Ce este sistemul imunitar?
Sistemul imunitar este esential supravietuirii noastre. Fara un sistem imunitar, corpul nostru ar fi deschis catre atacul bacteriilor, virusurilor, parazitiilor si multe altele. Este sistemul imunitar care ne mentine sanatosi cand ne expunem la o mare de patogene.
Acest sistem vag de celule si tesuturi sta in continuu de veghe, iar in momentul cand apare un inamic, il ataca.
Sistemul imunitar este raspandit in intreg corpul si include multe tipuri de celule, organe, proteine si tesuturi. Sistemul acesta poate diferentia tesuturile noastre de tesuturile straine. Chiar si celulele moarte sunt recunoscute de sistemul imunitar.
In cazul in care sistemul imunitar intalneste un patogen, o bacterie, un virus sau un parazit transmite un raspuns imunitar.
Sistemul imunitar este diferit la toata lumea, dar ca si o regula generala, acesta devine mai puternic odata cu inaintarea in varsta, deoarece, pana la perioada cand devenim adulti, am fost expusi deja la mai multe patogene si am developat mai multa imunitate. Acesta este motivul pentru care adultii si adolescentii se imbolnavesc mai rar decat copiii.
Cum putem stimula sistemul imunitar?
Deoarece imunitatea nu este un singur factor ci este un intreg sistem, pentru a imbunatati acest sistem este nevoie de o armonie intre stilul nostru de viata si sanatatea imunitara.
Cele mai cunoscute situatii de scadere reala a imunitatii sunt in cazul unor boli cum ar fi SIDA, cancerul, diabetul zaharat, in cazul anumitor tratamente medicale si chirurgicale. O diminuare a imunitatii o intalnim la varstele extreme, la alcoolici, fumatori, obezi, in cazul stresului emotional si fizic, tulburarilor de somn, alimentatiei de proasta calitate si expunerii la un mediu toxic.
Imunitatea scazuta se maifesta prin vulnerabilitate in fata infectiilor, deteriorarea celulelor, inflamatii, dezvoltarea tumorilor si alte probleme grave de sanatate.
La copii insa situatia este mai simpla, cauza principala a racelilor frecvente ale copiilor se datoreaza expunerii la noi si noi virusuri; exista cel putin 200 de astfel de virusuri, de aceea nu numai ca racelile NU pot fi prevenite, insa ele intaresc sistemul imun al copilului.
Cum putem imbunatati sistemul imunitar? Chiar daca acesta ne ajuta la indepartarea virusurilor, cate odata poate da gres, sa ne infecteze corpul un virus si sa ne imbolnavim. Este posibil sa intervenim in acest proces? Ce se va intampla daca ne imbunatatim dieta de zi cu zi? Daca luam anumite vitamine si preoarate naturale ne va ajuta sa creem un sistem imunitar aproape ideal?
Modalitati sanatoase de a ne intari sistemul imunitar:
Primul pas consta in alegerea unui stil de viata sanatos. Urmand niste reguli generale de sanatate ne va ajuta cu siguranta. Este recomandat sa:
Este important sa retineti ca adoptarea unui stil de viata sanatos inseamna o imunitate eficienta. In cazul deprimarii sistemului imun, pot fi utile anumite suplimente alimentare - acizi grasi esentiali din seminte de in, canepa, peste, nuci, vitamine - A, B2, B6, C, D, E, antioxidanti, preparate din plante sau probiotice.
Alimente care ne pot intari sistemul imunitar:
Sistemul imunitar este un sistem extrem de complicat si vital pentru un stil de viata sanatos. Pentru a-l ajuta este necesara urmarea unor reguli generale de sanatate, iar in ceea ce priveste copiii, este importanta intelegerea faptului ca sistemulimun al acestora est in dezvoltare.
Complexul de vitamine B este compus din 8 vitamine: B1 (tiamina) B2 (riboflavina) B3 (niacină) B5 (acidul pantotenic) B6 (piridoxină) B7 (bi
Ștevia este adesea prezentată ca un înlocuitor sigur și sănătos al zahărului, care poate îndulci alimentele fără efecte negative a
Unii oameni pot fi precauți când vine vorba de utilizarea uleiurilor pentru gătit, împreună cu alimentele, ba chiar și pe salate. Cons
Sarcina este perioada în care trebuie să acordăm mai multă atenție sănătății și bunăstării noastre. În acest articol
Mierea a fost folosită ca medicament de-al lungul istoriei. Una dintre cele mai frecvente și persistente utilizări terapeutice ale mierii a fost ca
Ce sunt proteinele? Ce rol au proteinele în organism? Tipuri de proteine Alimente bogate în proteine De câte proteine avem nevoi