⚡ PROMO ⚡
Ai 8% reducere pentru toate produsele din categoria Mancare sanatoasa.
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe

Deficitul de calciu, un dezechilibru cu efecte severe
     

Pentru a exista și a funcționa zilnic omul are nevoie de un număr de calorii, vitamine și minerale. Începând de la nivelul pielii și terminând cu procesele moleculare totul are legătură cu tot, iar calciul este elementul mineral cel mai important din organism. Acesta conține aproximativ 1 kg de calciu, ce ajută la formarea oaselor și a dinților, contribuie la coagularea sângelui, la vindecarea fracturilor. Este responsabil pentru o comunicare sănătoasă între creier și restul organismului. Joacă un rol important în funcționarea masei musculare și funcția cardiovasculară. 

Sănătatea osoasă

Aproximativ 99% din calciul din corpul uman se află în oase și dinți, fiind esențial pentru dezvoltarea, creșterea și întreținerea oaselor.

Femeile care au ajuns deja la menopauză pot pierde densitatea osoasă într-un ritm mai mare decât bărbații sau tinerii. Au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză, de aceea sunt necesare investigații medicale și suplimentarea aportului de calciu din suplimente. 

Contracția musculară

Calciul ajută la reglarea contracției musculare. Ajută proteinele din mușchi să desfășoare munca de contracție. Când corpul pompează calciul din mușchi, mușchiul se va relaxa.

Sistemul cardiovascular

Calciul joacă un rol cheie în coagularea sângelui. Procesul de coagulare este complex și implică o serie de substanțe chimice, inclusiv calciu.

Rolul calciului în funcția musculară include menținerea acțiunii mușchiului cardiac. Calciul relaxează mușchiul neted care înconjoară vasele de sânge. Diverse studii au indicat o posibilă legătură între consumul ridicat de calciu și scăderea tensiunii arteriale.

Vitamina D este esențială și pentru sănătatea oaselor și ajută organismul să absoarbă calciul. 

Deficiența de calciu-simptome

Hipocalcemia reprezintă scăderea nivelului de calciu din sânge, determinată de tulburări alimentare, probleme ale glandelor paratiroide, tulburări renale, anumite medicamente, boala celiacă, boala Crohn și alte boli digestive, unele proceduri chirurgicale, inclusiv îndepărtarea stomacului. 

Anumite medicamente pot reduce absorbția calciului prin interferarea capacității corpului de a absorbi nutrienții. În special, medicamente precum statine, diuretice, anticonvulsivante și corticosteroizi au fost legate de niveluri reduse de calciu și vitamina D. 

Un aport scăzut de calciu pe o perioadă lungă de timp reprezintă cauza principală a deficitului de calciu. Cel mai frecvent, hipocalcemia este asimptomatică și este dată, de obicei, de o boală cronică ce poate produce crampe mai ales la nivel de gambe și spate, dificultate la înghițire, amorțeli în special în zona gâtului și a degetelor de la mâini și picioare. Amețeală, stări de leșin, depresie, nervozitate, oboseală, convulsii, mișcări necontrolate, piele uscată, psoriazis, păr aspru, unghii friabile sunt alte simptome ale lipsei de calciu.

Complicațiile hipocalcemiei includ leziuni oculare, hipotensiune, aritmii, șoc cardiovascular, osteoporoză, fracturi osoase. 

Surse de calciu

Calciu se obține din o serie de alimente și băuturi, lactate fortificate, cum ar fi laptele de soia, sardine și somon, brânză, tofu, legume cu frunze verzi, cum ar fi broccoli, varză kale, cereale fortificate, nuci și semințe, în special migdale, susan și chia, leguminoase și boabe de porumb.

Unele legume de culoare verde închis, cum ar fi spanacul, conțin calciu. Cu toate acestea, conțin și un nivel ridicat de acid oxalic. Acidul oxalic reduce capacitatea organismului de a absorbi calciul, potrivit studiilor.

Persoanele care se confruntă cu deficit de calciu pot suplimenta aportul cu suplimente alimentare, însă este indicat să fie la recomandarea unui medic specialist. 

Multe suplimente de calciu conțin și vitamina DVitamina D încurajează sinteza proteinelor din organism și ajută organismul să absoarbă calciu. Magneziul joacă, de asemenea, un rol în întărirea oaselor, iar suplimentele de calciu pot conține și magneziu.

O gamă largă de suplimente alimentare ce pot fi utilizate pentru a fi prevenită hipocalcemia se găsesc la VitaMix.

 

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.