În viața noastră modernă și rapidă, poate fi dificil să păstrăm un echilibru sănătos de nutrienți în alimentele noastre. Zahărul este unul dintre aceste substanțe nutritive, iar celulele din corpul uman ar muri fără el. Totuși, consumul prea mare de zahăr, crește riscul apariției unor probleme, inclusiv de sănătate dentară, obezitate și diabet de tip 2. Pentru a păstra nivelul echilibrat de zahăr, ne ajută să știm care e cantitatea de zahăr exista în alimentele pe care le consumăm.
În continuare vom enumera conținutul de zahăr din câteva alimente uzuale, atât procesate, cât și naturale.
Zahărul este un carbohidrat simplu care aparține unei clase de substanțe dulci aromatizate din punct de vedere chimic. El vine în mai multe forme diferite, însă cele trei tipuri principale de zahăr sunt zaharoza, lactoza și fructoza.
Chiar dacă celulele noastre au nevoie de zahăr (glucoza) pentru a supraviețui, consumul în exces poate provoca numeroase probleme de sănătate. Zahărul adăugat (cel procesat industrial) nu conține substanțe nutritive benefice, iar consumul acestuia în exces, duce la carii dentare, diabet și obezitate.
Conștientizarea conținutului de zahăr existent și adăugat al alimentelor și al băuturilor pe care le consumăm este vital pentru sănătatea noastra, deoarece foarte multe produse au zahăr adăugat, într-o cantitate mai mică sau mai mare.
OMS a publicat noi recomandări: adulții și copiii să își reducă consumul de zaharuri libere la mai puțin de 10% din consumul total de energie, cu o reducere suplimentară sub 5% .
Termenul "zaharuri libere" se referă la glucoza, fructoza și zaharoza adaugată la alimente și băuturi, precum și zaharuri prezente în mod natural în siropuri, miere și suc de fructe. Termenul nu se aplică zaharurilor care se găsesc în mod natural în fructele, legumele sau laptele proaspăt, deoarece nu există dovezi care să asocieze consumul acestor zaharuri cu efecte adverse.
O singură linguriță de zahăr este de aproximativ 4 grame. OMS recomandă reducerea consumului zilnic de zahăr la 5% din consumul zilnic de energie; care ar echivala cu 6 lingurițe de zahăr.
Mai jos am enumerat câteva alimente și băuturi comune de zi de zi, împreună cu conținutul lor de zahăr. Unele dintre următoarele conținuturi de zahăr pot surprinde:
Băuturi răcoritoare
Fructele conțin un tip de zahăr numit fructoză.
Într-o lume tot mai conectată și dependentă de tehnologie, crizele tehnologice pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale.
Hidratarea corpului nostru este esentiala, mai ales in zilele toride, in timpul petrecerilor la piscină sau cand ne relaxam sub razele soarelui. Dar,
În călătoria noastră către o sănătate optimă, ne confruntăm adesea cu dilema alegerii dintre suplimentele nutritive și o alimentație n
Fortifică-ți Imunitatea Toamna Aceasta cu Suplimentele Potrivite Toamna aduce cu sine nu doar culori arămii peisajului, dar și provocări pentru
Februarie este a doua lună a anului în calendarul Gregorian. Este cea mai scurtă lună gregoriană, care are numai 28 sau 29 de zile.
Somnul este o funcție esențială care permite corpului și creierului să se reîncarce, facandu-vă dimineața să vă simțiți reîmpro