Zilele Apiland
toate produsele cu -14% reducere
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Fibromialgia - cauze, simptome, tratament

Fibromialgia - cauze, simptome, tratament
     

Ce este fibromialgia?

Este o afectiune cronica mai rar cercetata in Europa, dar larg diagnosticata si studiata in America, care se manifesta prin dureri in tot corpul, dureri musculare, de cap, stare de oboseala, tulburari de somn, hipersensibilitate.
Fibromialgia nu face rau muschilor, articulatiilor sau organelor si sunt nenumarate modalitati pentru a o controla. Daca nu este controlata, resimti o stare depresiva, ai probleme cu somnul sau simti ca-ti lipseste cu desavarsire energia. Aceste simptome sunt suficiente pentru a dauna atat vietii profesionale cat si celei de familie. Dar cu tratament, te poti reintoarce la locul de munca si la activitatile zilnice in scurt timp.

Care sunt cauzele fibromialgiei?

La ora actuala, cauza aparitiei fibromialgiei este inca necunoscute. Unii specialisti considera ca aceasta afectiune apare la oamenii cu celule nervoase sensibile, altii sustin ca poate aparea in urma unor traume provocate de diverse intamplari ale vietii (boli, accidente, decese, etc). Poate aparea si ca urmare a unei infectii virale sau a unei perioade de stres maxim. Se considera ca fibromialgia are la baza o componenta psihica manifestata prin perceperea distorsionata a durerii. Cert este ca afectiunea apare la persoanele mai sensibile la durere, depresive sau anxioase, motiv pentru care a fost denumita si sindrom al sensibilitatii centrale.

Care sunt simptomele fibromialgiei?

Principalul simptom este durerea musculara, durerea de spate, de gat. Exista si anumite puncte ale corpului cu hipersensibilitate acuta. Fibromialgia cauzeaza oboseala si tulburari de somn. Mai putin intalnite sunt durerile de cap, durerile matinale difuze, precum si sindromul colonului iritat.
Fibromialgia este o conditie cronica si nu poate fi vindecata dar poate fi ameliorata astfel ca pe parcusul vietii poti avea perioade in care nu vei simti nici o durere si perioade in care durerile se resimt mai tare, in cazul unor persoane in perioadele de umezeala sau stres.

Cum este diagnosticata fibromialgia?

Diagnosticul se pune de catre medicul reumatolog si se bazeaza pe doua lucruri: medicul testeaza mai intai daca durerea se resimte in tot corpul si in al doilea rand daca durerea se regaseste doar in anumite puncte care se pot identifica prin palpare. Poate fi usor confundata cu alte boli cum sunt reumatismul, artritele reumatice, lupusul, depresia, oboseala cronica.

Care este tratamentul?

Fibromialgia poate fi conrolata cu exercitii regulate si prin gasirea celor mai bune modalitati de a lupta contra stresului. Somnul linistit este foarte important in aeasta situatie. Daca simptomele sunt deranjante, medicul prescrie si tratament medicamentos. Simptomele obisnuite de depresie si lipsa chefului pentru activitati care in mod obisnuit iti faceau placere pot fi discutate cu medicul de familie. Unele persoane gasesc foarte folositoare terapiile complementare cum sunt: acupunctura, masajul, terapia comportamentala si tehnici de relaxare

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Paduchii la copii - generalitati

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.