In viata noastra moderna si rapida, poate fi dificil sa pastram un echilibru sanatos de nutrienti in alimentele noastre. Zaharul este unul dintre aceste substante nutritive, iar celulele din corpul uman ar muri fara el. Totusi, consumul prea mare de zahar, creste riscul aparitiei unor probleme, inclusiv de sanatate dentara, obezitate si diabet de tip 2. Pentru a pastra nivelul echilibrat de zahar, ne ajuta sa stim care e cantitatea de zahar exista in alimentele pe care le consumam.
In continuare vom enumera continutul de zahar din cateva alimente uzuale, atat procesate, cat si naturale.
Zaharul este un carbohidrat simplu care apartine unei clase de substante dulci aromatizate din punct de vedere chimic. El vine in mai multe forme diferite, insa cele trei tipuri principale de zahar sunt zaharoza, lactoza si fructoza.
Chiar daca celulele noastre au nevoie de zahar (glucoza) pentru a supravietui, consumul in exces poate provoca numeroase probleme de sanatate. Zaharul adaugat (cel procesat industrial) nu contine substante nutritive benefice, iar consumul acestuia in exces, duce la carii dentare, diabet si obezitate.
American Heart Association (AHA) conchide ca zaharurile adaugate "contribuie cu nutrienti zero fiind doar calorii goale" care pot duce la kilograme in plus sau chiar obezitate, subrezind astfel rezistenta inimii.
Constientizarea continutului de zahar existent si adaugat al alimentelor si al bauturilor pe care le consumam este vital pentru sanatatea noastra, deoarece foarte multe produse au zahar adaugat, intr-o cantitate mai mica sau mai mare.
OMS a publicat noi recomandari ca adultii si copiii sa isi reduca consumul de zaharuri libere la mai putin de 10% din consumul total de energie, cu o reducere suplimentara sub 5% .
Termenul "zaharuri libere" se refera la glucoza, fructoza si zaharoza adaugata la alimente si bauturi, precum si zaharuri prezente in mod natural in siropuri, miere si suc de fructe. Termenul nu se aplica zaharurilor care se gasesc in mod natural in fructele, legumele sau laptele proaspat, deoarece nu exista dovezi care sa asocieze consumul acestor zaharuri cu efecte adverse.
O singura lingurita de zahar este de aproximativ 4 grame. OMS recomanda reducerea consumului zilnic de zahar la 5% din consumul zilnic de energie; care ar echivala cu 6 lingurite de zahar.
Mai jos am enumerat cateva alimente si bauturi comune de zi de zi, impreuna cu continutul lor de zahar. Unele dintre urmatoarele continuturi de zahar pot surprinde:
Bauturi racoritoare
Fructele contin un tip de zahar numit fructoza.
Ștevia este adesea prezentată ca un înlocuitor sigur și sănătos al zahărului, care poate îndulci alimentele fără efecte negative a
Unii oameni pot fi precauți când vine vorba de utilizarea uleiurilor pentru gătit, împreună cu alimentele, ba chiar și pe salate. Cons
Sarcina este perioada în care trebuie să acordăm mai multă atenție sănătății și bunăstării noastre. În acest articol
Mierea a fost folosită ca medicament de-al lungul istoriei. Una dintre cele mai frecvente și persistente utilizări terapeutice ale mierii a fost ca
Ce sunt proteinele? Ce rol au proteinele în organism? Tipuri de proteine Alimente bogate în proteine De câte proteine avem nevoi
Când vine vorba de grăsimi, majoritatea dintre noi ne regăsim confuzi, depășiți de subiect, în încercarea de a diferenția tipu