptice, antibiotice, antiputride, antihemoragice, hemostatice, sedative, fluidizante biliar, regeneratoare hepatic, cicatrizante gastric și intestinal, vermifuge și tenifuge.

Pentru aparatul respirator are însușiri expectorante și pectorale. În circulația sângelui este hipotensiv, vasodilatator, detoxifiant, depurativ, hipoglicemiant și stimulator al formării globulelor roșii și a hemoglobinei. La ochi este un neîntrecut ameliorator al acuității vizuale datorită conținutului ridicat de beta-caroten și vitamina A. În afecțiunile dermatice are proprietăți antiseptice, astringente, antiinfecțioase, cicatrizante la nivelul plăgilor externe, emoliente, epitelizante, calmante, rubefiante. Frunzele uscate de morcov au acțiuni aperitive, digestive, stimulente, carminative, emenagoge și galactogoge (stimulează lactația).

Acțiuni terapeutice specifice

Cele mai importante acțiuni terapeutice se constată în tulburările de creștere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, oboseala, astenie, extenuare, convalescența, nevrism, avitaminoze, scorbut. În aceste acțiuni, morcovul, crud sau prelucrat, întărește imunitatea organismului și mărește rezistența la boli infecțioase.

În afecțiunile oculare sunt bine cunoscute efectele favorabile ale morcovului datorită conținutului în vitamina A, intervenind în caz de insuficiența vizuală, scăderea acuității vizuale, cataractă și hemeralopie. Legat de această proprietate importantă este recomandat consumul morcovului în fiecare zi la persoanele care au nevoie de o vedere perfectă (aviatori, marinari, antomobiliști, mecanici de locomotivă), precum și la bolnavii de miopie (îndeosebi la copii), fiind un factor excelent în ameliorarea performanțelor vizuale.

La nivelul aparatului digestiv, morcovul este un neîntrecut prieten al ficatului și al intestinelor printr-o multitudine de actiuni:

- ameliorează tulburările gastro-hepatice, ulcerele gastro-duodenale, gastritele hiperacide, hepatita cronică și virală, ciroză, ascită, bila leneșă, insuficiența hepatobiliară și litiaza biliară;

- intervine în hemoragiile gastro-intestinale, infecții intestinale, enterocolite cronice și acute, refacerea echilibrului acido-bazic, reglarea tranzitului intestinal, curățirea mucoasei intestinale (datorită conținutului de pectine);

- acționează în colite, enterite, constipații, diaree la sugari și copii, colibaciloza, eliminarea toxinelor și otrăvurilor din corp, hemoroizi și parazitoze intestinale (tenie, oxiuri).

Morcovul reduce glicemia la bolnavii de diabet

În afecțiunile respiratorii intervine în liniștirea crizelor de tuse convulsiva, astm bronșic, bronșite cronice, răceala, voce voalată, pneumonie și în creșterea rezistenței fată de bacilul tuberculozei (Koch).

În compoziția sângelui are un rol esențial în regenerarea globulelor roșii, mărirea procentului de hemoglobina, în curățirea sângelui prin diminuarea colesterolului „rău“ (LDL) fixat pe vasele sangvine (doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20%). De asemenea, intervine în diminuarea glicemiei din sânge la bolnavii de diabet zaharat (se recomandă asocierea morcovului cu țelină). Este important și efectul de prevenire și combatere a aterosclerozei coronariene.

În bolile renale și genitale are un rol esențial prin eliminarea excesului de acid uric, cu efecte favorabile în insuficiența renală, blocaj renal, artritism, reumatism și guta. De asemenea, protejează mucoasele genitale (datorită carotenului).

O acțiune de mare importanță constă în combaterea sterilității feminine și reglarea dezvoltării fetusului, cu normalizarea cursului sarcinii.

În afecțiunile dermatologice, morcovul este un real protector al pielii, cu efecte de vindecare în răni, plăgi, ulcerații, iritații, arsuri, eczeme, furuncule, ulcere varicoase, crăpături de călcâie și mâini, pecingine, acnee, bube dulci, escare, degeraturi, prurit, pete tegumentare, înțepături de insecte, cancer de sân.

Protejează pielea față de agresiunea radiațiilor ultraviolete și facilitează bronzarea uniformă. Previne ridurile și catifelează tenul uscat. La nivelul gurii acționează prin vindecarea stomatitelor, aftelor, amigdalelor, carii cu dureri dentare și inflamații ale gâtului. La persoanele în vârsta s-au dovedit efecte clare în prevenirea îmbătrânirii și epuizării fizice și nervoase.

De mare perspectivă este acțiunea constatată în reducerea îmbolnăvirilor de cancer (la stomac, intestine, ficat, plămâni, vezica urinară, prostată, gură și sân).

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Tulburări digestive

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.