☺ HAPPY HOURS
Ai 8% reducere pentru toate produsele din categoria Slabire, dieta, frumusete.
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Ce procent din creierul nostru folosim in viata de zi de zi?

Ce procent din creierul nostru folosim in viata de zi de zi?
     

Creierul este cel mai complex organ din corpul uman. Foarte multa lume crede ca o persoana utilizeaza doar 10% din creierul ei. Cat de adevarat este aceasta convingere?

Creierul unei persoane determina modul ei de fiata si intercatiunile cu mediul inconjurator. Creierul cantareste in jur de 3 kilograme si contine aproximativ 100 de miliarde de neuroni - celule care transporta informatii.

Cat de mult folosim creieruk poate fi demonstrat stiintific de redarea digitala a activitatii creierului. Studiile au demolat mitul potrivit caruia oamenii folosesc doar 10% din creierul lor. Conform unui sondaj efectuat in 2013, aproximativ 65% dintre oameni cred ca folosim doar 10% din creierul nostru.

Dar acesta este doar un mit, potrivit unui interviu acordat de catre neurologul Barry Gordon in revista Scientific American. El a explicat ca cea mai mare parte a creierului este activa aproape tot timpul.

O tehnica comuna de imagistica a creierului, numita imagistica prin rezonanta magnetica functionala (RMN), poate masura activitatea celulelor in creier, in timp ce o persoana indeplineste sarcini diferite.

Folosind aceasta metoda si prin metode similare, cercetatorii au demonstrat ca cea mai mare parte a creierului nostru este folosita de cele mai multe ori, chiar si atunci cand o persoana efectueaza o actiune foarte simpla. De asemenea, o mare parte din creier este activa chiar si atunci cand o persoana se odihneste sau doarme. Procentul creierului utilizat in orice moment variaza de la persoana la alta, precum si la tipul de activitate pe care o persoana o desfasoara in acel moment.

Si totusi, de unde vine mitul de 10%?

Nu este clar cum a inceput acest mit, dar exista mai multe indicii. intr-un articol publicat intr-o editie din 1907 a revistei Science, psihologul si autorul William James au afirmat ca oamenii folosesc doar o parte din resursele lor mentale. Cu toate acestea, el nu a specificat un procentaj. Cifra a fost mentionata in cartea lui Dale Carnegie din 1936: Cum sa castigi prieteni si sa influentezi oamenii. 

Exista, de asemenea, o ipoteza a oamenilor de stiinta ca neuronii reprezinta aproximativ 10% din celulele creierului, ceea ce ar fi putut contribui la mitul de 10%. Acest lucru a fost atat de des repetat in articole media, programe TV si filme, incat lumea il percepe ca pe un fapt documentat.

Pentru a imbunatati sanatatea si functia creierului, o persoana poate face mai multe lucruri.

Mananca o dieta echilibrata:

Nucile, migdalele si pecanii sunt strict legati de dezvoltarea celulelor din creier.

Nucile sunt bogate in acizi grasi omega si antioxidanti, facandu-i folositori sanatatii creierului. Mancarea echilibrata imbunatateste sanatatea generala si bunastarea corpului. Reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta probleme de sanatate ce pot duce la dementa, boali cardiovasculare, obezitate sau diabet

Urmatoarele produse alimentare ajuta la mentinerea sanatatii creierului:

Fructe si legume cu coaja inchisa la culoare. Unele sunt bogate in vitamina E, cum ar fi spanacul, broccoli si afinele. Altele sunt bogate in beta-caroten, inclusiv ardei rosii si cartofi dulci. Vitamina E si beta-carotenul este deosebit de eficient in mentinerea sanatatii creierului.

Uleiul de peste. Somonul, macrou si tonul, sunt bogati in acizi grasi omega-3, care pot sustine functia cognitiva.

Nucile sunt bogate in antioxidanti.

Exercitiul regulat reduce, de asemenea, riscul de probleme de sanatate care pot duce la dementa. Activitatile cardiovasculare, cum ar fi mersul pe jos timp de 30 de minute pe zi, pot fi suficiente pentru a reduce riscul scaderii functiei cerebrale.

Pastrati creierul activ

Cu cat o persoana isi foloseste mai mult creierul, cu atat mai bine isi dezvolta si intretine functiile mentale. Din acest motiv, exercitiile de formare a creierului reprezinta o modalitate buna de a mentine sanatatea generala a creierului.

Un studiu recent a constatat ca persoanele care au folosit exercitii de formare a creierului au redus riscul de dementa cu 29%. Cea mai eficienta forma de instruire a creierului s-a axat pe cresterea vitezei si abilitatii creierului de a procesa rapid informatii complexe.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.