Zilele Stef Mar
toate produsele cu -14% reducere
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

De ce avem nevoie de vitamina B3 sau de niacină?

De ce avem nevoie de vitamina B3 sau de niacină?
     

Vitamina B3, cunoscută și sub denumirea de niacină, este una dintre cele opt vitamine B. Ea joacă un rol în transformarea alimentelor pe care le consumăm în energie. Ajută corpul să folosească proteine și grăsimi și menține sănătatea pielii, părului și sistemului nervos.

De asemenea, poate reduce riscul cardiovascular, deoarece poate fi utilizat pentru a trata colesterolul. Potrivit unor studii vitamina B3 reduce tensiunea arterială fiind un vasodilatator. Întreaga cantitate a vitaminei B3 necesară organismului pot fi obținute printr-o dietă sănătoasă.

Deficitul de vitamina B3 este destul de rar în Europa. Consumul excesiv de alcool este principalul motiv pentru lipsa acestei vitamine. De asemenea, această lipsă a fost constatată și la pacienții cu anorexie nervoasă sau chirurgie bariatrică.

O persoană cu deficiențe de vitamina B3 poate experimenta: oboseală, indigestie, vărsături, probleme circulatorii, depresie, tulburări de echilibru.

O lipsă severă a vitaminei B3 poate cauza pelagră manifestată prin probleme ale pielii, demență și diaree.

Utilizări ale vitaminei B3 în medicină

Doze de vitamina B3 au fost utilizate pentru controlul colesterolului.

Unele studii au arătat că niacină ar putea contribui la încetinirea progresiei bolilor de inimă și a arterosclerozei, a diabetului, a osteoartritei, a cataractei, a bolii Alzheimer și a diferitelor afecțiuni ale pielii.

Dozele mari de vitamina B3 pot provoca efecte adverse, inclusiv inroșirea pielii, senzația de greață, vărsături și constipație. De asemenea, poate crește nivelul de glucoză la persoanele cu diabet zaharat. Poate declanșa un atac la bolnavii de gută. Aceasta poate duce la niveluri ridicate de enzime hepatice și poate crește riscul de afectare a ficatului.

Cantități recomandate și surse de vitamina B3

Baza de date a etichetelor pentru suplimentul dietetic de bază al Institutului Național de Sănătate (NIH) recomandă 20 de miligrame pe zi de vitamina B3 pentru copii și adulți în vârstă de 4 ani și pește, pe baza unei diete de 2.000 de calorii. Persoanele care consumă o dietă echilibrată, consumă în mod normal cantități adecvate de niacină.

Următoarele produse alimentare sunt cunoscute a fi o sursă bună de vitamina B3:

- fructul dragonului
- carne de vită și de miel
- ficat, inimă și rinichi de pui
- pești: hamsii, tonul și somonul
- pâine integrală de grâu, paste îmbogățite și cereale
- fasole și leguminoase
- brânză și lapte
- ouă
- legume cu frunze
- ciuperci
- nuci și semințe de floarea-soarelui
- extract de drojdie.

Unele alimente, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, sunt îmbogățite cu niacină.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.