Glaucomul cuprinde un complex de afectiuni ale ochiului care se manifesta prin cresterea nociva a presiunii intraoculare, degradarea fibrelor nervoase retiniene si alterarea nervului optic ce au ca rezultat dereglarea ireversibila a functiilor vizuale. Nervul optic care transmite informatii de la ochi la creier se afla in spatele ochiului. Cand acest nerv este afectat, iti poti pierde vederea. La inceput, persoanele cu glaucom isi pot pierde vederea doar partial, dar in timp aceasta afectiune poate deveni mai grava si poate duce la orbire definitiva.
Exista 3 tipuri de glaucom:
1. Glaucom cu unghi deschis
Este cel mai raspandit tip de glaucom in Statele Unite. In acest tip de glaucom, nervul optic este afectat putin cate putin si vederea se pierde treptat. Unii oameni sunt afectati mai putin, altii mai mult si cateodata pierderea vederii are loc atunci cand te astepti mai putin.
2. Glaucom cu unghi inchis
Este varianta cel mai putin raspandita. Acest tip de glaucom se manifesta prin faptul ca irisul (partea colorata a ochiului) si cristalinul blocheaza miscarea umoarii apoase in interiorul camerelor ochiului. Aceasta poate cauza pierderea brusca a vederii insotita de durere si inrosire a ochiului.
3. Glaucom congenital
Este o forma rara de glaucom care apare la copiii nenascuti dar si unii copii sau adulti pot avea uneori forme diferite ale acesteti boli.
Diagnosticul glaucomului este foarte important pentru prevenirea si evitarea orbirii. Chiar daca nu ai simptome, dar prezinti un risc ridicat de a te imbolnavi cu o asemenea boala este bine sa faci controale periodice la medicul oftalmolog. Riscul creste cu cat inaintezi in varsta, persoanele de peste 60 de ani au un risc mare de a avea aceasta afectiune, precum si cele care au in familie antecedente. De asemenea, persoanele care au diabet au un risc mai mare de a avea glaucom.
Cauzele glaucomului
Afectarea nervului optic este adesea cauzata de presiunea intraoculara si aceasta se intampla datorita acumularii sau drenarii ineficiente a umorii apoase in interiorul ochiului. In unele cazuri, tensiunea intraoculara nu este de vina pentru apartia glaucomului si in acest caz, cauza nu este descoperita. De asemenea poti avea glaucom dupa un accident ocular, dupa o operatie la ochi sau in urma unei tumori. In unele cazuri, corticosteroizii, medicamente utilizate in tratarea diverselor boli, pot fi responsabili de aparitia glaucomului.
Simptomele glaucomului
Glaucom cu unghi deschis: singurul simptom pe care il poti observa este pierderea vederii si s-ar putea sa nu-ti dai seama de acest lucru decat atunci cand problema a devenit destul de serioasa.
Glaucom cu unghi inchis: simptomele in acest caz sunt blande: vedere incetosata care nu dureaza mult timp. Simptomele severe ale glaucomului cu unghi inchis cuprind: episoade dese de vedere incetosata, ochi rosii, dureri in si in jurul ochilor, senzatii de rau la stomac si stari de voma.
Glaucomul congenital: simptomele in acest caz sunt umezeala a ochilor si sensibilitate la lumina.
Diagnosticul glaucomului
Diagnosticul se pune dupa efectuarea unui examen fizic si intrebari despre simptome, antecedente in familie, diabet. Daca medicul de familie crede ca ai glaucom, te trimite la medicul oftalmolog pentru mai multe analize, deoarece numai un medic oftalmolog sau optometrist poate diagnostica si trata aceasta afectiune. Fa un control medical daca vezi pete sau ai probleme de vedere.
Tratamentul glaucomului
Glaucomul se trateaza de obicei cu medicamente cum sunt picaturile in ochi si in acest caz este recomandat sa utilizezi aceasta solutie la ore regulate, astfel incat sa-si poate face efectul asa cum trebuie. De asemenea poti fi nevoit sa iei medicamente tot restul vietii sau poti necesita tratamente chirurgicale sau cu laser.
La adulti, tratamentul nu poate recupera vederea odata pierduta, dar ii poate ajuta ca starea vederii sa nu se inrautateasca. Scopul tratamentului este acela de a stopa distrugerea nervului optic prin scaderea tensiunii intraoculare.
Cum sa faci fata glaucomului?
A te obisnui cu glaucomul poate fi dificil, avand in vedere ca o parte din vedere poate fi pierduta in momentul cand glaucomul este detectat. Insa cu ajutorul sfaturilor si tratamentului prescris de medic, poti avea o viata normala.
Ștevia este adesea prezentată ca un înlocuitor sigur și sănătos al zahărului, care poate îndulci alimentele fără efecte negative a
Unii oameni pot fi precauți când vine vorba de utilizarea uleiurilor pentru gătit, împreună cu alimentele, ba chiar și pe salate. Cons
Sarcina este perioada în care trebuie să acordăm mai multă atenție sănătății și bunăstării noastre. În acest articol
Mierea a fost folosită ca medicament de-al lungul istoriei. Una dintre cele mai frecvente și persistente utilizări terapeutice ale mierii a fost ca
Ce sunt proteinele? Ce rol au proteinele în organism? Tipuri de proteine Alimente bogate în proteine De câte proteine avem nevoi
Când vine vorba de grăsimi, majoritatea dintre noi ne regăsim confuzi, depășiți de subiect, în încercarea de a diferenția tipu