Ai livrare gratuita!
* la toate comenzile de peste 79 lei
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Femeile prezinta risc mai mare pentru meningioma

Femeile prezinta risc mai mare pentru meningioma
     

Meningioma este o tumoare care apare la nivelul meningelor, membrane ce acopera creierul si maduva spinarii. Majoritatea cazurilor de meningioma sunt benigne (necanceroase), desi exista cateva cazuri canceroase (maligne).

Meningioma apare cel mai frecvent la femei si cei mai multi oameni dezvolta meningioma ca adulti, dupa varsta de 40 de ani. Meningioma poate aparea si la varste mai fragede, in copilarie.
Chiar daca nu este canceroasa, asta nu inseamna ca este inofensiva. Meningioma poate apasa asupra creierului si maduvei spinarii, cauzand complicatii precum pierderea vederii sau paralizie.

Semnele si simptomele specifice depind de localizarea tumorii si ce parti ale sistemului nervos sunt afectate.

Simptome
:

- dureri de cap care in timp devin din ce in ce mai puternice
- pierderea memoriei
- tulburari de vedere, precum viziunea dubla sau in ceata
- pierderea parului
- slabiciune la nivelul membrelor

Meningioma este de obicei o tumoare care evolueaza odata cu timpul, iar semnele si simptomele se pot agrava treptat, subtil si intr-o perioada mai indelungata de timp.
Unii oameni nu prezinta niciun fel de simptom.

Meningioma se dezvolta in celulele membranelor ce protejeaza creierul si maduva spinarii. Inca nu se stie cu precizie care sunt cauzele formarii meningiomei, o cauza poate fi mostenirea bolii sau mediul in care s-au expus oamenii ce au boala.

Cu toate acestea, medicii au identificat o serie de factori de risc:

- Tratamentul cu radiatii: terapia care implica radiatii la nivelul capului pot creste riscul de meningioma. De exemplu copiii cu leucemie care au facut un tratament cu radiatii, prezinta un risc crescut pentru meningioma. Aceasta poate aparea la 10-20 de nai dupa tratamentul cu raditii.

- Hormonii feminini:meningita este mai frecventa in cazul femeilor, ceea ce ii face pe medici sa creada ca hormonii feminini joaca un rol important in aparitia tumorii.

- Mostenirea unei tulburari a sistemului nervos: dereglarea neurofibromatoza de tip 2 creste rsicul pentru meningioma si pentru alte tipuri de tumori ale creierului.

Diagnostic si tratament

Daca examinarea medicului descopera existenta unei anomalii la nivelul creierului, este nevoie de o scanare a creierului prin metode ca: rezonanta magnetica, tomografia computerizata.

Complicatii

Meningioma poate aparea si dupa extirparea chirurgicala a tumorii. Recurenta bolii depinde de gravitatea tumorii si e eficienta tratamentului.

Tratament

Tipul de tratament depinde de gravitatea tumorii. Unele persoane nu au nevoie de tratament: o tumoare mica, ce progreseaza lent nu are nevoie de tratament, insa este nevoie de scanarea frecventa a creierului.
Chirurgia este recomandata in cazul in care meningioma s-a dezvoltat. Exista o serie de factori de risc in cazul interventiei chirurgicale printre care: infectii, sangerari, cheaguri de sange, probleme ale inimii.
Radioterapia este recomandata in cazul in care tumoarea nu poate fi extirpata complet, scopul acesteia fiind distrugerea restrilor de tumoare care au mai ramas si care pot creste riscul recurentei.
Radiochirurgia este un tip de tratament cu radiatii care au ca scop folosirea de fascicule foarte puternice de radiatii in puncte foarte precise. Contrar denumirii sale, radiochirurgia nu implica incizii ale scalpului.

 

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.